photo_01012012215507_3187İdeal kilolarını korumak isteyenlerin günlük aldıkları kalori miktarına dikkat etmesi gerekiyor. Kaloriyi azaltmak için günlük yağ, karbonhidrat ve protein alımında denge sağlamak çok önemli. Günlük şeker tüketiminde kontrollü olmak bu noktada önemli. İşte bu durumda akla tatlandırıcılar geliyor.

Bazı bitkiler doğal olarak şeker tadına sahip olmalarına rağmen kalori içermiyorlar işte bunlardan birisi de “stevya rebaudiana” bitkisi. Krizantem familyasının bir üyesi olan Stevya bitkisinin yaprakları güçlü tatlandırıcı özelliğinden dolayı Güney Amerika’da ve Paraguay’da yaşayan Guarani yerlileri tarafından yüzyıllardan beri kullanılıyor. Tatlı yaprak olarak da bahsedilen bu bitki şeker yerine kullanıldığında doğal olarak aynı tadı veriyor. Bu sayede daha düşük kalorili beslenmek isteyenler için şekeri azaltmak için iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Stevya bitkisi ile hazırlanmış tatlandırıcılar pişirme ve fırınlamada kullanılabilmesi sebebiyle de tercih ediliyor. Her tatlandırıcının kendine özgü özellikleri ve tat profili var ama hiçbir tatlandırıcının tadı şekerin tadının aynısı değil, şekerin tadına mümkün olduğu kadar yaklaşabilmek için biraz şeker biraz tatlandırıcı kullanarak size en uygun tadı bulmaya çalışabilirsiniz.

Stevya ekstresi nedir? 

“Stevya” ekstresiyle, genelde stevya bitkisinin yapraklarından elde edilen toz veya sıvı kastedilir.

Çocuklarda Kullanımı: Çocuklarınız için yapacağınız tatlılarda da Stevyayı güvenle kullanabilirsiniz. Bugün sizlerle ailece zevkle tüketeceği bazı tarifleri paylaşmak istiyorum.

STEVYA İLE YAPABİLECEĞİNİZ BAZI TARİFLER 

Yağsız Elmalı Kek 
1/2 çay bardağı stevya (gerekirse daha fazla ilave edilebilir), 1 çay bardağı light süt, 2 adet yumurta, 2 çay bardağı kepekli un, 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz, 2 tatlı kaşığı tarçın, 2 adet elma, bir paket kabartma tozu.

  • Yumurtayı rengi beyazlaşıncaya kadar iyice çırpın. Elma dışındaki tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Elmayı küp küp doğradıktan sonra hamura ekleyip son kez karıştırın. Önceden yağlanmış bir kek kalıbına dökün. 170 derece fırında, yaklaşık 20-25 dakika, üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Kabak Tatlısı 
2 dilim tatlı kabağı (200 gr), ½ su bardağı su, 2 yemek kaşığı stevya (gerekirse daha fazla ilave edilebilir), 1 yemek kaşığı ceviz içi.

  • Tatlı kabağını soyup, iki dilimini bir tencereye koyun. Suda, 1 yemek kaşığı stevyayı karıştırıp kabaklara ilave edin. Kapağını kapatıp 30 dakika kısık ateşte kabaklar pişene kadar pişirin. Ilınınca 1 yemek kaşığı daha stevya ilave edin. Ceviz ekleyerek servis yapın.

Sütlü İrmik Tatlısı 
1 litre light süt, ½ su bardağı su, 1 su bardağı irmik, tarçın, limon kabuğu rendesi, 1 paket vanilya,1 çay bardağından 1 parmak az stevya.

  • İrmik, vanilya ve limon rendesini bir tencereye koyup üzerine süt ve su ilave edip iyice karıştırın, kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ilınınca stevyayı ekleyin iyice karıştırın. Daha önceden ısıtılmış cam tepsiye tatlıyı yayın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında 1 gün bekletip, tarçın ilave edip servis edin.