Badem Sütü

Bademi, sadece badem olarak tüketmek zorunda değilsiniz. Son zamanlarda daha da popüler olan badem sütünü de deneyebilirsiniz. Smoothilerinizi, sabah yulaflı kahvaltınızı badem sütüyle çeşitlendirebiliriz. Lezzetli olduğu kadar protein, kalsiyum, fosfor ve E vitamini içeriğiyle besleyicidir. Üstelik evde de kolaylıkla yapabilirsiniz;

Evde badem sütü yapımı

1 su bardağı çiğ badem

3 su bardağı su

1 tatlı kaşığı vanilya

1tatlı kaşığı tarçın

 

1 su bardağı badem bir gece önceden 2 su bardağı su ile ıslatılır. Yumuşamış bademler süzülür ve kabukları soyulur. Daha sonra süzülmüş su ve kabuksuz bademler tekrar birleştirilerek blenderdan geçirilir. Üzerine 1 bardak daha su eklenerek karıştırılır. İnce bir süzme bezi veya tülbent yardımıyla bademler süzülür. Badem sütünün içine aroma vermesş için tarçın veya vanilya ekleyebilirsiniz

NOT: Artan badem tortusunu atmayın, kurabiye ve kekleriniz için badem unu yaparak tüketebilirsiniz.

Badem sütünün nasıl yapıldığını Youtube kanalımda da anlattım. 🙂

 

Kimler Badem Sütü İçmeli?

İnek sütü veya keçi sütüne karşı hassasiyeti olanlar,

Vejetaryenler,

Laktoza hassasiyeti olanlar,

Keçi veya inek sütüne karşı sindirim güçlüğü yaşayanlar

Farklı tatlar denemek isteyenler badem sütünü rahatlıkla tüketebilirler.

 Badem Unu Nasıl Yapılır

Badem sütünüzü süzdükten sonra geriye kalan badem tortusunu yağlı kağıt serili fırın tepsisine sererek kısa süre fırınlayın. Kurumuş tortuyu blenderdan geçirerek un haline getirebilirsiniz. Badem ununuz hazır, kurabiye ve keklere lezzet ve sağlık vermek için sizi bekliyor

 

Badem Sütlü Smoothie

1 su bardağı badem sütü

1/2 adet muz

5-6 adet çilek

2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

1 tatlı kaşığı tarçın ile blenderdan geçirilir. Afiyet ve sevgiyle…

Bademin Faydaları

Bademin besin değeri yüksek yağlı tohumlardan olduğunu ve birçok sağlık faydası olduğunu bildiğinizi biliyorum.  Lezzetli olduğu kadar besleyici de olan bu yağlı tohumu neden mi seviyor ve öneriyorum; İşte bademi sevmek ve tüketmek için 5 madde;

 

  1. Yapılan çalışmalar badem tüketiminin, içerdiği sağlıklı yağlar ve lif sayesinde koroner kalp hastalıkları riskini azalttığını gösteriyor.
  2. Badem, LDL (kötü huylu) kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Araştırmalar, düzenli badem tüketenlerin total kolesterolde yüzde  4 -12 oranında düşme olduğunu göstermiştir
  3. Yüzde 18 oranında protein içerir. Ara öğünlerde meyveyle birlikte tüketimi bu yüzden insülini uyarmaz, ve uzun süre tok kalmanızı sağlar.
  4. Badem iyi bir antioksidan olan, immun sistemi destekleyen E vitaminin ve manganezin iyi bir kaynağıdır. Badem ayrıca magnezyum, bakır, riboflavin (B2) ve fosforun da iyi kaynaklarındandır
  5. İçeriğinde bulunan sağlıklı yağ asitleri, kilo vermeyi kolaylaştırır. İspanyada yapılan, Obesity dergisinde yayımlanan, 28 ay süren ve 8 bin 865 yetişkin erkek ve kadın üzerinde uygulanan bir çalışmada, haftada en az 2 kez badem tüketen kişiler, hiç tüketmeyenlere göre yüzde 31 daha fazla kilo kaybetmiştir.

Tüketilen Miktara Dikkat!

Badem sağlığa bir çok faydası olan bir besin olsa da her şeyin ihtiyaçtan fazla alınması durumda vücutta yağ olarak depolandığını lütfen hatırlayın. Badem besin değeri açısından çok zengin ama aynı zamanda kalorisi de yüksek bir yağlı tohumdur. 8-10 adet badem yaklaşık 100 kaloridir ve ara öğünde 1 porsiyon meyve ile idealdir.