Son zamanların en popüler vitaminlerden biri D vitamini. Kime sorsanız ya yetersiz ya da eksik düzeyde… Peki nedir D vitamini bu kadar önemli yapan? D Vitamini Hakkında merak edilenler işte: 

 

 

Ciltte güneş ışığı sayesinde üretildiği için D vitaminine bazen “güneş ışığı vitamini” de denir. D vitamini yağda çözünür bir vitamindir ve vücudumuzdaki 2.000 kadar geni etkileyebilir. Araştırmalar D vitamini eksikliğinin kalp hastalıkları, kanser, diyabet, bir kemik hastalığı olan raşitizm ve demans (bunama) gibi hastalıklara da yol açabileceğini söylüyor.

Bağışıklık Sistemini Destekliyor

Kemik sağlığı denilince aklınıza ilk kalsiyumun geldiğini biliyorum. Ama D vitamini için kalsiyumun en iyi arkadaşlarından birisi ve kemiklerimizin görünmeyen kahramanı diyebiliriz. Yeterli miktarlarda alınmadığı zaman kemik dokusunda bir takım kayıplar oluşabileceği için osteoporoza yatkınlığınızı arttırır. Ayrıca yeterli miktarda alınması, normal büyüme, kemik ve diş gelişimi için olduğu kadar, bazı hastalıklara karşı direnç geliştirilmesi için de önemlidir. En önemli görevlerinden birisi de, kalsiyum ve fosfor emilimini düzenlemesi ve bağışıklık sistemini desteklemesidir.

Kimler Risk Altında?

Yapılan araştırmalar; yetişkin, bebek, çocuk ve adölesanlar da kısaca tüm yaş gruplarında D vitamini eksikliği yaşanabileceğini gösteriyor.  Eğer D vitamini kaynağı olan, yumurta sarısı, peynir ve somon gibi yağlı balıklar beslenme planınız içerisinde yer almıyorsa, D vitamini eksikliği yaşama ihtimaliniz artmaktadır.

D vitamini yetersizliği özellikle koyu tenli insanlarda daha fazla görülebiliyor. Yaşı daha ileri olanlar ve hamileler de aynı şekilde daha duyarlılar. Güneşten sürekli olarak uzak duran herhangi birinin D vitamini eksikliği grubunda olma riski çok yüksek.

Mutlaka D vitamini seviyenizi ölçtürün ve eğer besinsel olarak karşılanamayacak kadar düşükse mutlaka hekim kontrolünde takviye alın.

En İyi Kaynağı Güneş

Az önce de söylediğim gibi D vitamini güneş ışığı sayesinde deride üretiliyor. Yani en iyi kaynağı güneş diyebiliriz. Bazı yağlı balıklar, yumurta, zenginleştirilmiş süt ve süt ürünleri de D vitamini içerirler. Sağlıklı bireylerde güneş ışınları ve beslenme desteği D vitamini ihtiyacının karşılanmasına yeterken, eksiklik ve yetersizlik durumlarında hekim kontrolünde takviye de önemlidir.
Vücutta depo edilebilme özelliği olduğundan dolayı çok fazla miktarda alındığında toksik etki yaratabilir. D vitaminin toksik etkisi besinle veya güneşle aldığınızda değil, vitamin takviyesi olarak dışarıdan aldığınızda olur. Bu sebeple bilinçli kullanmakta fayda vardır.

 

Depresyonu Önleyebilir

D vitamini ile depresyon arasındaki ilişki tam olarak netliğe kavuşmamakla birlikte, yapılan araştırmalar düşük D vitaminin, yaşlı kadın ve erkeklerde depresyon eğiliminde artış olduğunu göstermiştir. D vitamini eksikliğini paratroid bezinden daha fazla hormon üretilmesine sebep olmaktadır. D vitaminin düşüklüğü ve paratroid hormonunun yüksekliği depresyonun şiddeti ile bağlantılı olabilir.