Annelerin en büyük şikâyetlerinden birisi iştahsız çocuklar ve her yemeği yemeyen seçici çocuklar. Annelik içgüdüsü tabi ki çocuğu en iyi şekilde beslemek konusunda oldukça hassas, Ancak bazen bu hassasiyet annenin kendini tatmini haline gelebiliyor işte bu tehlikeli, çünkü o zaman anne çocuk ile inatlaşır hale geliyor ve tabaktakinin bitmesi konusunda ciddi mücadele başlıyor. Çocuğun aç veya tok olduğunu anlamasına ve ifade etmesine müsaade etmek gerekiyor. Çünkü çocuk kendi kişiliğini ispatlamak ister. Acıktığını veya doyduğunu anlayabilir. Onu zorlarsak, normal açlık / tokluk düzenini kuramaz. İleride yanlış beslenmeden kaynaklanan sorunlar yaşayabilir.

Siz büyükler bile her gün aynı düzende yeme sorumluluğunu yerine getiremezken çocuğa bu konuda aşırı yüklenmek doğru olmaz. Çocuklar, bazı gün çok iyi yerler, bazı gün de adeta bir lokma ile günü geçirirler ateşli bir hastalıktan iştahsızlık veya oyuna dalıp yemeği atlama her gün yapılan bir davranış olmadığı sürece sorun yaratmaz Çocuğun eğer büyümesi normalse, gün içinde koşup oynayacak enerjiyi buluyorsa endişeye gerek yoktur. Kilolu çocuk çok da arzu edilen bir durum değil unutmayın

Çocuğa iyi örnek olmak çok önemli, Çocuklar, ailedeki beslenme alışkanlıklarından etkilenirler. Sebze sevmeyen bir anne babanın çocuğuna zorla sebze yedirmesi zor olacaktır.

Sebze yedirmekte zorlanıyorsanız çocuk ile mutfakta zaman geçirin pazara gidip alışveriş yapın sebzeleri tanıtın ve farklı tarifler yaratmaya çalışın. İşte size bu konuda örnekler;

SEBZEYİ FARKLI YEDİRMEK İÇİN

  • ISPANAKLI PEYNİRLİ BÖREK

1/2 kg ıspanak, 1 çay bardağı zeytinyağı, 4 su bardağı un, 4 yumurta, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri veya lor peyniri,  1 paket kabartma tozu, tuz, isteğe göre karabiber ve pul biber. Büyükçe bir kabın içine yumurtaları kırıyoruz. Unu, sıvıyağı, kabartma tozunu ve ince kıyılmış ıspanakları elimizle iyice karıştırıyoruz. Sonra yağlanmış kek kalıbına boşaltıyoruz üzerine kaşar peynirini serpip 180 C fırında 20- 30 dakika pişiriyoruz

  • KARNABAHARLI PATATES PÜRESİ

Patatesi iyice yıkayın. Bir tencerede üzerini 1 -2 parmak kadar geçecek kadar suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzün. El dayanacak kadar ılındığında kabuklarını soyun, patates ezeceği, çatal veya rende yardımıyla iyice ezin.  Karnabaharları iyice yıkayıp çok az su ile buharda gibi haşlayın daha sonra robot veya çatal yardımı ile püre haline getirin. Bir tencereye patates ve karnabaharları koyup süt, tuz ve yumurta ekleyerek karıştırın. Tencereyi çok kısık ateşin üzerine oturtup zeytinyağını koyun. İyice karıştırarak yağın püreyle özleşmesini sağlayın. Üzerine karabiber serpip servis yapın.

Sebzeyi başka yemeklere karıştırın örneğin;

BROKOLİ İLE MERCİMEK ÇORBASI
PIRASALI KABAK MÜCVER
KUMPİR İÇİNE BEZELYE İLE
DOMATES ÇORBASI(ISPANAKLI VEYA LAHANALI)

Çiğ sebzeleri HUMUS SOS ile servis edin.

MARUL YAPRAKLARI
BROKOLİ
KARNABAHAR
HAVUÇ verilebilir bu sebzeleri çocuklar yoğurt sos veya humus ezmesi ile yiyebilirler

HUMUS SOS: 500 gr nohutu yaklaşık 1 litre su ile haşlayın. Haşladıktan sonra nohutları süzün ama suyu dökmeyin. Nohutların kabuklarını elinizle temizleyin. nohutları robota alın biraz da haşlama suyundan ilave ederek  3 çorba kaşığı tahin,  3 diş sarımsak  1 adet limonun suyu  ile mutfak robunda çekin. üzerine biraz tuz  ve kimyon ekleyebilirisiniz.

TÜM ÇOCUKLAR MAKARNA SEVER sosu değiştirerek kullanın

Tavuklu
Yoğurtlu
Köfteli
Ton balıklı
Peynirli cevizli
Yumurtalı, peynirli fırın makarna deneyin
Bol sebzeli domatesli