Bahar demek soğukların kırılması, doğanın uyanması, ağaçların çiçeklenmesi demek. Bahar aylarında bazı günler güneş kirpiklerimizde parlasa da, bazı günler bulutların arasından yüzünü hiç göstermiyor. Havalardaki bu dengesizlik vücudumuzdaki enerji dengesini de bozuyor,  doğanın bir parçası olan metabolizmamız bu değişimlere ayak uydurabilmek için hızlı değişimler geçiriyor ve sonuçta bahar yorgunluğu dediğimiz olay çıkıyor ortaya. Metabolizmaya eziyet eden 10 yanlış için tıklayın.  Bahar yorgunluğunun üstesinden gelmek birkaç küçük değişiklikle mümkün. Bunlara dikkat ederek baharın keyfini çıkarabilirsiniz:

Enerjinizi yükseltmek ve yorgunluğu yenmek için;

  1. B ve C vitaminlerinden, magnezyum, potasyum yeterli alınıp alınmadığı gözden geçirilmelidir. Bu maddeleri içeren besinler için tıklayın.
  2. Meyve, sebze ve lifli beslenmeye ağırlık verilmelidir
  3. Günlük içilen su miktarını 3 litre civarında tutulmalıdır çünkü ısınan hava vücudumuzun su ihtiyacını arttıracaktır.
  4. Sentetik yerine pamuklu kumaşlardan üretilen giysiler tercih edilmelidir, terleme metabolizmamızın ve havadaki elektrik yükünün dengelenmesi için vücudumuza yardımcı olacaktır.
  5. Açık havada yürüyüş, fiziksel ve ruh sağlımıza iyi gelecektir. Uzun yürüyüşlere çıkılamıyorsa sabah kalkınca odanızı havalandırıp odanızın oksijenle dolmasını sağlayıp, gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz böylece dolaşım sisteminizin harekete geçmesini sağlayıp, güne daha canlı başlayabilirsiniz.
  6. Stresle baş etmeyi öğrenmeye çalışın ve vücudunuz iyi bakın, yoğun egzersiz sevmiyorsanız yoga, pilates veya masajı deneyin, düzenli bir kan şekeri seviyesi depresyon ve yorgunlukla mücadelede ilaç gibidir.
  7. Hem kilonuzu hem de bel çevrenizi kontrol etmek için; rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri, kepekli pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, kurubaklagiller gibi lifli besinler tercih edilmelidir.
  8. Doygunluk hissi sağlamak için; ayaküstü atıştırma, televizyon seyrederken, telefonda konuşurken, bir yerden bir yere giderken takside veya arabada yemek yememeye çalışın.
  9. Sofrada oturarak, küçük lokmalar halinde, yavaş yavaş çiğneyerek, tadına vararak, yemek yediğinizi hissederek yemek yemeye özen gösterin.
  10. İyi ve kaliteli bir uyku düzeni sağlamak için stres azaltılmalıdır. Sigara ve alkolden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.