2014 yılında sevdiğim ve danışanlarımı da önerdiğim sağlıklı beslenmede açısından önemli, kilo vermeye yardımcı besinler nelerdi diye düşündüğümde işte ilk aklıma gelen besinler…

 Kinoadan nara, karabuğdaydan enginara sofranızdan eksik etmemeniz gerekenlere yakından bakalım2015 yılında da bu besinler yükselişini koruyacak ama ilave neler olacak tabi ki sizi yine bilgilendireceğim

  1. KİNOA  Güney Amerika tahlı olarak tanını ama bizim ülkemizde de 2014 yılında raflarda yerini iyice sağlamlaştırmaya başladı. Kinoa, pirinç ve arpadan iki kat fazla proteine sahiptir, kalsiyum, magnezyum ve manganezin çok iyi bir kaynağıdır. Ayrıca bazı B vitaminlerini, E vitaminini ve diyet lifini de içerir. Bir tahıl gibi kahvaltılarda kahvaltılık gevrek olarak yenilebilir, öğle ve akşam salatalara eklenebilir. Kinoa tüm tahıllar içerisinde en az alerjen özelliğe sahiptir, gluten içermediği için glutene duyarlı olan çölyak hastaları için karbonhidrat ve protein ihtiyaçlarını karşılayan   besleyici ve lezzetli bir besindir.
  2. KARABUĞDAY Karabuğday’ın en önemli özelliklerinden birisi; gluten içermiyor olmasıdır. Gluten buğdayda yer alan bir proteindir. çölyak hastaları ve bazı glutene hasaaiyeti olanlar rahatlıkla kullanabilirler. Aytnı zamanda İyi bir protein kaynağıdır. Yaklaşık olarak %13 oranında protein içermektedir.İçinde öncelikli olarak B1, B2, E vitamini olmak üzere çok sayıda vitamin ve mineral vardır.
  1. YULAF Yulaf, diğer tahıllara göre daha yüksek oranda çözünür posa içerir. Ayrıca demir, manganez, çinko ve E vitamini, tiamin, niasin, riboflavin, folat ve diğer B grubu vitaminlerinin iyi kaynağı kaynaklarındandır. Yulaf aynı zamanda iyi bir selenyum kaynağıdır. Yulaf, magnezyum mineralinden de zengindir. Magnezyum, vücudun glukoz ve insülin salınımında görev alan 300’den fazla enzimin salınımı için gerekli, önemli bir mineraldir.
  1. AVAKADO Avokado için meyve diye bahsederiz ancak yemeklere ve salatalara de eklenir. Üstelik kalori kaynağı, diğer meyvelerde olduğu gibi karbonhidrat değil içindeki yağdır. Yağ oranı yüksek olmasına rağmen daha çok doymamış yağ asitleri içerdiği için hazmı kolaydır. Kandaki kolesterol seviyesini düşürücü bir etkiye sahiptir. Yapısında yaklaşık yüzde 1-2 protein yüzde 10-17 yağ, yüzde 1.5-2.0 şeker ve yüzde 80 su bulunur. Salataya 1 kaşık yağ yerine yarım avokado eklenebilir.
  1. NAR Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda da potasyum, lif, C ve A vitamini ve niasin içermektedir. Zengin vitamin, mineral içeriği ile de kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasından yer almaktadır. Ayrıca nar kış aylarında bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu olarak tüketilmesi gerekli olan bir meyvedir. İçeriğinde bulunan besin öğeleri ile kolesterolü düşürür, kalp sağlığını korur ve antioksidan içeriğinin gücü ile de kansere karşı koruyucu etki yaratır. 1 porsiyon meyve karşılığı olarak; ½  küçük boy tüketebilirsiniz.
  1. PANCAR Pancar, ıspanakgiller familyasından otsu bir bitki. Kırmızı pancarın yaprakları, kahverengimsi kızıl renkte, kökleri genellikle küre şeklinde, şeker pancarına göre küçük, dışı grimsi kırmızı, içi ise kan kırmızısıdır. Pancar doğal bir şifa kürü özelliği taşıyor; vitamin ve mineral içeriği oldukça iyi. Potasyum, magnezyum ve çinko mineralleri ile A, B6 ve C vitaminleri ve folik asit, karbonhidrat, lif içeriyor.. Danışanlarıma, mevsiminde pancarı tüketmelerini mutlaka öneriyorum. Hem kalorisi düşük, hem daha uzun süre tokluk hissi veriyor, hem de yüksek miktarda lif içeriyor. Bu özellikleriyle sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olan pancar, metabolizma dostu bir sebze.
  1. ENGİNAR Enginarın sağlığımıza, özelikle karaciğerimize  faydaları birçok kişi tarafından biliniyor. Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve manganeze ek olarak A vitamini, B1 vitamini ve C vitaminleri içerir. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır: Enginarın 1 adet orta boy çiğ enginar (yaklaşık 130 gr.) ortalama 60 kalori içerir.nar
  1. TARÇIN Kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi birçok araştırmayla kanıtlandı. Anti-mikrobiyal besin olarak anılan tarçın, beyin aktivitesini de artırıcı etki gösteriyor. Diyet lifinin iyi bir kaynağı. Özellikle geleneksel Çin tıbbında, taze zencefille karıştırılmış tarçın, soğuk algınlığı ve gripten koruyucu olarak tüketiliyor. Manganezin çok iyi, demir ve kalsiyumun iyi kaynakları arasında. Tarçını meyve salatalarına ekleyebilirsiniz, elma, ayva, muz yerken üzerine serpiştirebilirsiniz veya bitki çaylarına çubuğu ilave edebilirsiniz.