Halk arasında kabızlık olarak da bilinen bağırsak tembelliği rektal birçok hastalığın[hemoroid(basur), fissür(makat çatlağı), fistül] sebebi olduğu gibi metabolik sorunların sonucunda da olabiliyor. Fizyolojik ve psikolojik olarak birçok insanı olumsuz etkileyen bağırsak tembelliği sorununa bazı çözümler sunabiliriz.

DİKKAT: Uzun süreli devam eden ve şişkinlikle birlikte seyreden kabızlık sorununuz için bir gastroenterologa başvurmanızı öneririm.

Bağırsak tembelliğinin birçok sebebi olabilir, yanlış beslenme ve hareketsizlik de bu sebeplerdendir.

Kadınlarda Daha Çok Görülüyor

Kabızlık kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülüyor. Kabızlık sorununda sıvı tüketimi çok önemli. Vücuttaki su kaybının yüzde 10 oranında azalması, kabızlık için yeterli bir neden. Bu yüzden günde en az 8 bardak (2 litre) su tüketimini ihmal etmemenizi öneririm. Ayrıca posalı yiyeceklerin tüketiminin azalması, egzersiz yapılmaması ya da uzun süren yağsız diyetler uygulanması da kabızlığa neden olmaktadır.

Hareket Hayattır

Siz hareketsiz kalınca bağırsaklarınız da hareketsiz kalıyor. Bu da bağırsakların boşaltım ihtiyacı hissetmemesine neden oluyor. Her gün önerilen 30 dakikalık egzersiz bağırsaklarınızın çalışmasında da etkili olacaktır.

Sofranızdan Lifli Yiyecekleri Eksik Etmeyin

Lifli yiyecekler bağırsakların hareketlenmesini sağlar. Ayrıca lifli beslenme sağlıklı kilonuza ulaşma ve kilonuzu koruma konusunda da size yardımcı olur. Çünkü lifli besinleri mineral ile vitamin bakımından zengindir ve kalorileri düşüktür. Daha uzun süre tok kalmanızı sağlarlar. Lif alımını arttırmak için beyaz ekmek ve rafine tahıllar yerine tam tahıl ürünleri ile baklagilleri kullanın. Yani pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edebilirsiniz.

Yaşam şekillerimiz beslenme şekillerimizi de etkiliyor. Tencere yemeğinin en sağlıklısı olduğunun her zaman altını çiziyorum ve maalesef günümüzde bir yerlere yetişme telaşı yüzünden tencere yemekleri eskisi gibi kaynamıyor. Mercimek, nohut, fasulye gibi bakliyatlar daha az yapılıyor, karnabahar, lahana, turp, ıspanak gibi sebzeler daha az pişiyor. Bu da eksik besin almamıza, düşük lifli beslenmemize neden oluyor.

Annelerimiz; “meyveleri kabuğu ile ye, vitamini kabuğunda” derken aslında yanılmıyorlardı. Meyvelerin kabukları lif bakımından zengindir. Bu yüzden elma, armut gibi meyveleri kabuklu tüketin, diyetteki lif miktarını artırın. Kabızlığınızın şiddetli olduğu dönemde elma, ayva ve muzdan uzak durun bunlar yerine, armut, karpuz, kavun tercih edin.

Bağırsaklarınızı harekete geçirecek formüller

  • Sabah uyanınca 1 bardak oda sıcaklığında su ve 1- 2 adet kuru kayısı ve kuru erik, çözüme ulaştıracaktır
  • Probiyotik özellikli besinler de, bağırsak florasına etki ederek bağırsak düzeni sağlamaya yardımcı olmaktadır.
  • Her öğüne, çiğ sebze ve salata eklemek de fayda yaratır.
  • Klasik kahvaltılarınız yerine farklı kahvaltıları deneyin özellikle sabah; yoğurt+yulaf+meyve 3’lüsünü tercih etmek etkisini hemen gösterecektir.
  • Ara öğünlerde meyve veya meyve hoşafı ile çiğ sebzeler tercih edin.
  • Her öğündeki salatanıza mutlaka birer tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin.
  • Sıvı alımının günlük 2,5 -3 litre olmasına özen gösterin.
  • Öğle ve akşam yemeklerinde ise; baklagil veya sebzenin yanında bulgur pilavı veya tahıllı ekmek ve salata tercihleri doğru seçimler olacaktır

Kabızlık genellikle zararsızdır, ama başka ciddi problemlerin işaretçisi veya nedeni de olabilir. Bu nedenle çözüme hemen ulaşmak için laksatif içerikli ilaçlar, sinameki içerikli bitki çayları ve lavman doktora danışılmadan kullanılmamalıdır çünkü bu ilaçların uzun süre kullanımı barsak tembelliğini oluşturacaktır.

Bağırsak Tembelliğine Karşı Marmelat

1 kuru incir, 2 kuru kayısı, 2 kuru eriği ufak ufak doğrayıp, 1.5 çay bardağı suyla haşlayın. Daha sonra içine 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı keten tohumu ekleyerek robottan geçirin. Marmelat formunda olan bu karışımdan her sabah 1 tatlı kaşığı dolusu aç karnına 2 bardak ılık suyla tüketin.