Bu kış mevsimin en değerli sebzelerinden bal kabağını sofralarınıza eklemeye ne dersiniz? Turuncu rengi yemeklerinize, faydalı bileşenleri de sağlığınıza iyi gelecek…

 

Kış kabağı olarak da bilinen bal kabağı A vitamini öncüsü olan beta karotenin en iyi kaynaklarından biridir. Sadece 100 gramı bile günlük A vitamini ihtiyacınızın tamamından fazlasını karşılayabilir.  Aynı zamanda 100 gramında yaklaşık olarak 3 mg omega-3 yağ asidi içerir.

Balkabağı A vitamininin iyi kaynaklarındandır. Yağda eriyen vitaminlerden biri olan vitamin A; ortamda yeterli yağ varken %80 oranında emilir. Epitel dokuyu kurumaya, sertleşmeye ve dejenerasyona karşı koruyan mukus salgısının sentezine yardım eder. Bu doku vücudumuzu kaplayan derinin üst tabakasında, burun, ağız, solunum ve sindirim sisteminin iç yüzeylerinde bulunur. Sağlıklı olduğunda vücuda bakteri girişini engelleyici görev yapar. Ayrıca göz sağlığı için de oldukça faydalı olan A vitamini karanlıkta görmeyi sağlar. Kemik büyümesi, üreme fonksiyonu ve genel büyüme sürecinin desteklenmesinde de rol sahibidir.

Kansere Karşı Koruyucudur

Havuç, tatlı patates ve balkabağı gibi turuncu renkteki sebze ve meyveler Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre kanseri önlemede önemli rol oynayan beta-karotenden zengindirler. Harvard Halk Sağlığı Beslenme Departmanı tarafından yürütülen bir araştırmaya göre beta karotenden zengin bir diyet prostat kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor.

 

Zencefilli Bal kabağı Çorbası

2 parça taze zencefil                           
3-4 adet havuç                                    
3 dal kereviz sapı ve bir adet kereviz 
3 diş sarımsak                                   
2 adet soğan                                        

1 kase et/ 1 kase tavuk suyu                
1 yemek kaşığı zeytinyağ                   
150 gram balkabağı                            
Az, tuz, kimyon, karabiber(dileyenler köri ekleyebilir.)

İlk olarak soğan küp şeklinde doğranır, bıçak yardımı ile hafifçe ezilen sarımsak pembeleşinceye kadar sotelenir. Sonrasında doğranmış balkabağı, kereviz ve kereviz sapı ile baharatlar ilave edip sotelemeye devam edilir. 1-2 bardak su ekleyip blendırdan geçirilir.

Balkabaklı Puding

 

1su bardağı light süt

2yemek kaşığı pekmez

1 yemek kaşığı buğday nişastası

4 yemek kaşığı haşlanmış balkabağı 

1 tatlı kaşığı vanilya

1 parça zencefil

1 parça tarçın

 

4-5 yemek kaşığı bal kabağı, 1 su bardağı süt, nişasta, vanilya, rendelenmiş zencefil ve tarçın ile puding kıvamına gelene kadar pişirilir. Ocağın altı kapanınca üzerine pekmez eklenerek karıştırılır. Soğuduktan sonra bir süre buzdolabında bekletilir. Üzerini mevsim meyveleri veya Hindistan cevizi ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet ve sevgiyle