Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz haftalarda kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi ile kanser riskine dair 27 maddelik bir rapor yayımladı. Ancak burada işlenmiş et ve kırmızı et tanımlamalarını çok iyi ayırmak gerekiyor. Bu rapora göre Kırmızı et sığır, dana, domuz, kuzu, koyun eti, at, keçi ve dahil olmak üzere, tüm memeli etleri kapsar. İşlenmiş et ise; lezzet geliştirilmesi veya korunması için tuzlama, kür, fermantasyon, kül veya diğer süreçlerle değişime uğramış et anlamına gelir.
İşlenmiş Et Kanser Riskini Artırıyor
Işlenmiş et tüketimi çalışmalarda kanser riskinde küçük artışlar ile ilişkili bulunmuş. Bu çalışmalarda, risk genellikle tüketilen et miktarı ile artmıştır. 10 çalışmadan elde edilen verilerin analizi, günlük yenen işlenmiş etin her 50 gramlık kısmının kolorektal kanser riskini yaklaşık % 18 artırdığı tahmin ediliyor. Rapordaki araştırma sonuçları kanserli hastaların şu an ne yapması gerektiğine yönelik veri ve tavsiyede bulunmuyor. Bu sebeple yanlarına bol lifli ve c vitaminli besinler ile doğru pişirme yöntemlerini eklemek değerlendirilebilir tabi ki yenilen ölçü ve sıklık kritik rol oynuyor, bu konuda da miktar henüz belirtilmiş değil.
Kırmızı Et Tüketimi Kanser İlişkisinde Kanıtlar Güçlü Değil
Kırmızı et tüketimine ilişkin kanser riskine dair kanıtlar güçlü değildir,bu yüzden bu konuda net bir şey söylemek doğru değildir. Çalışmalar genellikle kırmızı et tüketiminin artışıyla riskin artabileceğini söylüyor. Günlük 100 gram kadar kırmızı et tüketiminin kolorektal kanser riskinden %17 artışa sebep olabileceği düşünülüyor. Ancak dengeli beslenme ve egzersiz planı içerisinde iyi bir protein kaynağı olan kırmızı etin lif, sebze ve meyve, tam tahıl, balık, ceviz ve badem ile destekli tüketimi öneriyorum.
Kırmızı Etlerde Kanser Riskini Artıran Nedir?
Kırmızı et protein, hem demir gibi bir çok bileşenden oluşur. Ama etlerde pişirme ve işlem görme süreci nedeniyle bazı kimyasallar oluşabiliyor. Hala kırmızı etin ve işlenmiş etin kanser riskini nasıl artırdığı konusunda net bir bilgi olmasa da bu kimyasallardan bazılarının kansere sebep olabileceğinden şüpheleniyor.
Peki İşlenmiş Et Tüketiminin Sigara Ve Kimyasala Maruz Kalma Kadar Tehlike Seviyesi Aynı mı?
Rapora göre aslında hepsi 1. kategori risk sınıflamasının içinde yer alıyor ama bu risklerin eşit oranda olmadığının altı çiziliyor.