Atıştırmalık kelimesi ilk bakışta sağlığa zararlı veya kilo aldıran besinler gibi dursa da aslında ben bu durumun atıştırmalıkların yanlış hazırlanmasından ve porsiyonun dengesizliğinden kaynaklandığına inanıyorum.

 

Diyeti sevdiğiniz besinleri tüketmenin yasak olduğu bir süreç olarak görmekten vazgeçin. Bu kısıtlılık durumu yasak olanı cazip hale getirecek ve sizi daha çok yemeye teşvik edecektir. Unutmayın diyette yasak yok, denge var.

Çok sevdiğiniz halde zararlı olduğunu düşünerek tüketmekte zorlandığınız hatta belki de vicdan yaptığınız atıştırmalıklar, aslında zannettiğiniz gibi sağlığınıza zararlı olmayabilir. Hatta faydalı olabilir.   O nedenle bugünkü yazımda bu konuya açıklık getirmek istiyorum. Bunların içinde sizin favorileriniz de varsa, bundan sonra gönül rahatlığı ile tüketin. Tabii ki miktarını dengeleyerek…

  1. Patlamış Mısır

Patlamış mısır denince akla ilk olarak sinemalar geliyor.  Eğer yağda patlatılan, üzerine de tereyağı ve tuz ilave edilen kocaman bir kova tüketirseniz, evet sağlıklı bir ara öğün tercih etmiş olmazsınız.

Ancak mısır tam tahıldır, lif kaynağıdır ve doğru hazırlandığında sağlığa faydalıdır. Makinede ya da ince tabanlı teflon tencerede patlatıp, üzerine çok az tuz ve birkaç damla zeytinyağı ilave ederek tükettiğiniz bir su bardağı mısır yaklaşık olarak  ve  dilim ekmekle aynı kaloriye sahiptir. Ayrıca günlük lif ihtiyacınızı karşılamaya da yardımcı olur.

  1. Kuru Meyve

Kuru meyvelerin kötü ünü, yüksek miktarda şeker içermesinden gelir. Meyve kuruduğu zaman, içindeki besin ögelerinin daha yoğun hale gelmesi, küçülmesi ve daha kolay yenilebilir hale gelmesi, porsiyon kontrolünü daha önemli kılar.

Kurutulmuş meyve beslenmenize lif ve antioksidanlar eklemek için kolay bir yol sunar, ayrıca taze çeşitleri sezon dışında olduğunda iyi bir alternatiftir. Porsiyona dikkat ettiğiniz sürece sağlıklı ara öğün seçeneği olabilirler. Unutmayın herşeyin fazlası vücutta yağa dönüşüyor.

  1. Sıcak Çikolata

Yağsız ya da yarım yağlı sütle yapılan bir bardak kakao, tatlı yeme arzusunu tatmin edebilir. Ayrıca kalsiyum ve D vitamini ihtiyacınızı karşılamaya da yardımcı olur. Protein içeriği sayesinde bir sonraki öğüne kadar tok hissetmenizi de sağlar. Eklenmiş şeker ve şurup olmadan sıcak çikolata bazen sağlıklı bir atıştırmalık olabilir.

  1. Kuru Yemiş

Televizyon karşısında tüketilen kuruyemişlerin miktarı genelde gözden kaçabiliyor. Az öncede söylediğim gibi vücutta her şeyin fazlası yağ olarak depolanıyor. Ara öğün için 15 badem ya da 15 fındık veya 6 parça ceviz yeterli olacaktır. Size önerim yiyeceğiniz miktar kadarını küçük poşetlere koyun ve o şekilde tüketin. Böylelikle kalori hesabı yapılmış, sağlıklı atıştırmalıklarınızı her zaman elinizin altında bulabilirsiniz.

  1. Fındık/ Fıstık Ezmesi

 

Fındık ve fıstık ezmesi diyetlerin tabu yiyecekleri gibi görünse de aslında sağlıklı hazırlandığında ve porsiyonuna dikkat edildiğinde diyetinizi renklendirebilir.

 

Fındık/fıstık ezmesi, tatlı isteğinizi bastırmaya yardımcı olmanın yanı sıra; sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve E vitamini de içerir

Daha da sağlıklı bir atıştırmalık tüketmeniz için size bir önerim var; kendi fındık ve fıstık ezmenizi kendiniz yapın. Nasıl yapıldığı hakkında fikre ihtiyacınız varsa ‘’Dilara Koçak’’ youtube kanalımda sizler için hazırladığım fındık ezmesi ve fıstık ezmesi tariflerime göz atabilirsiniz.