Marketlerde çeşit çeşit rengarenk ürünler sepetinize girmeyi bekler. Peki rengarenk yiyecek ve içecek reyonlarındaki bu ürünlerle ilgili bilgileri öğrenmek için ne yapmalı ??? Cevap : Etiketleri okumalı…

Sağlıklı Beslenmek kaliteyi gıdayı tüketmek ve bilinçli ürünü satın almak ila başlar bu sebeple tüketicilerin beslenme bilgi düzeylerini arttırmak için marketler sağlıklı beslenmenin başladığı kritik noktadır. Çünkü dışarıda yediğimiz yemekler dışında eve satın aldığınız besinler sizin beslenmenizi oluşturuyor. Özellikle kilo vermeye çalışanlar kolesterolü yüksek olanlar veya kan yağları yüksek olanlar için satın alınan besin bazen bir ilaç niteliği taşıyabiliyor. Ne aldığını bilerek satın almalı tüketici .Bu sebeple “ sağlık markette başlar”

Etiket üzerindeki bilgiler, besini tanımlamak, paketteki miktarı ve üreticiyi öğrenmek, içindekiler listesini, güvenlik kurallarını, hazırlama bilgilerini ve tazelik süresi hakkında bilgi verir.

Bir Markette alış veriş arabasıyla dolaştığınızı düşünün. Bazı meyve sularının kutularının üzerinde “şekersiz” yazıyor. Bazı kahvaltılık tahıl ürünlerinin üzerinde “yüksek posalı”, bazılarının üzerinde “zenginleştirilmiş” yazıyor. Bazı et paketlerinin üzerinde “yağsız” terimini görüyorsunuz. Süt kutularının üzerindeki “yüksek kalsiyumlu” yazısı gözünüze takılıyor. Bisküvi kutularının üzerinde ise “düşük kalorili” yazısı var. Bütün bu etiketlerin anlamı nedir?

Etiketlerin üzerinde bulundurulması zorunlu bazı bilgiler vardır. Buanlardan bazıları ise;
• Gıda maddesinin adı, içindekiler, net miktar
• Üretici ve paketleyici firmanın adı, tescilli markası, adresi ve üretildiği yer
• Son üretim tarihi, parti ve/veya seri numarası
• Üretim izin tarihi ve sayısı, sicil numarası veya ithalat kontrol belgesi tarihi ve sayısı, orjin ülke, gerektiğinde kullanım bilgisi ve/veya muhafaza şartları
• % 1,2’den fazla alkol içeren içeceklerde alkol miktarı

ETİKETLERDE BULUNAN BAZI ÖZELLİKLER VE ANLAMLARI

BİLEŞEN ÖZELLİK ANLAMI
Enerji DüşükEnerjisiz 100 g katı gıdada 40 kkal’den az olmasıdır.
100 ml sıvı gıdada 20 kkal’den az olmasıdır.100 ml sıvı gıdada 4 kkal’den az olmasıdır.
Yağ Düşük/AzYağsız 100 g katı gıdada 3 g dan az olmasıdır.
100 ml sıvı gıdada 1,5 g dan az olmasıdır.100 g katı veya 100 ml sıvı gıdada 0.5 g dan az olmasıdır.
Doymuş yağ Düşük /Az (1)Doymuş yağ içermeyen 100 g katı gıdada 1,5 g dan az olmasıdır.
100 ml sıvı gıdada 0,75 g dan az olmasıdır.
Enerjinin % 10’undan az olmasıdır.100 g katı veya 100 ml sıvı gıdada 0,1 g dan az olmasıdır.
Kolesterol Düşük (1)Kolesterolsüz 100 g katı gıdada 0,02 g dan az olmasıdır.
100 ml sıvı gıdada 0,01 g dan az olmasıdır.100 g katı veya 100 ml sıvı gıdada 0,005 g dan az olmasıdır.Her iki beyan da düşük doymuş yağ koşullarını karşılamasıdır.
Şekerler Şekersiz 100 g katı veya 100 ml sıvı gıdada 0,5 g dan az olmasıdır.
Sodyum Düşük
Çok Düşük
Sodyumsuz
100 g’da 0,12 g dan az olmasıdır.
100 g’da 0,04 g dan az olmasıdır.
100 g’da 0,005 g dan az olmasıdır.
Lif (g) Kaynak
Yüksek
100 g’da 3 g dan az veya 100 kkal’de 1,5 g dan az olmamasıdır.
100 g’da 6 g dan az veya 100 kkal’de 3 g dan az olmamalısır.

ÖRNEĞİN;

Düşük yağlı yoğurt almak için, etiketlere bakın ve 100 gramında 3 gramdan daha az yağ var ise satın alın

Düşük kalorili bir bisküvi almak istiyorsanız bu defa etiketinde 100 gr için 40 kaloriden daha az olan bisküvileri tercih edin ancak DİKKAT aynı zamanda yağa da bakın bu ürün sadece düşük kalorili olup yüksek yağlı olabilir…

Market’e giderken

Seçmek için binlerce seçenek varken en iyi beslenmeyi sağlamak için eğitimli bir tüketici olun ve planlayın…

• Alışveriş listesi yapın

• Taze meyve ve sebzeleri almaya özen gösterin

• Alışveriş yaparken etiketleri okuma alışkanlığı edinin

• Ekonomik boy veya aile paketlerini inceleyin,farklı markaları birim fiyatlara göre karşılaştırın

• Ekmekleri dilim alıp buzdolabında bekleterek kullanmayı tercih edin

• Sebze meyvelerin çürük, ezik ve topraklı olmayanlarını almaya dikkat edin

• Patates ve soğanın nemsiz ve kuru ortamda bekliyor olmasına dikkat edin ve filizlenmemiş olmasına önem verin

• Temizlik ürünleri ile gıda ürünlerini ayrı ayrı poşetlere koyun ve birbiri ile temas etmesine müsade etmeyin

• Dondurulmuş ürünleri market arabasına en son alın ve mümkünse soğuk muhafazalı poşet içinde eve kadar taşıyın. Tüm soğuk besinleri aynı pakete koymaya çalışın

• Dondurulmuş ürün satın alıyorsanız 30 dk içine buzdolabına yerleştirmeyi hedefleyin.