Asıl vatanı Akdeniz Bölgesi olan, Güney Anadolu ve Ege bölgesinde de yetiştirilebilen mercimek sofralarımızın en değerli ve faydalı ürünlerinden biridir.

Her mevsim kolayca bulabildiğimiz ve kış aylarında soframızdan eksik olmayan mercimeğin en çok kırmızı, sarı ve yeşil mercimek çeşitlerini kullanılsa da son zamanlarda kahverengi ve siyah beluga mercimeklerini de sıkça duyar olduk.

Beluga mercimeğini yeni tanımaya başlasak da, başlangıcı M.Ö. 6.000 yıllarında Nil nehri, Dicle nehri ve Fırat bölgesine, 8000 yıl önce de Anadolu-Mezopotamya’ya dayanıyor. Bu topraklara özgü olmasına rağmen, 1900’lerin başından itibaren Amerika’da ticari olarak yetiştirilmeye başlandığı için günümüzde oradan ithal ettiğimiz bir ürün haline gelmiş. İsmini renk ve görünüş olarak benzediği beluga havyarından alan siyah beluga mercimeği, tıpkı diğer mercimek türleri gibi tam bir besin deposu.

Beluga mercimeği muhteşem bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Kompleks karbonhidratlar beslenme sonrasında enerjinin sürdürülebilir olmasını sağlar ve tokluk hissinin daha kalıcı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olur. Düşük kalorisi ve kompleks karbonhidrat içermesi sayesinde kilo kontrolüne anlamlı katkı sağlar.

Tüm mercimek türlerinde olduğu gibi beluga mercimeği de tam bir lif deposudur. Hepimizin bildiği gibi kilo kontrolü açısından da lifli beslenmek önemlidir.

Beluga mercimeğinin besinsel özellikleri diğer mercimek türlerinde de bulunan genel özelliklerdir. Ancak ben onu diğerlerinden farklı kılan, siyah rengi ve bu rengi sebebiyle içerdiği “antosiyanin” adlı antioksidan maddenin altını çizmek istiyorum.

Antosiyaninler koyu kırmızı, mavi, siyah bitkilerde bulunan ve 300’den fazla türü olan antioksidan özellikteki pigmentlerdir. Bildiğiniz gibi bir ürünün rengi koyulaştıkça antioksidan gücü de artar. Araştırmalar antosiyaninlerin kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerine karşı risk azaltıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

GDO içermeyen beluga da diğer mercimekler gibi piştikten sonra şeklini değiştirmediği için salatalarda, mezelerde ve ana yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Beluga mercimeği ambalajı açılmadığı sürece tazeliğini uzun süre korur. Açıldıktan sonra mümkün olduğunca hava, nem ve kokudan uzak yaklaşık 18 derece ortamda muhafaza edilmesi gerekmektedir.

 

BELUGA KISIRI

4-5 yemek kaşığı haşlanmış beluga mercimeği

3 yemek kaşığı lor peyniri

6-7 adet cheery domates

2 dal taze yeşil soğan

Dereotu, maydanoz, taze nane

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı sirke

1 çay kaşığı kimyon

Domatesler iyice yıkandıktan sonra doğranır, taze soğanlar küçük halkalar şeklinde doğranır. Yeşillikler, domates, soğan ve haşlanmış beluga mercimeği karıştırılır. Üzerine lor peyniri eklenir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı kimyon eklenerek karıştırılır.