Buğday Ruşeymini hepiniz duymuşsunuzdur, bu yazımda sizlere buğday ruşeymi yağını anlatacağım.  Faydalarını göreceğinizden eminim.

Buğday Ruşeymi, buğdayın embriyosu ya da çimlenen kısmı olarak tanımlanabilir. Bitkinin minyatür haldeki taslağıdır, bu kısım gelişerek buğday bitkisinin tamamını verir.

Ruşeym ve kepek buğdayın aslında en işlevsel kısımları olmakla beraber, endüstriyel beslenme evrimi ile hayatımızdan ilk çıkarılan segmentleri olmuştur. Çünkü kepek unun ve dolayısıyla bu unla üretilen ekmek, makarna gibi ürünlerin sertleşmesine neden olur. Ruşeym de buğday ile öğütüldüğünde, içindeki doymamış yağ asitlerinin hava ile temas etmesi durumunda renginde kararma ve tadında acılaşmaya sebep olur.

Bundan 50 yıl önce kullandığımız unların raf ömrü 6 aydan daha fazla değildi. Kepekten sonra ruşeymin de çıkarılması ile elde edilen unun raf ömrünün 2 yıla kadar uzatılabileceği keşfedildikten sonra, yediğimiz ekmeğin besin değerleri azalmış oldu. Bu durum karbonhidrat ağırlıklı beslenen bireylerde ve toplumlarda bazı vitamin ve mineral yetersizliklerine yol açmış olabilir.

Buğday ruşeyminin un üretimi sırasında ayrıştırılmasını gerektiren bitkisel yağ kompozisyonu, doğal yağlar arasında içeriği en zengin olanlardan biridir. Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan almamız gereken Omega-3,6,9 yağ asitlerini beraber barındırır. Ayrıca fitosterol olarak adlandırılan kimyasalları ve E Vitaminini de içerir. Bu yüzden;

E Vitamini sayesinde:

  • o   Çocuk sahibi olmak isteyenlerin yumurta ve sperm kalitesini artırmaya yardımcı olur.
  • o   Vitamin E eksikliği anne karnında tutunamamasının en sık görülen sebeplerinden biridir. E Vitamini, düşük oluşma riskini azaltıcı etki gösterir.
  • o   Kalp damar hastalıkları, Alzheimer, Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarının gelişimini yavaşlatmaya yardımcı olur.
  • o   Cildi besler ve yenilenmesini sağlar. Güneş sonrasında rahatlama isteyenler için doğru bir doğal alternatif olabilir.
  • Omega-3,6,9 yağ asitlerini dengeli bir şekilde içerir.
  • o   Omega3/6 oranı FDA’in önerdiği gibi 1/6 oranındadır. Tek bir çeşit yağ ile beslenen bireylerde  yağ asitleri eksiklikleri görülebilir. Buğday Ruşeym Yağı kullanan bireylerde, bitkisel omega-3 ihtiyacı karşılanmış olur.
  • Fitosteroller açısından oldukça zengindir. Kolesterol ile benzer molekül yapısındaki bu kimyasallar, bağırsaklarından kolesterol alımını azaltarak, kandaki kolesterol seviyesini dengeler.
  • Polikozanol içeriği sayesinde zindelik verir. Halsizlik, yorgunluk ya da yoğun bir iş temposu ile çalışma durumunda Buğday Ruşeym Yağı tüketmek enerji seviyenizin yükselmesine yardımcı olur.