shutterstock_95174899Beden Kitle İndeksi (BKI)  25- 29.9 arasında olan kişiler “fazla kilolu” ( overweight) olarak kabul ediliyor. Boy uzunluğunuza göre olması gereken ağırlığını üzerinde iseniz, depo yağlarınız normalin üzerine çıkmış demektir.

Yaşa bağlı olarak metabolizmanın yavaşlaması kilo vermede en büyük sorunlardan biri. Yaş ilerledikçe eğer daha da hareketsizleşirseniz kas dokusu azalıp, yağ dokusu artar ve metabolik hız yavaşlar. Kas kaybına paralel olarak vücut su kaybeder, sarkmalar başlar. Özellikle kadında 30, erkekte 40 yaş sonrası metabolizmada yavaşlama etkisini gösterir. Önlem almak için geç değil, hangi yaşta olursa olsun vücudunuz size yardım eder. Ama hızlı sonuç almak yerine sabırlı olmanız gerektiğini her zaman hatırlayın. Bunun için vücudunuzu hareketli tutmak için elinizden geleni yapın, yediklerinizi yazarak gerçekçi tabloyu görün ve aynı zamanda ne kadar hareket ettiğinizi de not edin.

Fazla yemediğiniz ve aktif bir yaşam sürdüğünüz halde hala kilo alıyorsanız mutlaka Endokronoloji ve metabolizma uzmanı doktora danışın, insülin ve tirod hormonlarınızın doğru çalıştığından emin olun. Şişmanlık, hiperlipidemi, diyabet vb. gibi hastalıklara zemin hazırladığından tedavi edilmesi gereken kronik bir hastalıktır. Şişmanlık (obezite) gelişmeden tedbir almak en doğrusudur. Tedavide başarılı olabilmek için yapılmış kan tahlilleri ve sağlık muayenesi ile birlikte diyet, egzersiz, davranış değişikliği esastır.