Demir insanlar dahil, yeryüzündeki her canlı için çok önemli bir elementtir.

1. Demir, sürekli olarak moleküler düzeyde yer alan ve vücudumuzun etrafında oksijen taşımak gibi insan hayatı için vazgeçilmez bir dizi işlem için gereklidir.

2. Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde (hematopoiezis olarak bilinen bir işlem) için gerekli olan ve aynı zamanda hemoglobin (kırmızı kan hücrelerinin pigmenti) bir parçası olan oksijene bağlanmasını ve böylece arterler yoluyla akciğerlere; vücudun tüm hücrelerine nakliyesini kolaylaştırır.

3. Oksijen hemoglobinin bir parçası olarak demiri dağıtınca, yeniden akciğerlere taşınan karbondioksite bağlanır ve o zaman nefes verme ile dışarı atılır.

4. Aynı zamanda kan şekerinin enerjiye dönüşmesinde de önemli rol oynar. Metabolik enerji, yarışırken veya egzersiz sırasında kasların optimum düzeyde çalışmasını sağladığı için atletler için hayati önem taşır.

5. Bir hastalıktan, zorlayıcı yarıştan veya egzersizden sonraki toparlanma sürecinde yeni hücrelerin, amino asitlerin, hormonların ve nörotransmitterlerin üretiminde hayati bir rol oynayan enzimlerin üretimi de demire bağlıdır.

6. Bağışıklık sistemi de demire bağlıdır. Çocukluk ve hamilelik döneminde fiziksel ve zihinsel gelişim için yeterli düzeylerinde demir olması özellikle çok önemlidir. Gelişen bebek tamamen annesinin sağladığı demir kaynağına bağımlıdır.

7. İdrar, terleme, dışkı, eski hücrelerin soyulması gibi yollarla vücut tarafından dışarı atılır. Kanama daha ileri bir kayba neden olduğu için, demire kadınlar daha fazla ihtiyaç duyarlar.

8. Eğer değerler düşükse, normal hemoglobin üretimi düşer ki bu yorgunluk, baş dönmesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi semptomlara yol açan oksijen taşımanın azalması anlamına gelir.

Demir Eksikliği Olanlar Nasıl Beslenmeli?