photo_01012012225334_4893Mango

Kesildiği andan itibaren etrafa yayılan hoş kokusu ile her zaman ilgi çekmiştir. Özellikle Orta ve Güney Amerika, Asya ve Afrika ülkelerinde üretilmektedir. Beta karotenin ve C vitaminin mükemmel bir kaynağıdır. Ayrıca E vitaminin de iyi kaynaklarındandır. Düşük kaloriye ve yüksek lif oranına sahip ideal bir diyet meyvesidir. Mango dünyanın birçok yerinde rahatlatıcı bir yiyecek olarak görülmektedir. Papaya da bulunan enzimlere benzer enzimler içermektedir. Bu enzimler proteinlerin sindirilmesine yardımcı olur. Böylece mangoda etlerin yumuşatılması sırasında kullanılabilmektedir. Vücudun vitamin A’ya dönüştürdüğü beta karoten oranı mangoda oldukça yüksektir.

Ayrıca bir antioksidan olan C vitaminin de iyi bir kaynağı olan mangonun bir orta boyu (150 gr) yaklaşık 97 kaloridir ve 41 mg C vitamini içermektedir. 3 gr lif ve 1,68 mg E vitamini içermektedir ve B6 vitamini oranı da oldukça iyidir. Mangoda ki pektin oranı yüksektir ve kandaki kolesterolü dengelemeye yardımcı olan çözünebilir posa içerir. Bununla birlikte mangonun şeker içeriği de biraz yüksektir. Orta boy bir mangonun yaklaşık %14’ü şekerdir. Ayrıca tartarik asit ve malik asite ilave az miktarda sitrik asitte içerir. Oldukça asitli olduklarından dolayı eğer çok sık yenirlerse dişlerde çürümeye katkıda bulunabilir. Mangonun 100 gr ila 1,5 kg arasında değişen birçok çeşidi bulunmaktadır. Genelde henüz yeşil iken toplanırlar. Kabuğunun sarıya, turuncu veya kırmızıya dönmesi ise olgunlaştığının işaretidir. Taze olarak tüketilmesinin yanı sıra, meyve veya diğer salatalarda, meyve suyu olarak, pasta, kek, dondurma, sos yapımında ve süslemelerde kullanabilirsiniz. Olgunlaşmamış mango, satın aldıysanız olgunlaşana kadar serin bir yerde 2-3 gün saklayabilirsiniz.

100 Gr. Yenilebilir Taze Mangonun Besin Değerleri; 65 kalori, 1 gr protein, 0 gr yağ ve 17 gr karbonhidrat içerir.

Papaya

Papaya egzotik meyveler arasında önemli bir yere sahiptir. Özellikle Güney Afrika, Latin Amerika, Avustralya ve Hawaii de üretilmektedir. Papaya bazı ülkelerde paw paw adıyla bilinmektedir. Yeşil olan dış kabuk olgunlaştıkça sarı veya turuncu bir renk almaktadır. Olgunlaşmış papayalar, C vitamini ve beta karotenden zengindirler. Orta boydaki bir papaya yaklaşık 54 kaloriye sahiptir. Papaya da bulunan papain adlı enzim yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesine yardımcı olur. Diğer benzer tropikal meyvelerde olduğu gibi etlerin yumuşatılması sırasında kullanılmaktadır. Özellikle Hindistan’da et yemeklerine papaya ilave edilerek etin daha yumuşak ve daha kolay sindirilebilir hale gelmesi sağlanır. Tayland ve Asya yemeklerinde de sıkça kullanılır. Sindirimi en kolay meyvelerden biri olmasının yanında diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de katkı sağlar. Papayanın suyu bazı cilt bozukluklarına da iyi gelmektedir. Çatlamış/kırılmış omurga disklerinin tedavisinde tıbbi olarak kullanılmıştır ama bu tedavi çoğu yerde gözden düşmüştür. Bazen bireylerde dermatitlere neden olabilmektedir. Papaya, taze olarak tüketilmesinin yanı sıra, meyve salatalarında, meyve suyu olarak, pasta yapımında kullanabilirsiniz. Papayanın tohumları da yenilebilmektedir. Tohumları yıkadıktan sonra salatalara ekleyerek lezzetli ve hafif biberli bir tat elde edebilirsiniz. Eğer olgunlaşmamış papaya alınmışsa mutfakta güneş ışığından uzak bir yerde 2-3 gün saklanabilir.

100 Gr. Yenilebilir Taze Papayanın Besin Değerleri; 39 kalori, 1 gr protein, 0 gr yağ ve 10 gr karbonhidrat içerir.

*** Uyarı!!!

Her besinin fazla miktarda tüketiminin vücutta yağ olarak depolanacağı unutmamalı ve meyve tüketirken de porsiyonlara sadık kalmalıyız…

Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum…