Sahura kalkmak gün içerisindeki açlıktan ve sıvı kaybından en az etkilenmenizi ve daha enerjik bir gün geçirmenizi sağlayacaktır. Sakın uykuya yenilmeyin ve sahuru geçiştirmeyin

Ramazan ayında sahura kalkmadan oruç tutamayanlar, güzel sahur sofraları hazırlayanlar olduğu gibi, uykusundan vazgeçemeyip iftar ile ya da sadece sahurda su içerek oruç tutanların sayısı da azımsanmayacak kadar çok.

Peki, uykudan az da olsa fedakarlık edip sahura kalkarak oruç tutmak gerçekten önemli mi? Evet… Bu 30 günlük sürede her gün aynı enerjiyle günü bitirmek, günlük aktiviteleri keyifle yerine getirmek, sağlığınızdan ödün vermemek istiyorsanız sahuru ihmal etmeyin.

Günlük hayatınızdaki az ve sık beslenme kuralını Ramazana uyarlayarak gün içerisinde alamadığınız besin öğesi ihtiyaçlarınızı dengeli bir şekilde sağlayabilirsiniz. Ramazanda sağlıklı beslenmeye giden yolda az önce söylediğim gibi  “Sahur” dan geçiyor…

Yaz aylarına denk gelen Ramazan Ayında kişiler yaklaşık 12-14  saat oruç tuttukları için gün içerisinde kan şekeri düşebiliyor. Eğer kişiler sahura da kalkmıyor ise kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlayıp, daha düşük değerlere ulaşabiliyor. Bu da gün içerisinde halsizlik, yorgunluk, uyku hali ve enerji düşüklüğü ile sonuçlanabiliyor.

Sahura kalkarak gün içerisindeki kan şekeri düşüklüğü, yorgunluk, halsizlik, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, vücudun susuz kalması gibi bi çok durumu engellemiş olursunuz.

Sahurda tercih edilen yiyeceklerde en az sahura kalkmak kadar önemlidir. Gece yenilen ağır yemeklerin yağa dönüşme riski daha yüksektir. Bu nedenle sahurda genel olarak midede uzun süre kalarak tok kalmanızı sağlayacak, kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak ve sıvı dengesini sağlayacak besinler seçilmelidir.

SAHUR SEÇİMLERİ NASIL OLMALI? 

  • Yeniden uykuya geçişe uygun olmalı
  • Gün boyu tok kalmanıza yardım etmeli
  • Tuz oranı yüksek olmamalı
  • Yeteli sıvıyı içermeli
  • Barsak Hareketleriniz İçin Yeterli Lifi Sağlamalı
  • Protein, Karbonhidrat Ve Yağ İçeren Besinlerden Oluşmalı
  • Vitamin Ve Mineral Alımını Desteklemeli
  • Kolay Hazırlanabilir Ve Pratik Yenebilir Olmalı

Sahurda yapılacak güzel bir kahvaltı, bir gün sonrasının orucuna hazırlık için idealdir. İftarda olduğu gibi sahurda da ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalıyız. Peynir, yumurta, süt, lifli gıdalar, ideal bir sahur sofrası için yeterlidir.  Susuzluğu arttıracağı için sahurda zeytin yerine 4-5 ceviz veya 10-15 badem fındık gibi seçimler, 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı daha iyi tercih olarak karşımıza çıkar.

Ana yemek tercih edilirse; kıymalı veya tavuklu sebze yemekleri, baklagiller, bulgur, kepekli makarna, mercimek ve bulgur eklenmiş tahıllı çorbalar tercih edilebilir.

Sıvı desteği için; az şekerli komposto, ayran, bitki çayları, şekersiz limonata, bol su ve maden suyu seçilebilir.

 

SAHUR İÇİN ÖRNEK MENÜLER 

Örnek menü 1

1 bardak süt, 2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği ile 1 dilim az yağlı, az tuzlu peynir, 1 haşlanmış yumurta, Domates, salatalık, maydanoz, 2-3 ceviz, 1 porsiyon meyve, 2 -3  bardak su

Örnek menü2

1 kase sebze çorbası, 1 dilim ekmek, 1 küçük tabak kıymalı makarna, 1 kase yoğurt, domates-salatalık, 1 meyve, 2-3 bardak su.

Örnek menü-3

1 bardak ayran, sebzeli menemen, 1-2 dilim ekmek, domates-salatalık, 1 meyve, 2-3 ceviz, 2 -3 bardak su