Karaciğer vücudun en ağır ve en büyük organıdır. Yerine getirdiği görevler nedeniyle de vücudumuzda çok önemli bir yere sahiptir.

Karaciğerimiz; protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, ilaçların ve birtakım elementlerin vücutta işlem görebilmesini sağlamadan sorumlu olan organımızdır. Karaciğerin yenilenme özelliği vardır. Ancak bu yenilenmeyi gerçekleştirebilmek için beslenmemizde de bazı değişiklikler yapmak gerekir.

Ana prensip düşük yağlı bir beslenme tarzını benimsemek olmalıdır.

    • Alkolden uzak durulmalıdır. Kadınların 1, erkeklerin ise 2 kadehten fazla alkol tüketmeleri başta karaciğer fonksiyonları olmak üzere birçok yaşamsal fonksiyonumuza zarar vermektedir.
    • Karaciğerin yükünü azaltmak için DOĞAL BESİNLER tercih edilmelidir.
  • Hayvansal yağlardan uzak durulmalıdır.(tereyağı, içyağı gibi)
  • Sebze ve meyve gibi lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır.
  • Şarküteri ürünlerinden (sosis, salam, sucuk gibi) ve sakatatlardan uzak durulmalıdır.
  • Yağlı etler ve kıyma, tavuk derisi, yumurta gibi yağlı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.
  • Kuruyemişler ılımlı tüketilmelidir.
  • Şeker vücutta yağa dönüştürüldüğü için karbonhidrat ve şeker tüketimi mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır.
  • Enginar, bal tüketmek karaciğer için çok faydalıdır. (Bal, diyabet hastalığı varsa yenmemelidir).
  • Egzersiz, hayatın bir parçası haline gelmelidir.

Enginar Karaciğer Sağlığını Koruyor

Enginarın sağlığımıza, özelikle karaciğerimize yarattığı faydalar artık birçok kişi tarafından biliniyor. Enginar besin öğeleri içeriği bakımından çok zengin bir sebzedir. Özellikle bu dönemde taze olarak ulaşabildiğimiz enginarı, haşlayıp salatalara ekleyerek ya da zeytinyağlı olarak ya da pirinç-bulgur karışımı ile içini doldurup dolma haline getirerek yapraklarından da faydalanabilirsiniz.

Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve manganeze ek olarak A vitamini, B1 vitamini ve C vitaminleri içerir. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır.

  • İçeriğindeki birçok vitamin ve minerallere ek olarak Enginarda bulunan “Ciarin” adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Bedeni ve ruhsal bitkinliği giderir.
  • Safra salgılanmasının artışına etki ederek hazımsızlık ve diğer sindirim şikâyetlerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
  • Enginar, böbreklerdeki üre konsantrasyonunu artırarak diüretik etki oluşumuna yardımcı olabilir.
  • Kolesterol üzerinde de etkili olan enginar, kandaki kolesterol seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olabilir.

Enginarın Besin İçeriğine Yakın Bakış;

*** 1 adet orta boy çiğ enginar (yaklaşık 130 gr.) ortalama 60 kalori içerir.

  • Doymuş yağ oranı çok düşüktür.
  • Kolesterol içermez.
  • Posa içeriği yüksektir.
  • Demir içeriği yüksektir.
  • Fosfor ve niasini yüksek miktarda içerir.
  • B6 vitamini içinde iyi bir kaynaktır.

İPUCU: Lezzetli enginar tüketmek istiyorsanız küçük boylarını tercih etmenizi öneririm. Çünkü enginarın boyutu büyüdükçe kılçıklı yapısı artar ve lezzeti olumsuz yönde etkileyebilir.