photo_01012012211756_1568Besinlerin duygularımız üzerindeki gücü

Enerjinizi arttırmak için; az yağlı süt, yoğurt ve peynir gibi protein kaynaklı besinler ile C vitamini kaynağı nar, mandalina, portakal tüketmeye özen gösterin.

Çekingenliğinizden kurtulmak için; haftada en az 2-3 gün balık tüketmeye çalışın. Mercimek, nohut, börülce, kuru fasulye ve bulgur gibi kurubaklagil tüketimini de artırın.

Yorgunluk hissiyle baş etmek için; C vitamininden zengin taze meyve ve sebzelere yönelin. Kivi, portakal, çilek, kuşburnu, yeşilbiber ve havuç gibi sebze ve meyveleri tüketerek yorgunluk hissinin azalmasında yardımcı olabilirsiniz.

Öfke kontrolü yapabilmek için; kahve tüketiminizi azaltın. Kırmızı et tüketiminizi dengeleyip, günlük fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohum tüketimini arttırın. Karbonhidratlar (kabuksuz pirinç,  tam tahıllı çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, patates, buğday makarnası) da kendinizi daha sakin hissetmenizi sağlar.

Kaygı durumunu üzerinizden atmak için; günlük içilen su miktarınızı 3 litreye çıkarmalısınız. Çorba, komposto veya taze meyve/sebze suları içerek de sıvı alımınızı desteklemelisiniz. Tam buğday ekmeği, makarna, kraker, pirinç gibi karbonhidratlı besinler tercih edebilirsiniz.

Stresi kontrol etmek için; badem, fıstık, susam, kuru baklagiller, çikolata, tam tahıllar ve yumurta tüketin. Deniz ürünleri, susam, tavuk, lahana, marul, mantar gibi selenyum içeren besinlerin tüketimini arttırmak da stresi azaltmada yardımcıdır.

Depresyondan çıkmak için; koyu yeşil yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak) , baklagiller, tam tahıllar gibi folik asit kaynaklarını tüketin. Yeterli folik asit alanlarda, hem serotonin düzeyleri yükselir, hem de psikolojik durumlarında düzelme olur.

Çikolata Sevenler Yaşadı

Son bilimsel çalışmalar, çikolatanın hammaddesi kakaonun vücuda yararlı olduğunu gösteriyor. 2011 yılı içerisinde, doğal kakao ve çikolatanın sağlık yararları üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Yaklaşık 300’e yakın yayınlanmış olan bağımsız klinik araştırmanın sonuçlarına göre; kakao ve çikolatanın tüketimi kan basıncını, kolesterolü düşürücü ve kalp-damar sağlığını koruyucu etki göstermektedir. Buna ek olarak, bazı çalışmalar kalp hastalıkları risklerinin kakao içeren ürünlerin tüketilmesiyle azaldığını göstermektedir.

Tercihiniz bitter olsun! Günde 40 gram bitter çikolata (%70 kakao içeren) tüketimi vücuda önemli miktarda polifenol sağlayabilir ve böylece kadiyovasküler hastalıklar ve kanserin önlenmesine yardımcı olabilir ancak çikolatanın yağ içeriği unutmayın.

Yemek Zevki

Günümüzde yemeklere artık düşmanımız gözüyle bakmaya başladık diyebiliriz. Yapılan çalışmalarda; 20 yıl önce bireylerin yüzde 50’sinin yediği yemekten hoşlandığı, şimdiyse bu oranın yüzde 40’a düştüğü görülüyor. Çünkü yemeğin ‘lezzetli olması’ bireyde suçluluk ve korkuyu beraberinde getiriyor; ‘tatsız-tuzsuz yemek’se kişiyi bir süre sonra sıkıyor, sürekli kontrol altında hissettiriyor. Genelde iki durum arasında gidip geliyoruz; sağlıklı beslendiğini söyleyen bir birey daha sonra kendini bol kalorili yemek yerken bulabiliyor, gözümüz daha az sağlıklı yemeklere kayabiliyor ve çoğu kez kaçamaklara yeniliyoruz. Bu nedenle yasakların olmadığı bir beslenme planı takip etmeniz oldukça önemli. Doğru miktarlarda yenilirse, sağlıklı beslenirken yasaklanması gereken hiçbir besin yoktur. Az ve sık yiyerek tüm besinlerden ölçülü tüketmeyi hedefleyin, hareketli yaşam biçimiyle olumlu bakış açısına sahip olmaya çalışın.

Kahvaltılık Seçimleri

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu birçoğumuz biliyoruz. Güne kahvaltı ederek başlamanın sağlık üzerindeki faydaları yapılan araştırmalarla da kanıtlanmış durumda. Anlama, odaklanma ve verimli bir şekilde çalışma üzerinde kahvaltının çok büyük etkisi vardır.  İş hayatı yoğun olanlar veya erken kalkıp kahvaltı etmeyi sevmeyen bireyler, hızlı ve pratik seçeneklere yönelmektedir.

Pastanelerde de sağlıklı seçenekler bulmak artık mümkün örneğin; poğaçanın kepekli-beyaz peynirlisi daha iyi bir tercih ya da tam buğdaydan yapılmış, arasına domates, yeşillik ve beyaz peynir konmuş minik sandviçleri tercih edebilirsiniz. Omlet yemeği seviyorsanız, şarküteri ürünlerini kaldırıp, yeşilbiber, mantar, soğan ve domates ilave edebilirsiniz böylece daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Şarküteri ürünlerinden vazgeçemiyorsanız; tavuk veya hindi jambon/füme daha iyi seçeneklerdir ve 15 günde 1 olacak şekilde kahvaltınıza ekleme yapmanız uygun olacaktır.