photo_01012012220319_3814Günlüklerin ilk en güçlü tarafı, izlenebilirliğidir. Sonraki en güçlü tarafı da, ölçülü beslenmenin farkındalığını artırmasıdır. Hatta günlüğünüzü birisinin takip etmesi ( diyetisyen takibi en doğrusudur)  izlenebilirliği yönünden daha da iyidir. Yazarak hem kendinizi izleyebilirsiniz, hem de yediklerinizin kaydına bakanlar sizin yediklerinizi izleyebilirler.

Günlükler, aynı zamanda geliştirilmesi gereken noktaları da ortaya çıkartır.  Örneğin; akşam yemeğinde aşırı yediğini fark eden biri akşamüzeri küçük bir ara öğün yaparak akşama çok acıkmasını engelleyebilir.

Günlükler Ne İşe Yarar

Araştırmalar, tükettikleri besinleri kaydeden kişilerin daha dikkatli ve sağlıklı beslendiklerini gösteriyor. Kalıcı davranış değişikliği yaratmak istiyorsanız, bunun için önce mevcut durumu ölçmek, sorunları tespit etmek ve farkına varıp daha sonra strateji belirleyip küçük ve yavaş adımlarla ilerlemek önemlidir.

“İyi Yaşam Günlüğü”, Kişinin Kendi Koçu Olmasında Yardımcı Olan Bir Ajandadır.

Bu yıl 4. sayısı çıkacak olan bu çalışmamız ile günlük yazarak, beslenme, egzersiz ve duygusal durumunuzu daha rahat kontrol altına alabilirsiniz. Kayıtlarınızı takip etmeniz, yaşamınızla ilgili bilinci ve farkındalığı artırmaya yardımcı olacaktır. Kilo verme ve kilo kontrolündeki, en önemli noktalardan biri ilerlemenin nasıl ölçüleceğini bilmektir. Bu sayede, yanlış bir şeyler yaptığımızda düzeltmek için çaba harcayabilir, ya da yaptıklarımızın doğruluğundan eminsek bunu geliştirmek için uğraşabiliriz.Neyi, ne zaman, nasıl ve niye yediğimizi bilmeden kilo verme girişiminde bulunmak oldukça zorlayıcıdır. Hangi tür aktiviteleri ne zamandan beri yaptığımızı tam bilmeden yaktığınız kalori miktarını da hesaplamamız mümkün olamayacaktır. Bu bilgileri edinmenin en basit yolu ise bir günlük tutmaktır. Her hangi bir konuda kontrol etmede başarı ancak ölçmekle sağlanabilir.

Günlük yazanlar için bazı öneriler:

  • Zamanında , yazmaya çalışın. Ne yediğinizi, içtiğinizi yazmak için, günün sonuna kadar beklemeyin, unutabilirsiniz. Yer yemez, hemen yazmanızı öneririm. Bu nedenle günlüğünüzü daima yanınızda taşımanızda fayda var.
  • Alınan sıvılarda da kalori olduğu için, onları da kaydetmek daha doğru olacaktır.
  • Ayrıntıları gözden kaçırmayın. Örneğin; tükettiğiniz salatadaki mısır, etin sosu gibi.
  • Sadece ne yediğinizi değil, hangi saatte, ne miktarlarda, ne kadar süre içinde yediğinizi not almanız daha doğru değerlendirme yapmanızı sağlayacaktır.
  • Porsiyon miktarına odaklanın. Evde ölçme kapları veya yiyecek terazileri ile pratik yapın. Olması gerekenden fazla yiyecek servisi yapanların farkında olun.
  • Kaydığınız günleri atlamayın. Özellikle, kaydığınız, fazla kaçırdığınız günleri yazın. Hatırlayın: Ölçtüğünüz şeyleri değiştirebilirsiniz.
  • Yaptığınız en küçük fiziksel aktiviteyi bile kaydetmeyi unutmayın. Örneğin; 15 dakika alışveriş merkezinde dolaşmak, 10 dakika merdiven çıkmak gibi.
  • Duygusal yorumlarınızı da eklemek, hangi duygu durumunda daha ölçüsüz yemek yediğinizi anlamayı kolaylaştırır. Örneğin; stresli, mutlu, kızgın veya endişeli gibi…
  • Her günün sonunda günlüğünüzü gözden geçirirseniz, kendinizle yüzleşirsiniz. Günlüğünüzden öğrenerek, kendinize koçluk yapmanız daha kolay olacaktır.
  • Tamamladığınız günlükleri saklamanızda fayda vardır.  Tekrar geri dönüp, ulaştığınız başarıları ya da sorunlarınızı görmenizi sağlayacaktır.

Günlük tutmak bir çok avantajının yanında, çok mütevazı bir kilo kaybında dahi – sizi ideal kilonuza getirmese bile  –  göreceksiniz ki bir çok sağlık avantajı sağlayacaktır.