Soslar, hayatımızda, ayrı bir yere çoktan yerleştiler bile… Yediğimiz birçok yemeğe ilave edilen soslar, sizce de çok masum gözükmüyorlar mı? Domates sos, yoğurtlu sos, mayonezli sos, sirkeli sos, kremalı sos ve dahası…
Soslar; genellikle iştah açıcı ve yüksek kalorili oldukları için dikkatli tüketilmesi gerekir. Gelin yemeklerimize ayrı bir lezzet katan sosların ne kadar masum olduklarını beraber görelim.

Salata Sosları

Diyet yaparken en çok tercih ettiğimiz, sağlıklı ve düşük kalorili “salata”larımıza eklenen soslar bir anda onları kalori bombasına dönüştürebilirler. Diyetime uygun, kalorisi dengeli ve doğru bir tercih yaptım diye düşünürken, fark etmeden neredeyse bir ana yemekten daha kalorili ve yağlı salatalar yiyebilirsiniz. Bu nedenle sosları kullanırken miktar ve çeşidine dikkat edilmelidir çünkü kalorilerde çok önemli değişiklikler yapabilirler.

Salata Barlarda Seçebileceklerimiz…

Göbek, marul, ıspanak, kereviz, roka, tere, karnabahar, havuç, domates, yeşilbiber, kırmızıbiber, yeşil soğan, kırmızı soğan, kuru soğan, kırmızı lahana, semizotu, turp, beyaz lahana, brokoli, soya fasulyesi, enginar, salatalık, maydanoz, dereotu, patlıcan, Akdeniz yeşillikleri vs… seçilebilecek düşük kalorili ve doğru tercihlerdir.

Makarna Sosları

Salata sosu Ölçü Enerji Değeri (Kalori)
Mavi Peynir 2 Yemek Kaşığı 155 kalori
İtalyan Sos 2 Yemek Kaşığı 160 kalori
İtalyan (Düşük Kalorili) 2 Yemek Kaşığı 15  kalori
Fransız Sosu 2 Yemek Kaşığı 135  kalori
Bin ada Sosu 2 Yemek Kaşığı 120 kalori
Gurme Sezar 2 Yemek Kaşığı 150  kalori
Klasik Sezar 2 Yemek Kaşığı 120  kalori
Gurme Parmesan 2 Yemek Kaşığı 150  kalori
Pesto İtalyan 2 Yemek Kaşığı 90  kalori
Dijon sirke 2 Yemek Kaşığı 60  kalori
Balzemik sirke 2 Yemek Kaşığı 90  kalori
Limon Suyu 2 Yemek Kaşığı 8    kalori
Sirke 2 Yemek Kaşığı 4   kalori
Zeytinyağı 2 Yemek Kaşığı 180 kalori
Nar ekşisi 2 Yemek Kaşığı 52 kalori

Sos kullanmaktan vazgeçemediğimiz bir diğer yiyecek ise makarnadır. Makarna şişmanlatan ve suçlu bir besin olarak da anılıyor zaman zaman. Ancak siz ne yerseniz yiyin eğer fazla miktarlarda tüketiyorsanız vücut ağırlığınızda artış yaşanır, bunun suçlusu tek başına makarna değildir.

Pişirildiği zaman en az kuru ağırlığının 1- 1,5 katı su alarak ağırlığı aynı oranda artar. Kuru makarnanın 500 grlık bir paketi pişirildiği zaman süzüldükten sonra 1000 gr -1250 gr ağırlığına ulaşmakta, 200- 250 gr ağırlığında 5 porsiyon olarak servis edilmektedir. Daha sonra farklı besinlerle kombine (süt, sebze, et ve deniz mahsülleri, baklagiller) edilerek yemek halinde veya sade olarak tüketilmektedir. 1 porsiyon sade makarna (1/5 pk- 100 g çiğ) yaklaşık 370 kalori içerir.

Üzerine ilave edilen soslar ve kalorileri…

Sebzeler ile 80 kalori eklerseniz 450 kalori
200 gr light yoğurt ile 96 kalori eklerseniz 466 kalori
2 dilim peynir ile 96 kalori eklerseniz 466 kalori
Light Ton balığı ile 120 kalori eklerseniz 490 kalori
Alfredo sos 150 kalori eklersiniz 520 kalori
Napoliten sos 173 kalori eklerseniz 543 kalori
Bolonez Sos 223 kalori eklerseniz 593 kalori
Kremalı mantar 273 kalori eklerseniz 643 kalori   almış olursunuz.

Et/Sebze Sosları

Et ve sebzelerin üzerine ya da yanına eklenen soslar da lezzete lezzet katıyor. Ancak kalorilerin burada da devreye girdiğini mutlaka hatırlatmak isterim. Yağsız soslar genellikle bir yemek kaşığında 5- 20 kalori içerirken, normal sosların 1 yemek kaşığı tüketiminde bu miktar 75 kaloriye ve 6- 8 g yağa çıkar.

Sos  Ölçü Enerji Değeri (Kalori)
Barbekü sos 2 yemek kaşığı 53 kalori
Peynir sos 2 yemek kaşığı 123 kalori
Oyster sos 2 yemek kaşığı 18 kalori
Tabasco sos 2 yemek kaşığı 7 kalori
Salsa sos 2 yemek kaşığı 8 kalori
Teriyaki sos 2 yemek kaşığı 32 kalori
Worcestershire sos 2 yemek kaşığı 26 kalori
Ketçap 2 yemek kaşığı 30 kalori
Mayonez 2 yemek kaşığı 290 kalori
Light mayonez 2 yemek kaşığı 158 kalori
Hardal 2 yemek kaşığı 18 kalori
Ballı hardal 2 yemek kaşığı 62 kalori
Soya sos 2 yemek kaşığı 20 kalori

*** Daha az yağ ve kalori için light, yağı azaltılmış, düşük kalorili veya yağsız çeşitleri seçebilirsiniz.