8 Maddeyle Kütür Kütür Eriğin Faydaları

8 Maddeyle Kütür Kütür Eriğin Faydaları

Sosyal medyada erik fotoğrafları paylaşılmaya başladıysa yaz iyice yaklaştı demektir. Baharın ve yazın müjdecilerinden biri olan eriği sevmeyen var mıdır bilmiyorum ama 2 bin çeşidi olduğunu ben yeni öğrendim. Sevmeyenlere sevdirecek, sevenlere de daha çok erik yedirecek nedenlere bir bakalım…

FullSizeRender

  • Antioksidanlardan zengin

Erikte bulunan güçlü antioksidan bileşenler hücreleri serbest radikallerin tahribatına karşı koruyor. Antioksidan bileşenleri ile vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini içeren erik hastalıklara karşı direncimizi artırıyor. Erik aynı zamanda A, K ve B grubu vitaminleri ve sağlık için faydalı birçok mineral de içerir.

Antioksidan Nedir?

 

  • Demir emilimini artırıyor
    Antioksidan bakımından zengin olması dışında yüksek miktarda C vitamini içeren erik bu özelliğiyle besin yoluyla alınan demirin vücut tarafından emilimini önemli oranda artırıyor.  100 gram erik günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 16’sını karşılıyor.

Demir eksikliği olanlar nasıl beslenmeli?

  • Kolesterolü dengeliyor
    Erik, yine içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde kolesterolün kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Tek başına kötü kolesterolü düşürmek için yeterli değil ancak okside olmuş kolesterolün damar içinde birikmesini önleyerek damar tıkanıklığı ve buna bağlı kalp hastalıklarından korunmamızı sağlayan meyveler arasında sayılabilir.

 

  • Birçok hastalığa karşı koruyor

C vitamini astım, osteoartrit, kolon kanseri ve romatizma gibi hastalıklardan korunmak için kritik öneme sahip vitaminlerden biri.

 

  • Bağırsak dostu lif kaynağı

100 gram erik günlük besin lifi ihtiyacının yüzde 6’sını karşılar.

 

  • Kemik sağlığını destekleyici
    Erikte bulunan K vitamini ve magnezyum minerali gıdalar yoluyla alınan kalsiyumun vücut tarafından emilebilmesi için önemlidir. Kuru erik, menopoz sonrası dönemde kemik yoğunluğunun korunabilmesi için tüketilmesi tavsiye edilen kurutulmuş meyveler arasındadır.

 

  • Kan şekeri dengesini sağlıyor
    Kırmızı erik tatlı bir meyve olmasına karşın düşük glisemik indeks değeri sayesinde kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açmaz. Ayrıca yanında süt, yoğurt, badem, fındık, ceviz gibi protein veya yağ kaynağıyla beraber tüketildiğinde uzun süreli tokluk sağlar.

 

  • Kilo kontrolüne yardımcı
    Eğer birDiyet programı uyguluyorsanız atıştırmalık olarak erik yiyebilirsiniz. İçerdiği besin lifi ile sizi uzun süre tok tutar ve öğünler arası yaşanabilecek açlık krizlerini aşırı kalorili atıştırmalıklar tüketmeden geçiştirmenize yardımcı olur.

 

Eriği Tuzla yiyenler dikkat!

Eskilerden gelen bir alışkanlık eriği tuzla yemek. Hatta isteyenler sokaklarda erik tezgahlarından erik alırken poşetin içine tuz attırıyorlar. Farkında olmadan aşırı miktarda alınan tuzlar vücutta suyun tutulmasına yani ödeme neden oluyor. Böbrek ya da tansiyon gibi şikayetleri olanlar bu şekilde tüketimden şiddetle kaçınmalılar ve bol su içmeyi unutmamalılar.

 

İlgili Yazılar

İnsülin ve İnsülin Direnci Rehberi

İnsülin, vücudumuzdaki birçok işlemi kontrol eden önemli bir hormondur. Birçok modern sağlık sorununun merkezinde bu hormon ile ilgili problemlerin olduğu düşünülüyor. Hücrelerimiz bazen insüline cevap vermeleri gerektiği gibi cevap vermezler,

Bağırsak Tembelliği Kâbusunuz Olmasın

Halk arasında kabızlık olarak da bilinen bağırsak tembelliği rektal birçok hastalığın[hemoroid(basur), fissür(makat çatlağı), fistül] sebebi olduğu gibi metabolik sorunların sonucunda da olabiliyor. Fizyolojik ve psikolojik olarak birçok insanı olumsuz etkileyen

Diyetinizi Baharat ile Taçlandırın!

Baharatın kullanım tarihi çok eskilere dayanır. Baharat eski çağlarda sadece çok zengin insanların soflarında bulunabiliyordu, bir statü göstergesi sayılan baharat o kadar önemliydi ki “Baharat Yolu” olarak bilenen kendisine has

0 Yorum

Yorum yapılmamış!

Yorum yapan ilk kişi olmak için yorum yapın!

Yorum Yap