Diyet artık hayatımızın her alanında duyduğumuz bir konu haline geldi. Lisanslı diyetisyenlerin artması ve üniversitelerde diyetetik bölümünün yaygınlaşması beni ve meslektaşlarımı son derece mutlu ediyor ama başka meslek gruplarından olup da beslenme uzmanlığına(!) soyunan ve ne yazık ki büyük kitlelere ulaşan, bireylerin kafasını karıştıran, sağlıklı beslenmeye tamamen ters düşen açıklamalar yapan kişiler de olmuyor değil. Ne yazık ki kafası karışan bireyler neye inanacağını şaşırıyor, bu önerilere uyup uymamakta kararsız kalıyor. Sizler için bugün sık sık duyduğum ve en çok düşülen diyet yanlışlarını açıklayacağım.

 

  1. Öğün Atlamak

Metabolizmanızı canlı tutmak ve yağ yakımını hızlandırmak için 3 ana öğün yapmanız çok önemli. Ara öğün tercihi ise bireysel özellikler, kişinin yaşam şekli ve alışkanlıklarına göre değişebiliyor. Uzun saatler çalışan bireye veya hipoglisemisi olan kişiye daha sık öğün vermek gerekebiliyor. Üstelik ara öğün yaparak bir sonraki öğünde açlığınızı daha kolay kontrol edebiliyorsunuz. Özetle 3 ana öğün şart, ara öğün kişiye göre değişiyor ancak ana öğünleri atladığınız durumda örneğin kahvaltı yapmamak gibi metabolizmanız yavaşlıyor, haberiniz olsun.

 

  1. Çok Düşük Kalorili Diyet Yapmak

Vücudumuz tıpkı bir fabrika gibi çalışır, hayati işlemleri gerçekleştirebilmek için belirli bir enerjiye ihtiyaç duyar. Siz vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha az enerji alırsanız, metabolizmada ona ayak uydurmak için kendini aşağıya çeker. Dolayısıyla metabolizmanız ve yağ yakımınız yavaşlar.

5 soruya cevap vererek kendinize en uygun diyeti bulun: http://www.dilarakocak.com.tr/5-soruya-cevap-vererek-size-en-uygun-diyeti-bulun/

 

  1. Karbonhidratları Tamamen Diyetten Çıkarmak

Karbonhidratlar temel enerji kaynağıdır, gün içinde yeterli karbonhidrat almazsanız kaslarınız beyne glikoz göndermek üzere enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Bu durumda 1 gr kas kaybı 2.7 gr su kaybına sebep olur. Hızlı kilo kaybederken aslında kas kaybetmiş olursunuz. Kaslarınız azalması yğ yakan fabrikanızın küçülmesi gibidir, maalesef metabolizmanızda kalıcı bir yavaşlama meydana getirir bu da hızlıca yeniden kilo almanıza sebep olur. Diyette dengeli ve doğru karbonhidrat tüketimi kas kaybını engeller ve yağ yakımını destekler.

  1. Hızlı Kilo Vermek

Birçok kişi kısa sürede çok hızlı kilo vermek ve bir mucize yaratmak ister. Hızlı ve sağlıksız verilen kilolar yağ yerine kas ve sudan kayıplar oluşturur hatta organların ve metabolizmanın zarar görmesiyle karşı karşıya kalabilir. Kişisel özelliklere ve metabolizmaya göre değişse de haftada 1-1.5 kilo kayıp idealdir.

  1. Başkası İçin Yazılmış Diyetleri Kullanmak

Bu da en çok karşı karşıya kaldığımız yanlışlardan biri, başka birisin uyguladığı ve çok güzel sonuçlar aldığı bir diyet size uygun olmayabilir. Herkesin parmak izi nasıl farklıysa, vücut yapısı, bazal metabolizma hızı, fiziksel ve biyokimyasal özellikleri de farklıdır. Başka biri için ideal olan beslenme programı sizin ihtiyaçlarınızı karşılayamayabilir, hatta başkasını zayıflatan diyet size kilo bile aldırabilir.

 

  1. Popüler Diyetleri Uygulamak

Popüler diyetler olağanüstü sonuçlar vadeden ve çoğu zaman temel besin gruplarından birinin veya daha fazlasının tamamen beslenme düzeninden çıkarıldığı tek yönlü beslenmeye yönelik diyetler oluyor. Kalıcı olmayan ve geçici çözümler vadeden bu diyet listeleri vücudun ihtiyaç duyduğu birçok besinden yoksun kalmasına ve sağlıkta ciddi hasarlara sebep olabiliyor. Yavaşlayan metabolizma ve sağlık sorunları ile sonrasında ideal kiloya gelmek daha da zorlaşıyor.

 

  1. Zayıflama İlacı Kullanmak

Fazla açıklamama gerek yok medyada yer alan maalesef ölüm haberlerinden bu tür ilaçların insan sağlığına ne derece büyük tehlike arz ettiği konusunda az çok herkes bilgi sahibidir diye düşünüyorum. Her zaman söylüyorum kilo kaybederken sağlığınızı kaybetmeyin.

 

  1. Aşırı Egzersiz Yapmak

Egzersiz insan sağlığının ve İyi Yaşam’ın vazgeçilmezlerinden biri ama nasıl ki her şeyin fazlası zararlıysa egzersiz de aşırı yapıldığı zaman sağlığa olumsuz etkilerde bulunabiliyor. Kararında yapmaya ve abartmamaya özen gösterin ve egzersizi hayatınızdan asla çıkarmayın. Yağ yakma nabzınıza uygun egzersiz yapmak için Dilara Koçak mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.

Mobil Uygulamamızı burdan indirebilirsiniz: https://play.google.com/store/search?q=dilara%20koçak

App Store’dan veya Play Store’dan indirip ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

  1. Kendinize Yasak Koymak

Diyet diyince akla ilk olarak yasaklar ve kısıtlı beslenme gelse de; diyet aslında sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek demek. Yani belirli bir zaman aralığında yapılacak bir şey değil bir yaşam biçimidir. Hiçbir besini kendinize yasaklamayın ama fazla kalori içerenleri sınırlayın ve belirli günlerde tüketeceğinize dair kendinize söz verin. Aksi takdirde hedef kilonuza indiğinizde ve yasakları kaldırdığınızda verdiğinizden daha fazla kilo alma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

  1. Sağlıklı Besinleri Aşırı Tüketmek

Bazı besinler sağlığımız için çok faydalı olsa da, ihtiyacımızdan fazla aldığımız her kalorinin yağa dönüştüğünü unutmayın. Yağsız kraker, ihtiyaçtan fazla meyve, organik tahıllar veya taze sıkılmış mmeyve suyu sağlıklı gibi görünse de fazla tüketimi kilo almanızın basit ama tek sebebi olabilir. Size tavsiyem yediklerinizi kaydedin ve miktarlarınızı gözden geçirin. Yediklerini yazan bireyler her zaman daha formdalar. Bu konuda her sene kadına ve erkeğe özel olarak hazırladığım “ İyi Yaşam Günlükleri” faydalı bir rehber olacaktır.

Erkekler için burdan satın alabilirsiniz. http://kitap.dilarakocak.com.tr/iyiYasamGunluguErkek.php

Kadınlar için burdan satın alabilirsiniz. http://kitap.dilarakocak.com.tr/iyiYasamGunluguKadin.php