Dilara Koçak Sosyal Medyada!

Artık Dilara Koçak’ı Facebook ve Twitter hesaplarından da takip edebilirsiniz.

FORMDA YAŞAM

Uyguladığınız diyet bedenen ve ruhen sizi tatmin ediyor mu?

EGZERSİZ

Vücudunuza yapacağınız en iyi yatırım!

DUYGUSAL YEMEK YEME

Aç olan mideniz mi duygularınız mı?

MUTFAK SIRLARI

Sağlık mutfakta başlar…

Blog Arşivi

Asesülfam (Acesulphame)

/   

Okzatiazinon yapısında enerji vermeyen yapay tatlandırıcı. Sükrozun 100 katı tatlı tad sağlar. ADI değeri 9 mg/kg vücut ağırlığıdır. Aspartamla aynı tatlılık düzeyine sahiptir. İçeceklerde (alkolsüz) tek başına kullanılabilir. Isıya dayanıklılığı, pH 3 ün üzerinde olduğunda daha fazladır. Asesülfam K ile tatlandırılmış içecekler asesülfamın yapısı bozulmaksızın pastörize veya sterilize edilebilir.

Asit oluşturan besinler (Acid forming foods)

/   

Et, balık, tavuk, yumurta, tahıllar ve bazı yağlı tohumlar gibi alkaliden çok “asit artık” oluşturan besinlerdir.

Askorbik asit (Ascorbic acid)

/   

Vitamin C nin kimyasal adıdır. Kimyasal yapısı monosakkaritlere benzer. Birçok hayvan türünde glikozdan sentezlenir.

Aspartam (aspartame)

/   

Düşük kalorili tatlandırıcı. Aspartik asit ve fenilalaninden oluşan (L-aspartil, L-fenilalanin-1-metil ester) bir dipeptid türevidir. Tatlılık derecesi  sükroza oranla 180-200 kat daha fazladır. Besinlere katılan miktarların çok düşük olması nedeniyle enerji değeri çok düşüktür ve hesaba katılmaz. Yalnız suda çözünebilir. Meyva sularında kısa süreli pastörizasyona dayanıklı fakat diğer yöntemlere (fırınlama, kaynatma vb.) dayanıksızdır. Cikletler, toz içecekler, dondurulmuş tatlılarda kullanılabilir. Diyetlerde alınması uygun olan günlük miktar (ADI) 40 mg/kg vücut ağırlığıdır. Fenilketonürili hastaların diyetlerinde kullanılmamalıdır.

Atkins diyeti (Atkin’s diet)

/   

Moda diyetlerdendir. Protein ve yağı yüksek, karbonhidratı düşük ketojenik bir diyettir. Proteinli ve yağlı besinler serbest bırakıldığında enerjisi tahminen 2000 kkal/gün kadardır. Enerjinin % 25 i proteinden, % 70 i yağdan % 5 i karbonhidratlardan sağlanır. Zayıflatıcı bir diyet olarak ileri sürülmüştür. Besin ögeleri yönünden son derecek dengesizdir. Doymuş yağ asitlerinden zengin olduğundan sağlık için riskli ve aynı zamanda pahalı bir diyettir. İyi beslenme alışkanlıklarının tam tersine kötü beslenme alışkanlıklarının yerleşmesine neden olur.

 

 
 
previous next