photo_01012012220557_4075

 

Kurban Bayramına ve uzun bir tatile, çok kısa bir süre kaldı. Hem tatili hem de bayramı en iyi şekilde değerlendirmek ise elinizde! Diyetim bozulacak ve programımı takip edemeyeceğim diye düşünüyorsanız size önerim diyetinize küçük bir mola verin çünkü tatilde kilo vermeye çalışmak doğru bir hedef değildir. Tatilden ve bayramdan kilo almadan dönmek bile bir başarı sayılır.

 

Kurban Bayram ile ilgili önemli hatırlatmalarda bulunmak istedim;

    • Kavurma, Kurban Bayramının vazgeçilmezleri arasındadır. Gelenek haline gelen kavurmanın içine kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden kısık ateşte kendi suyu ile pişirilmelidir.
  • Yoğun et tüketiminin vücutta yaratacağı toksin etkisini azaltmak için bol miktarda C vitamininden zengin taze meyve-sebze tüketilmelidir.
  • Kurban etleri kesildikten hemen sonra hatta bazen sabah kahvaltısında tüketilmektedir ancak gün içerisinde sindirim sıkıntılarıyla savaşmak istemiyorsanız, mümkünse etler buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra tüketilmelidir.
  • Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle mangal planınız var ise; etler ateşten 15 santimetre uzakta ve kömürler, kor halini aldıktan sonra pişirilmelidir. Ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı bir şekilde pişmekte ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır.
  • Etin hem içinin, hem de dışının iyi pişmiş olması çok önemlidir. Etin çiğ veya az pişmiş olması, tüketim kalitesini düşürür ve bayram programınızı olumsuz yönde etkileyecek besin zehirlenmelerine de yol açabilir.
  • Bayram süresince et tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Öğünlerde 2-3 porsiyon (60-90 gram) et tüketimi yeterli ve uygun olan miktarlardır.
  • Yağlı et tüketimi ile birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış yaşanabilmektedir. Bu nedenle kırmızı et tüketiminde sıklık ve miktar azaltılıp haşlama öncelikli olmak kaydıyla, fırınlama veya ızgara veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme yöntemleri kullanılarak pişirilmesi daha uygundur.
  • Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etler kısık ateşte ve yavaş yavaş pişirilmelidir. Servis sırasında mutlaka yanında mevsim veya çoban salatası veya taze nane-maydanoz olmalıdır.
  • Etler, büyük parçalar şeklinde değil kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak hazırlanmalıdır. Günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
  • Bayramların bir diğer vazgeçilmezi arasında tatlılar yer alır. Şerbetli tatlılar bayramlarda daha çok tüketilmektedir ancak bu tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıların tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Şerbetli tatlı tüketilmek isteniyorsa gün aşırı 1-2 dilim baklava tercih edilmelidir.
  • Kilosuna özen gösterenler ve misafirlerine düşük kalorili meyve tatlısı ve sütlü tatlı hazırlamak isteyenler aşağıdaki tarifleri uygulayabilirler.

Kabak Tatlısı
2 dilim tatlı kabağı (200 gr), ½ su bardağı su, 1,5 yemek kaşığı toz tatlandırıcı, 1 yemek kaşığı ceviz içi

Yapılışı: Tatlı kabağını soyup, iki dilimini bir tencereye koyun. Suda bir yemek kaşığı toz tatlandırıcıyı (ısıya dayanıklı olanlar seçilmelidir) karıştırıp kabaklara ilave edin. Kapağını kapatıp 30 dakika kısık ateşte kabaklar pişene kadar pişirin. Ilınınca 1 yemek kaşığı daha tatlandırıcı ilave edin. Ceviz ekleyerek servis yapın.

Kuru Meyveli Puding 
1 litre light süt, 10 yemek kaşığı sade mısır gevreği, 4-5 adet kuru kayısı, 30 adet kuru yaban mersini, 30 adet kuru üzüm, 15 adet kuru erik

Yapılışı: Kuru kayısıları ufak ufak dilimleyin ve tüm malzemeler ile birlikte, tencereye koyup, koyu kıvama gelinceye kadar pişirin. Daha sonra servis kaplarına döküp, ılık ya da soğuk servis edin. İsteğe bağlı olarak tarçın ilavesi yapılabilir.