Sağlıklı beslenme ve ölçülü beslenme arasındaki fark sizi mutlu edecek çözüm olabilir. “Sağlık” kelimesinin karşılığı olarak “hastalık” kelimesi birçok insanda olumsuz duygulara sebep oluyor. Sağlıklı beslenme, “hastalıktan korunmak için veya bir hastalığı tedavi etmek için” gibi algılanabiliyor. Oysa, hastalığı tedavi etmek için herhangi bir besinde kısıtlama yapılması “diyet” anlamına geliyor. Sizin keyifli, uzun ve mutlu bir ömür için ölçülü beslenmeye ihtiyacınız var. Hedefimiz besinleri tanımak ve tüketeceğiniz miktarları size anlatmak. Hiçbir besin tek başına suçlu değildir, hiçbir besin de tek başına mucize yaratmaz. Beslenmenin iyiliğine ve ölçüye odaklanmak sizi daha mutlu yapacaktır. Ölçülü beslenme;

  • Sizi mutlu eder
  • Yasaklama yapmaz
  • Her ortamda uygulanabilir
  • Akılda kalıcı ve pratik öneriler sunar
  • Dengeli beslenme, yeterli beslenme ve sağlıklı beslenmeyi içinde barındırır
  • Hiçbir besini suçlamaz, hiçbir besinden mucize beklemez
  • En sağlıklı yiyecek bile fazla yenildiğinde zarar verebilir, miktar yani “ölçü” esastır.
  • Aşırı beslenme kadar yetersiz beslenme de hayati risk taşır ölçü her zaman önemlidir

Ölçülü demek; ölçüsü alınmış, ölçülmüş anlamına gelmektedir. Beslenme davranışlarda aşırı olmayan, ılımlı, belirlenmiş bir boyut olarak da tanımlanabilir. Bu kavramı beslenme bilimiyle birleştirdiğimizde karşımıza ‘Ölçülü Beslenme’ kavramı çıkmaktadır. Yani “yemek yeme düzeninde aşırıya kaçmayan, belirlenmiş miktarlarda tüketim yapma” anlamına gelmektedir.

Ölçülü beslenme beraberinde “dengeli ve yeterli ” beslenmeyi getirmektedir. Doğru kaynaklardan beslenme ilkelerini öğrenmek, beş besin grubunu tanımak ve her besin grubundan ne miktarlarda yemeniz gerektiğini bilmek ölçülü beslenmenin temelini oluşturmaktadır.Her besinin vücudumuz için ayrı ayrı faydaları mevcuttur. Ama bu, fayda sağlayabilmek için her besinden sınırsızca yiyebileceğimiz anlamına gelmez. Nasıl olsa sağlıklı diye miktar kontrolü yapmadan tüketim yapmak, uzun vadede faydadan çok zarar getirecektir. Günümüzde birçok birey besinlerin daha sağlıklısına ulaşabilmek için organik ürünleri ya da kendi yetiştirdiklerini tercih ediyor. Bunu yaparken de ölçüsüzce tüketim söz konusu oluyor. Hep sağlıklı besinler tercih ediyorum neden kilo alıyorum anlamıyorum? cümlesini sıkça duyuyoruz. Bunun bir tek ve en önemli nedeni ise, “ölçüsüzce beslenmek” oluyor.Nasıl Ölçülü Beslenilir?

Her birey kendi için gerekli enerji ve besin öğesi gereksinimini öğrenirse, seçimlerinde özgür davranabilir. 5 temel besin grubu vardır, her gün bu beş besin gruplarından ihtiyacınız olan ölçüde tüketmek enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri de yeterli almanız anlamına gelir.  Ölçülü beslenerek sağlıklı kiloda olmak ve kalmak çok kolay. Bunun için aşağıda yer alan besin gruplarından her gün ne miktarda yemeniz gerektiğiniz öğrenerek, yasakları hayatınızdan kaldırabilirsiniz.

1.grup- Süt, yoğurt, peynir, ayran cacık, kefir vb
2.grup- Et, balık, tavuk, hindi vb hayvan etleri
3. grup- Ekmek, pilav, makarna, bulgur, patates gibi karbonhidratlar
4.grup-Sebze ve Meyve
5.grup Yağ ve şeker

****Kuru baklagiller de bitkisel protein olarak haftalık beslenme planı içinde 1- 2 gün yer almalıdır, şeker yerine meyve tüketimi arttırılabilir, yağlı tohumlar( fındık, badem ceviz) de beslenmenin önemli parçasıdır ama ölçülü tüketmek kaydıyla

Ölçü prensibi ve birbiri yerine geçen besinleri öğrendiğinizde her şeyi yemekte özgür olursunuz örneğin;

1 kase sütlaç= 1 dilim ekmek+ 1 bardak süt+ 1 meyve’dir
2 Lahmacun= 3 dilim ekmek+ 2 köfte kadar et ve 1 tatlı kaşığı yağ’dır.
Günlük beslenmenizde bazı besinleri eksiltip canının istediği seçimlere yer açabilirsiniz böylece ölüşü ama sağlıklı ve sonuçta mutlu beslenirsiniz.

Ölçülü Beslenin Sağlıklı Yaşayın.