Cildinizin parlaklığını ve elastikiyetini yitiriyor etrafınızdakiler yorgun ve sağlıksız göründüğünüzü mü söylüyor? O zaman beslenmede bazı değişiklikler yapmanın vakti çoktan gelmiş. Besinlerin vücudumuzun her bölgesi için farklı bir gücü ve önemi var. Beslenme bilimi saç telimizden ayak tırnağımıza kadar etkin olan kırktan fazla besin öğesini her gün almamızı şart koşuyor.

Vitaminler ve mineraller cildinizin beslenmesi için gereklidir

C, E, A, K ve B kompleks vitaminleri cilt sağlığınızın gelişimine yardımcı olabilir.

C ve E vitamini: Yeni yapılan birçok dermolojik araştırma güneşe maruz kalmanın etkilerini vitaminlerin gücü ile tersine çevirebileceğini belirtmiştir.2002 yılında yayınlanan bir çalışmada güneş ışınlarından lokal olarak C ve E vitamini uygulaması ile fark edilir derecede düzelme sağlandığı belirtilmiştir. Şubat 2005’te yayınlanan başka bir çalışmaya göreyse uzun dönemde C ve E vitamini alan kişilerde UVB radyasyonuna maruz kalarak oluşan güneş yanıklarında azalma olduğu belirtilmiştir. Antioksidan kapasitesi yüksek olan bu vitaminler deri hücrelerindeki DNA hasarını da azaltabilmektedir. C ve E vitamini serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltmaya yardımcıdır. Serbest radikallerin zararlı etkileri güneş ışığı, sigara ve çevre kirliliği ile ortaya çıkabilmektedir.

Diyetinizin bol miktarda C vitamini içerdiğinden emin olmalısınız. Turunçgiller, brokoli, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler C vitaminin zengin kaynaklarıdır.

E vitamini alımı içinse bitkisel yağlar, fındık, badem, ayçekirdeği, zeytin  iyi kaynakları oluşturur.

A vitamini, cildi nemlendirici etki göstererek elastikiyetini arttırır. Bu nedenle A vitamini cilt dokularının onarımı için gereklidir. Sebze ve meyveler A vitamini ile yüklüdürler. Medikal çalışmalar A vitamininin çizgi ve kırışıklıkları azalttığını, akne(sivilce) oluşumuna karşı koruyucu olduğunu belirtmektedir. Yayınlanan başka bir çalışmada ise yüksek beta karoten içeren ( A vitaminin bir formu) yiyeceklerin sedef hastalığı riskini azalttığını göstermiştir.

B kompleks vitaminleri 
Cilt sağlığı söz konusu olduğunda akla ilk gelen en önemli B vitamini biotindir. Biotin, deri, tırnak ve saç hücrelerinde bulunan bir besin öğesidir. Yeterli miktarda alınmadığında dermatitlerle veya bazen saç kaybı ile karşılaşılabilir. Biotin birçok besinde bulunur. Muz, yumurta, yulaf ezmesi, pirinç en bilinen kaynaklardandır.
Selenyum
Birçok araştırmacı selenyumun deri kanserini önlemede anahtar rol aldığına inanmaktadır. Güneşin zararlı etkilierine karşı cildi korur. Tam tahıllar, deniz ürünleri, sarımsak ve yumurta selenyumun en iyi kaynaklarıdır.
Bakır
C vitamini, çinko ve bakırın birlikte alınması derinin elastikiyetini sağlar.
Çinko
Eğer akne probleminiz varsa çinko sizin için önemlidir. Bazen tek başına çinko eksikliği akne oluşumunun nedeni olabilir. Yağsız et, tavuk, hindi, bazı deniz ürünleri (istiridye gibi) çinko kaynaklarıdır.

Vitamin ve minerallerin ötesinde özel destekler
Alpha lipoic Acid
C ve E vitamininden neredeyse 100 kat daha etkili olan bir antioksidan bileşimdir. Cildin yaşlanmasını önlemede büyük rol alır. ALA ile ilgili yapılmış bir çalışmada serbest radikallerin olumsuz etkilerinin ALA ile önlendiği belirtilmiştir.
Ala vücut tarafından üretilebildiği gibi kırmızı et, mayalı tahıl ürünleri tüketimi ile de sağlanabilir.

Koenzim Q-10
Son yıllarda önemi gittikçe artan Koenzim Q-10 yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltmada görevlidir. Destek ürün olarak günlük 30-60 mg kullanılabilir

Kahvaltı mucizevi etkili bir öğündür. Hem kaliteli besinleri almada kolaylık sağlar hem de enerji ve güç veren birçok besini içerir. Sağlıklı ve formda olan bir insanın cildinin sağlıkla ışıldaması çok şaşırtıcı bir durum değildir. Yulaf gevreği veya tam buğday ekmeği her ikisi de kahvaltıların vazgeçilmezi olmalıdır. Yulaf zengin lif içeriği ile cildinizin kadife görünüme sahip olması için kolaylıkla tüketebileceğiniz bir alternatiftir. Lifin yanı sıra B ve D vitaminleri ile kalsiyum, demir, potasyum ve fosforunda iyi bir kaynağıdır. Sabah kahvaltılarınızda süt veya yoğurtla tüketebilirsiniz.

Buğday ise kolesterol düşürücü etkisi ile artık sofralarda hak ettiği yer alıyor. İçerdiği E vitamini ile doğal antioksidan etki yaratan buğday cildin yaşlanmasını ve kırışmasını engelliyor. E vitaminin saç ve tırnak sağlığında da önemli bir yere sahip olmasından kozmetik ürünler mutlaka E vitamininden yararlanırlar.

Su
Vücut ağırlığımızın yüzde 60’ı sudur. Ancak bu miktar yaşımız ilerledikçe azalır ve ciltte kurumaya neden olur. Bunun sonucu olarak da cilt elastikiyetini kaybederek kırışıklıkların oluşumuna ve sarkmalara neden olur. Bu süreci bir miktar yavaşlatmak için bir gün içerisinde en az 2 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Gece yatmadan önce ve sabah uyanınca da mutlaka bir bardak ılık su için. İçtiğiniz su hem gece boyunca vücut tarafından su ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor hem de bağırsakları ve vücuttaki toksinleri temizleyerek cildin nem dengesini düzenler.

Cilt sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz bazı ufak değişiklikler

  • İçeriğindeki likopen adı verilen antioksidan maddeyi kullanabilmek için daha fazla domates ve domates ürünlerini tüketin
  • Meyve ve sebzelerin antioksidan gücünün zengin olduğunu bilerek tüketimlerinizi mutlaka arttırın
  • Omega-3 yağ asitlerince zengin olan balıklar genel sağlığı korumada olduğu gibi cilt sağlığını korumada da önemlidir. Haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen gösterin.
  • Siyah ve yeşil çayın koruyucu etkilerinden faydalanın

Cildinizin kötü huylu arkadaşları

  • Alkollü içecekler
  • Yağlı salata sosları, mayonez, yağlı peynirler
  • Tuzlanmış, salamura yapılmış her türlü yiyecek
  • Salam, sosis, sucuk, pastırma, jambon gibi şarküteri ürünleri
  • Yağlı ve şekerli hamur işleri
  • Çok fazla miktarda alınan gazlı içecek, kahve, çay

Cildinizin dostları

  • Az yağlı et, tavuk, hindi, balık
  • Az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri
  • Antioksidan kapasiteleri yüksek çeşit çeşit, renk renk sebze ve meyveler. (Bezelye, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, koyu yeşil yapraklı sebzeler, elma, böğürtlen, soğan Patlıcan, kabak, soya filizi, domates ve domates ürünleri, greyfurt, kavun, erik, kivi, turunçgiller, vb)
  • Ceviz, fındık, badem (ancak yağlı tohum oldukları için tane ile yemek gerekir. 10 badem= 10 fındık= 3 tam ceviz= 1 tatlı kaşığı yağ)

** Tüm korumalar yapılsa bile öğlen saat 10.00- 15.00 arası güneş ışığına maruz kalmamak ve yüksek koruyucu faktörlü güneş kremi kullanmak gerekmektedir.
** Cildinizi korumak için bir destek kullanacaksanız mutlaka bu işin uzmanı olan bir dermatalog ile görüşmeli, size uygun olup olmayacağını değerlendirmelisiniz.