Sağlıklı beslenmek ve güzel şeyler yemek istiyorsunuz ama zaman zaman kendinizi mutfakta atıştırırken buluyorsanız ve bu durumdan mutlu değilseniz, sorunu kökten çözmenin zamanı geldi

Eğer mutfakta duran abur cuburları yemek istemiyorsanız tek ve temel kural; almamak…

‘Eşim çok seviyor’, ‘çocuklara aldım’, ‘misafirlere ikram ederiz’ gibi bahanelerle sağlıksız besinleri satın almak onları yemek için attığınız ilk adımdır. Mutfakta sizin ilginizi çeken bir besinin olduğunu bilmek bile bilinçaltında sürekli onu yeme isteği yaratabilir.

Peki marketten neler alarak mutfağınızı ve kendinizi sağlıklı hale getirebilirsiniz?

Artık seçeneklerin neredeyse sınırsız olduğu dönemlerde yaşıyoruz, ekmeğin, sütün hatta yumurtanın bile onlarca çeşidi var. Bunun için önce yapmanız gereken mutlaka ayrıntılı etiket okumak, çünkü ürünlerin hemen üzerinde yazan şeyler sizi bazen yanıltabilir.

 

  1. Alışverişe gitmeden önce mutlaka haftalık bir yeme planı yapın, hangi gün hangi yemekleri yapacağınıza karar vermek alışverişi kolaylaştırır ve fazladan şeyler almanızı engeller.
  2. Alışverişe özellikle çok aç gitmemeye çalışın, açken daha fazla şey almak isteyebilirsiniz.
  3. Sebze ve meyve reyonundan mevsiminde taze sebze ve meyveleri almayı unutmayın, tek birine odaklanmak yerine çeşit çeşit sebze ve meyveler alın.
  4. Beyaz ekmek ve pirinç yerine alış veriş sepetinize tam buğday, tam çavdar gibi tam tane tahıllı ekmekler ve bulgur, kinoa, karabuğday gibi besinleri tercih edin.
  5. Süt ve süt ürünlerinde de diğerlerinde olduğu gibi çeşitliliğe özen gösterin, bu hafta inek sütü aldıysanız diğer hafta keçi sütü, badem sütü deneyin.
  6. Farklı yağ çeşitlerine hem sepetinizde hem de mutfağınızda yer verin, avokado yağını salatalarınıza, Hindistan cevizi yağını kahvenize ekleyebilirsiniz.
  7. Şekerli ve gazlı içecekler yerine maden suyu ve taze meyveler almayı deneyin, evde kendi meyve suyunuzu kendiniz yapabilirsiniz.
  8. Yüksek kalorili atıştırmalıklar yerine kuru meyve ve yağlı tohumları sepetinize ekleyin ve evde güzel tarifler deneyin.
  9. Baharatlara mutfağınızda daha çok yer vermek için özen gösterin, tarçın, kırmızı biber, zencefil, zerdeçal, karabiber hem mutfağınıza hem de sağlığınıza iyi gelecek.
  10. Kuru baklagiller sağlıklı alışveriş sepetinin ve mutfağın vazgeçilmezleridir. Mutlaka haftada 2-3 kez pişirmeye özen gösterin.

 

Avokadolu Puding

1 avokado

1 çorba kaşığı kakao

4-5 adet hurma

1 çay bardağı kaynar su

Hindistan cevizi

 

1 çay bardağı kaynar suda bekleyen hurmaların kabukları soyulur, avokado ile birlikte blenderdan geçirilir. Daha sonra üzerine kakao eklenir ve karıştırılır. Hindistan cevizi ile süslenerek servis edilir. Afiyet ve sevgiyle…

 

Kuru Meyveli Yulaflı Kurabiye

 

2 adet yumurta

1.5 kase yulaf ezmesi

1 kase yaban mersini/kuru üzüm/kuru kayısı/kuru erik karışımı

1 paket vanilya

1 çay bardağı light yoğurt

½ çay bardağı sıvı yağ

½  paket kabartma tozu

1-2 çay bardağı kepekli un

 

Sıvı yağ, un, yumurta ve yoğurdu karıştırın. Sonrasında diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun. İsteğe göre şekillendirdikten sonra önceden 170 derece ısıtılmış fırına koyup, 15 -20 dakika kadar pişirin.