shutterstock_7756162Beden Kitle Indeksi 18.5 ve altında olan bireyleri “ zayıf” kabul ediyoruz. Bazen özeliikle de genç kadınlarda bu istenilen bir durum olsa da aslında aşırı zayıflık pek istediğimiz bir durum değil. Diğer taraftan özellikle erkeklerde aşırı zayıf olmak sosyal ve psikolojik yönden rahatsız edici de olabiliyor.

Çok zayıf olmak az besin tüketimine bağlı ise veya çok yenilmesine rağmen kilo alınamıyorsa farklı  sorunların habercisi olabilir.  Kilo almak isteyen kişilerin işi, vermek isteyenlere göre daha zor diyebiliriz.  Herhangi bir sağlık kontrolü için önce Endokrinoloji ve Metabolizma uzmanına başvurulmalı ve  kilo alma programının metabolik olarak herhangi bir engeli olup olmadığı öğrenilmelidir. Doktor kontrolü ardından  bir beslenme ve diyet uzmanı programına başvurulmalıdır. Kişinin bireysel ihtiyaçlarına göre günlük beslenme planı oluşturulmalıdır.

Kilo alma programlarında temel amaç harcadığından fazla kalori almaktır. Bu her şeyi yemek veya ne bulursan atıştırmak anlamına gelmiyor. Disiplin ve programlı beslenmek önemli. En az altı öğün beslenmek ve takip eden öğünler arasında iki-üç saati geçmemek önemlidir. Yağlı tohum tüketimi (fındık, fıstık, ceviz, badem) küçük hacim içerisinde çok fazla enerji bulundurması ve faydalı yağlar içermesi açısından büyük avantaj sağlar. Ayrıca sağlıklı kilo ve kas hacmi artışı için haftada iki-üç kez mutlaka ağırlık çalışması yapılması yararlı olacaktır.