photo_01012012221535_4789Erkekler kilo kontrolünde kadınlara göre daha şanslıdır ama, bedenlerine önem veren her insan gibi onların da beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir.

Kilo kontrolü sağlayarak, daha fit bir görünüm elde etmek ve yanı sıra sağlığımız için fayda yaratmak, kadın erkek fark etmez hepimiz için büyük önem taşıyor. Kliniğimizde, kendine en az kadınlar kadar dikkat eden erkek danışanlarımızın sayısı ise her geçen gün artıyor ve de kendi bedenlerine verdikleri önemin artması oldukça sevindirici.

Erkeklerin de hem görünüş hem de sağlıklarını korumak için beslenmelerinde bazı önemli noktalara dikkat etmeleri gerekiyor.

Erkekler için dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? 

Erkekler kadınlara göre kilo kontrolünde daha şanslıdırlar. Çünkü kadınların vücutlarında yağ dokusu daha fazladır ve metabolizmaları daha yavaştır. Erkekler kadınlardan her zaman çok daha fazla yemek yerler ama hemen kilo almazlar! Çünkü metabolizmaları daha hızlıdır, daha yüksek kas oranı ve geniş vücut yüzeyi yediklerini daha çabuk yakmalarını sağlar.

Erkek ve kadınları elma veya armut tipi olarak değerlendirmek mümkündür. Kadınların kiloları genelde kalça çevresinde toplandığı için armut tipi, erkekleri ise bel çevresinde toplanan yağ nedeniyle elma tipi olarak değerlendirebiliriz. Kadınlarda yağ dokusu fazlalığı estetik açıdan dezavantaj olsa da aslında sağlık açısından erkeğe göre avantaj yaratır.

Elma tipi şişmanlık yani yağın bel çevresinde toplanması kanser, diyabet, karaciğer yağlanması, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek taşı gibi hastalıklar açısından riskli bir durumdur. Bu nedenle bel çevresi ölçümlerinde erkeklerin 102 cm’nin üzerine çıkmaları istenmez. Hatta yakın zamanda bazı araştırmacılar bu değeri erkek için 94 cm olarak önermeye başladılar. Bel / kalça oranı da önemli bir parametredir ve erkekte 1’in üzerine çıkmamalıdır. Bu konuda dikkatli davranılması sağlığı koruma açısından çok önemlidir.

Karaciğer yağlanması, gut hastalığı, prostat, kolon, akciğer kanseri ve kalp hastalıkları erkeklerin dikkatli olması gereken sağlık problemlerinin başında geliyor. Şişmanlık ise tüm bu problemleri tetikliyor. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenme aktif bir yaşamın en iyi ilacı.
Bununla birlikte doymuş yağ ve kolesterolü diyette azaltmak, kansere karşı koruyuculuk için bol sebze ve meyve yemek, süt yoğurt ürünlerini yağsız tercih etmek, posa için tam tahıl ürünleri tüketmek erkeklerin temel beslenme biçimi olmalıdır.

Erkekler İçin Beslenme Önerileri

  • Kalp sağlığını korumak amacıyla hafta en az 2-3 defa balık (200-250 gram)yenilmelidir. Omega-3’ün iyi bir kaynağı olan somon ve diğer mevsim balıkları tercih edilebilir.
  • Kolesterolle ilgili problemler var ise kırmızı et (120-150 gram) haftada en fazla 2 kez tercih edilmelidir. Hafta da 2 kez tavuk/hindi tercihleri yapılabilir. Görünen yağların ayrılması da önem taşır.
  • Yağ alımını azaltabilmek amacıyla tüm süt ve süt ürünlerini (peynir, yoğurt, ayran gibi) az yağlı olacak şekilde tüketmeye özen gösterilmelidir. Peynir porsiyonlarında dikkatli olunmalıdır.
  • En az bir öğünde mutlaka sebze bulunması önemlidir. Sebze mutlaka zeytinyağlı olarak değil salata, ızgara ve haşlanmış olarak tercih edilebilir.
  • Meyvelerin antioksidan yani sizi kanserden koruyucu etkisinden faydalanın. Günde 2-3 porsiyon olacak şekilde tüketin.
  • Kalp sağlığını destekleyen yağlı tohumlar, aşırıya kaçmamak kaydıyla, günlük beslenmeye dahil edilmelidir. 3 tam ceviz= 10 adet fındık veya =10 adet badem tercih edilebilir.
  • Haftada 3-4 gün 45-50 dakika düzenli spor yapılmalıdır.
  • Karaciğer yağlanması, gut hastalığı ve kilo problemi olan bireyler alkol tüketimlerinde ılımlı olmaya özen göstermelidirler. Haftada 1-2 gün 2 kadeh şarap veya 2 bira veya 1 votka veya 1 tek rakı tercihi yapılabilir.
  • Aşağıdaki besin öğelerinin prostat sağlığına, kalp hastalıklarına ve diğer kanser türlerine karşı koruyucu oldukları düşünülmektedir.

*Likopen: bu besin öğesi domates, karpuz, greyfurt gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Likopen prostat ve akciğer kanser riskini düşürebilir.

*B6, B12 ve folik asit: kandaki homosistein düzeyini düşürerek kardiyovasküler hastalık riskini düşürebilir.

*Selenyum, C ve E vitamini: bu antioksidan vitamin olarak adlandırılan vitaminler üreme için gereklidir. Bu vitaminlerin yeterli alımı üreme sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

*Çinko ve folik asit: bu kombinasyonda yine üreme sağlığı için gereklidir.