Siz de benim gibi uyumayı çok sevenlerdenseniz; size uyumayı daha da çok sevdirecek haberlerim var. Sağlığın tanımı için; fiziksel ve ruhsal açıdan tam bir iyilik hali diyor Dünya Sağlık Örgütü. İyi yaşam için sağlıklı beslenme ve egzersiz, stressiz yaşam kadar uyku da çok önemli. Yeterli uyku hem fiziksel hem de ruhsal stresin azalmasına yardımcı oluyor, yaşam kalitesini artırıyor.

Uykuyla ilgili söyleyeceklerim elbette bu kadar değil 🙂 Araştırmalar düzenli uykunun, beslenme ve vücut ağırlığıyla da ilşkili olduğunu söylüyor.

 

Bana Kaçta Uyuduğunu Söyle Sana Ne Yediğini Söyleyeyim

Benim gibi uykuyu sevenlerin içini rahatlatacak bir makale okudum ve sizlerle de paylaşmak istedim. ‘’Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim’’ cümlesini artık; ‘’ Bana kaçta uyuduğunu söyle sana ne yediğini söyleyeyeyim’’ olarak değiştirebiliriz.

Bu çalışmada geç saatte uyumanın fast food tüketimini fazlalaştırıp sebze tüketimini azalttığı ve fiziksel aktiviteler ile bağlantılı olduğu gözlemlendi.

Ortalama minimum 6.5 saat uykuyu alışkanlık haline getirmiş 18-50 yaş arasında 96 sağlıklı birey ile 7 gün boyunca yapılan çalışmaya göre; geç saatte yatmak, fazla fast food tüketimi aynı zamanda az sebze tüketimine ve özellikle erkek bireylerde düşük fiziksel aktiviteye yol açıyor. Araştırmanın sonuçlarına göre geç saatte uyumak daha kalitesiz beslenmeye ve obeziteye yol açabiliyor.

Yapılan diğer araştırmalar da bunu destekliyor.2013 yılında Penn grubu tarafından yapılan bir araştırmada geç saatte uyumanın ve kronik uykusuzluğun gece besin tüketimini artırarak kilo alımını tetikleyebileceğini söylüyor.

 

Aç mısınız yoksa Uykusuz mu?

Bu sorunun çok garip geldiğinin farkındayım ama araştırmalar açlık ve uykusuzluk arasında da ilişki olduğunu söylüyor. Yeterince kaliteli bir uyku alamadığınızda vücudumuz açlık hormonlarını düzenlemekte zorlanır. Açlık hormonu olan ghrelin’in artması ve tokluk hormonu olan leptin’in düşmesi açlık hissetmemize yol açabilir. Ayrıca Chicago Üniversitesindeki araştırmacılar uykusuz kalmanın vücuttaki endocannabinoids adlı bir kimyasalı uyardığını söylüyor. Bu kimyasal ise tatlı, tuzlu ve yağlı şeyleri yeme isteğinin artmasına sebep oluyor. Yani uykusuz kaldığınızda aslında fiziksel olarak aç olmasanız bile açlık hissedebilirsiniz.

 

Yedikleriniz Uyutmuyor Olabilir!

Karnınız açken uyumanın çok zor olduğunu biliyorum ama araştırmalar gece yediklerinizin de uyku düzeninde önemli olduğunu söylüyor. 2015 yılında yapılan başka bir çalışmada akşam saatlerinde yenilen yemeklerinde uykusuzluğa, konsantrasyon yoksunluğuna sebep olabileceğini söylüyor. Uykuya geçişte besinlerin de çok büyük önemi var. Uyku problemi yaşıyorsanız uyumadan 1-2 saat önce besin alımını kesmekte fayda var. Önemli olan neyi ne zaman ve ne kadar yediğiniz. Yatmadan en geç 1-2 saat önce yağlı, şekerli, baharatlı, ağır besinler yerine daha hafif ve uykuya geçişi kolaylaştırıcı besinler tercih edilebilir.

Fitdipnot: Süt, muz, badem gibi besinler magnezyum minerali ve triptofan adlı aminoasit içerikleriyle uykuya geçişi kolaylaştıran besinler arasında yer alırlar.

Hatta Journal of Research ve Medical Sciences’ın yaptığı bir araştırmaya göre yatmadan önce magnezyum tüketmenin uykusuzluk sorunu olan bireylerin uyku kalitesinde pozitif bir etkisi olduğunu ve sabah yataktan kalkmayı kolaylaştırdığını gözlemlemişler. Ayrıca muz sakinleştirici ve uyku düzenleyici hormanlar olan seratonin ve melatonin kaynağı olan amino asit ve triptofan içerir.

 

Uykucu Smoothie

1 su bardağı az yağlı süt

½ muz

5-6 badem

1 tatlı kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı keçiboynuzu unu

Bütün malzemeleri blendardan geçirin, tüketin, iyi uykular 🙂

 

 

Diyetisyen Betül Karakuş