SPOT: Süt ve süt içeren ürünler yediğinizde şişkinlik, gaz ve sindirim güçlükleri yaşıyorsanız sizde de “laktoz” ile ilgili problem olabilir. Bu konuda pek çok alternatif ve çözüm var yeter ki biraz seçici ve dikkatli olun.

Süt şekeri olarak da bilinen laktoz glikoz ve galaktozdan oluşur. Sadece memelilerin sütünde bulunan laktoz, süt ve süt ürünlerinin ana karbonhidratıdır. İnce bağırsaklarımız bu şekeri sindirebilmek için “laktaz” adı verilen bir enzim üretir. Laktaz enzimi bu şekeri parçalar ve vücut tarafından emilmesini sağlar.

Vücudunuzda bu enzim yoksa ya da var ama yeterli değilse laktoz küçük parçalara ayrılamaz, emilim ve sindirimi sağlanamaz. Böylece laktoz intoleransı oluşmuş olur. Laktoz intoleransı genellikle adölesan ve yetişkinlerde inek sütüne karşı görülen istenmeyen bir reaksiyondur. Dünya nüfusunun yaklaşık %70’i süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra rahatsızlık duyuyor.

Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsaklara geçer ve orada bakteriler tarafından fermente olur. Bu da gaz, şişkinlik, kramp, mide bulantısı, ishal ve çocuklarda kilo kaybına neden olabilir.

Eğer laktoz intoleransınız varsa diyetinizdeki laktoz kaynaklarını azaltmanız gerekir. Belirtiler alınan laktozun miktarına göre değişebilir.

LAKTOZ İNTOLERANSI SÜT ALERJİSİ DEĞİLDİR

İnek sütü alerjisinde savunma (bağışıklık) sistemimiz sütteki proteinlere karşı tepki verirken, laktoz intoleransında sorun savunma mekanizmasının bir tepkisi değildir. İnek sütüne alerjisi olanlar diğer hayvan sütlerini tüketirken sorun yaşamayabilir. Ama laktoz bütün hayvan sütlerinin içinde kendiliğinden var olan şeker olduğu için laktoz intoleransı olan bireyler hiçbir hayvan sütünü tüketemezler.

 

NELER YAPABİLİRSİNİZ

Laktoz intoleransı olan bireyler diyetlerinde bir miktar laktozu tolere edebilirler. Eğer vücudunuz laktoza tepkiler veriyorsa yediklerinizi yazı ve aşağıdaki önerilere göz gezdirin

  • Kayıtlarınıza ve şikayetlerinize bakın ve size rahatsızlık veren yiyecekleri diyetinizden çıkarın.
  • Laktoz içeren yiyecek ve içecekleri küçük miktarlarda ve yavaş yavaş tüketin.Düşük laktoz içeren yiyecekler küçük porsiyonlarla tüketilebilir mesela;

Peynir

Yoğurt

Puding

*Bu yiyecekler sizi rahatsız ediyorsa miktarlarını azaltabilirsiniz.

  • Bazı ilaçlar laktoz içerebilir. Çok düşük miktarlarda laktoza karşı bile duyarlıysanız ilaç alırken eczacınıza danışın.
  • Laktoz içermeyen ya da az miktarlarda içeren, kalsiyumdan zengin besinler tüketin.

Soya sütü

Badem sütü

Laktozu azaltılmış süt ya da yoğurtlar

 

 

Laktoz kaynakları aynı zamanda kalsiyum kaynağı olduğu için endişelenmeyin, kalsiyumu başka kaynaklardan da alabilirsiniz

SÜT / LAKTOZ İÇERMEYEN BESİNLER (100 gram) KALSİYUM İÇERİĞİ (mg)
Sardalya (kemiksiz) 382
Badem 264
Keten tohumu 255
Soya sütü ( A, D vitaminleri ve kalsiyum eklenmiş) 123
Ispanak (çiğ) 99
Badem sütü 83
Semizotu (çiğ) 65
Brokoli (çiğ) 47
Portakal 40
Marul 18
Barbunya (çiğ) 17