Diyet programlarına başlarken ilk haftalarda çok yüksek olan motivasyon ve kilo verme isteğinin git gide azalması diyetlerin yarım kalmasında önemli bir sebeptir. Danışanlarımız diyor ki “Hepimiz aceleciyiz, bir an önce bizi yoran, mutsuz eden fazlalıklardan kurtulmak istiyoruz bunun uğruna şok diyetler, zayıflama hapları, ağır egzersizler gibi çeşitli yollar deneyebiliyoruz”. Oysa bu tarz yaklaşımlar hem bedeninizi hem de ruhunuzu oldukça fazla yoruyor.

Diyetteyken “motivasyon” ve “istemek” en sık kullandığım kelimelerdir. Ancak zaman zaman motivasyonda düşüş yaşanması normaldir, genelde motivasyondaki oynama, duygu durumunda ki değişikliklerden meydana gelebilir. Ulaşılmak istenen hedef gözde büyüdüğü için istekte azalma ve iştah hakimiyetinde zorluk yaşanabilir. Bu dönemde amacınızı yani “neden zayıflamak istediğinizi” tekrar gözden geçirirseniz, kontrol mekanizmanızın daha iyi çalışacağını göreceksiniz. Daha önce birçok kez diyetler yapıp kilo vermiş sonra da verilen kiloları tekrar geri almış olabilirsiniz bu nedenle yeni bir diyet girişiminde endişeli ve mutsuz olmanız çok normal ancak yeniden başlamak düşündüğünüz kadar zor değil. Her bireyin motivasyon kaynağı birbirinden farklıdır. Giymek istediğiniz bir kıyafet, eşinizden-sevgilinizden duymak istediğiniz övgü, kalabalıkta fark edilme, sağlıklı, genç ve dinç hissetme gibi… Zihninizi boşaltıp motivasyon kaynağınızı belirleyin, onu hep canlı ve yaşanılır tutmaya devam edin. Yolunuz uzun ise minik molalar başarınızı azaltmak yerine körükler. Acele etmenize gerek yok bazı kilolar daha dirençli olabilir bu sadece sizin başınıza gelen bir şey değil.

Dirençli kiloların zor gitmesinin farklı nedenleri olabilir;

Kilo kaybetme hızı, hedef kilonuza yaklaştıkça azalabilir, çünkü vücudunuzun yüzey alanı azaldığı için daha az kalori harcamanız gerekir. Bu sebeple vücut ağırlığınız azaldıkça ihtiyaç duyduğunuz kalori de azalır yani zayıfladıkça kilonuzu muhafaza edebilmek için daha az yemeniz gerekecektir . Bu kısır döngüden çıkmanın en güzel yolu hareketinizi arttırmaktır

Diyetin ilk başlarında genellikle çok daha disiplinli olunur. Çevreden gelen yemek teklifi ve ısrarlara kulak asılmaz ama kilo vermiş bireye gelen  övgüler kişiyi yoldan çıkarabilir ve her gün 50 -60 kalorilik küçük kaçamaklar haftada 400-500 kalori ayda 2000 kalorilik fazla yemek haline dönüşür.

Hep aynı tarz beslenme kilo verme hızını etkileyebilir bu nedenle farklı ama sağlıklı bir beslenme şekli veya öğün saatlerinde değişiklik yapılması yardımcı olabilir ve akşam mümkün olduğunca erken yemeyi deneyebilirsiniz. Hareketinizi arttırmak bu tür durumlar da en hızlı cevap veren yoldur.

3 aydan daha uzun bir süre diyet yapılıyorsa molaya ihtiyacınız var demektir bu nedenle programa bir süre ara verebilirsiniz, kilo koruma programına geçmekten korkmayın, aynı kiloyu 1-2 ay korumayı deneyin. Koruma döneminde farklı besinler tüketin. Tekrar diyete başladığınızda sorun oluşturan son kiloları daha rahat verebilirsiniz.