photo_01012012212449_4354Satin-alİyi yaşam Günlüğü bu yıl 5. defa basıldı ve günlük yeni yıl klasiği haline gelmeye başladı. İyi bir yeni yıl hediyesi olarak oldukça fazla talep gören iyi yaşam günlüğü formuna dikkat edenler içinde hem gerçek tarihlerine göre bir ajanda hem de sürekli iyilikler hatırlatan çanta koçu vazifesi görüyor sizin de çantanıza bir adet olmalı. İyi Yaşamak için karar alın ve bu kararı uygularken her gün not alacağınız “İyi Yaşam Günlüğü”nü kendinize ve sevdiklerinize hediye edin.

Günlükler ne işe yarıyor gerçekten yediklerimizi yazmalı mıyız? Dilara Koçak neden günlük yazmayı öneriyor?

Ben danışanlarımın günlük yazmasını mutlaka öneriyorum Çünkü günlüklerin en güçlü tarafı,  izlenebilirliğidir. Sonraki en güçlü tarafı da, ölçülü bilinçli beslenmenin farkındalığını artırmasıdır. Günlükler, aynı zamanda geliştirilmesi gereken noktaları da ortaya çıkartır.  Sağlıklı ve ölçülü beslenme ile ilgili olarak yapılan araştırmalar, tükettikleri besinleri kaydeden kişilerin daha dikkatli ve sağlıklı beslendiklerini gösteriyor.

İyi yaşam günlüğünü nasıl kullanıyoruz?İyi yaşam günlüğü öncelikle metabolik hızınızı hesaplamanızı günlük almanız gereken kaloriyi size anlatıyor, ideal kilonuzu hesaplamanıza yardımcı oluyor, daha sonra da bu kaloriyi hangi besinlerden ne ölüde yemeniz gerektiğini gösteriyor. Egzersiz seviyeniz ve günlük yaşam aktiviteleriniz ile ne kadar kalori harcadığınızı hesaplayabiliyor veya yediğiniz besinlerin kaç kalori olduğunu da günlüğün sayfalarında bulabiliyorsunuz. Böylece her gün kaç kalori alıp kaç kalori harcadığınızı da kendinizin yönetmesi mümkün oluyor. Her 4 haftada yeni bir konu öğreniyorsunuz, her gün bilgilendirici mesajlar sizi yönlendiriyor ve haftanın sonunda kendinizi değerlendiriyorsunuz. Böylece birey kendi motivasyonunu keşfediyor. Bir uzmanın diyet listesine körü körüne sadık olmak bireyi kendi motivasyonu yerine karşısındakinin motivasyonuna bağımlı hale getiriyor. Önemli olan bireyin motivasyonunu ortaya çıkarmakBirçok insan diyeti yarım bırakıyor Neden diyetler başarısız oluyor?

Genelde birey kilo vermenin psikolojik etkilerine ve değişime hazır olmadığında bu süreçte neler yaşayabileceğini bilmiyor, morali bozuluyor, mücadeleyi bırakıyor. Bu başarısızlık ve kısır döngü defalarca tekrar ettiğinde ise diyet programını, yaşam şartlarını, kilo vermeye müsait olmadığını düşündüğü bünyesini veya diyet programını suçluyor. Bunların sonucunda maalesef bazı kişiler kendisine zor gelenin gerçek nedenini hiçbir zaman kavrayamadan kapı kapı gezip kilo vermeye çalışıyor ama başarısız oluyor.

Peki diyette başarı için ne yapılmalı?

Bireyin kendi motivasyonunu bulması çok önemli. Kişi diyet listesine bağımlı olduğunda başarı veya başarısızlığı genelde bu listeyi yazan kişiye bağlayabiliyor. Oysa birey bağımsız motivasyonunu keşfetmeli bunun içinde diyetisyen, psikolog veya hekim yardım aldığı ekiptekilerin hepsi bu bakış açısında olmalı. Bireye kilo verme amacını bulabilmesi için ve bunun bir kamp olmadığının farkına varabilmesi için destek verilmeli.

Diyette iken çok disiplinli olabiliyoruz ama diyet bitince eski yeme alışkanlıklarına geri dönülüyor bu konuda ne yapılabilir?

Maalesef bu döngü kendini birçok kez tekrar edebiliyor. Diyet yapan bireyler “sanki iki farklı hayat yaşıyorum diyette olduğum ve diyeti bozduğum “ diye anlatıyorlar bu durumu. Oysa iki farklı hayatımız yok tek bir hayatımız var iki farklı hayat ya hep ya hiç duygusu ile örtüşüyor yani birey ya çok dikkat ediyor ya da hiç dikkat etmiyor aynen siyah ve beyaz iki alan gibi oysa gri alanlar yaratabilmeyi ve bunu ömür boyu sürdürebilmeyi hedeflemek gerek. Ben bunun için rakamlardan çok duygu durumu ve bireyin hayata bakış açısına odaklanıyorum. Beslenme ve yaşam biçimine bakış açısı değişince zaten rakamlar da inişe geçiyor.