Danışanlarımdan ve siz takipçilerimden en çok duyduğum cümlelerden biri “Sigarayı bırakmayı düşünüyorum ama kilo almaktan da korkuyorum, ne yapmalıyım?” Peki gerçekten sigarayı bırakanlar kilo alıyor mu? Twitter üzerinden yaptığımız ankete göre sigarayı bıraktıktan sonra kilo alınacağını düşünenlerin oranı %77, gelin bu konuyu detaylıca ele alalım.

Sigara birçok zararının yanında, dünyada özellikle Türkiye’de erkek ölümlerinin nedenleri arasında ilk sırada(%37) yer alıyor, kadınlarda ise bu oran biraz daha düşük olmakla birlikte hiç de azımsanacak seviyede değil. Araştırmalar insanların sigarayı bırakamamasının en nedenlerinden birinin kilo alma korkusu olduğunu söylüyor. Araştırmalara göre erkeklerin yüzde 61’i, kadınların da yüzde 51’i sigarayı bıraktıktan sonra kilo alabiliyor. Ancak bunu yönetmek sizin elinizde. Hadi yeni yılın ilk günlerinde kendiniz için iyi bir şey yapın ve sigarayı bırakma kararınızı gözden geçirip bırakmaya hazırlanın.

Metabolizma Hızına Dikkat

Sigara bırakımı sonrası kilo alımların en büyük sebeplerinden biri düşen metabolizma hızı. Sigaranın etken maddesi olan nikotinin metabolik hızı ve harcanan kalori miktarını arttırdığı düşünülüyor. O zaman sigarayı bıraktıysanız ve kilo almaktan korkuyorsanız ilk olarak düşen metabolik hızınızı arttırmanız gerekiyor, bunun da en iyi yolu düzenli egzersizden geçiyor.

Sigarayı düşünmemek için sürekli bir şeyler yiyorum!

İnsanlar sigarayı bıraktıktan sonra el alışkanlığı denilen sigara içme davranışının yerine yeni bir şeyler koymak isterler. Bunu da genelde atıştırmalık yiyeceklerle yaparlar, sigarayı bırakan insanların en çok yöneldikleri besin grubu olan kuruyemişler bir kalori bombasıdır ve genellikle sigarayı bırakanlar avuç avuç kuruyemiş tüketir. Sigara bırakımı sonrası tat alma duyularında da iyileşme olacağından iştahın açılması çok olağandır ve bu durumu avuç avuç kuruyemiş veya abur cubura yönelerek değil, kalorisi daha düşük yiyeceklere yönelerek atlatmak daha doğru olacaktır. Sakız çiğnemek iştah kontrolü sağlamaya oldukça yardımcıdır. Düşük kalorili olduğu gibi, yüksek kalorili atıştırmaların yerine de geçebilir. Örneğin, 140 kalorilik 1 veya 2 parça çikolatalı kurabiye yerine 2 parça 20 kalorilik sakız çiğneyerek, 120 kalori kazanç sağlarsanız ay sonunda yarım kg yağ kaybedersiniz. Bu tasarruf yıl sonunda 5-6 kg yağ kaybetmenizi sağlar.

Kan şekerine dikkat!

Sigara bırakımı sonrası kan şekerinde düzensizlikler meydana gelebilir, bu yüzden canınız sürekli şekerli yiyecekler veya karbonhidrat grubundan bir şeyler yemek ister. Bu durumla başa çıkmak için kuru ve taze meyve tüketimine yağlı tohumlar, leblebi ve çiğ sebzelere ağırlık verilebilir.

Bana her şey sigarayı hatırlatıyor!

En büyük keyiflerinizden biri kahve ile sigara içmek olabilir. Bu yüzden size sigarayı çağrıştıracak içecekleri -özellikle kafeinli içecekleri- kontrollü tüketmenizi öneririm. Sıvı ile alınan kalorilerde dengeleme yapmak için; su alımını arttırabilir, bitki çayları ve maden suyu tüketebilirsiniz. Keyifli masalarda yakılan sigara ile yemeğe daha az zaman ayrılır bir anlamda yemek bitiş sinyali gibidir. Eğer sigara olmayınca eliniz sürekli yemeğe gidiyor ve ağzınızda boşluk hissediyorsanız naneli şeker veya sakız çiğnemek işe yarayabilir.

Her şey sizde başlar ve biter!

Sigarayı bırakırken kilo almadan yeni alışkanlıklar edinerek başarılı olmak hiç zor değil, bunu hem araştırmalar gösteriyor hem de etrafımızda pek çok başarılı örnek var. Hadi şimdi tam zamanı yeni yıl hedefleriniz içinde yoksa bile bence denemeye değer. İnanın, çabalayın ve bırakın!