Kuru yemişler arasında cevizin yeri her zaman bende farklı olmuştur. Belki de Çukurovalı olduğumdan; Toros yaylalarındaki ceviz ağaçlarına duyduğum özlemdendir… Ceviz zamanı geldiğinde yeşil kabuklarını soyma zevki, okula ellerimiz ceviz kınasından simsiyah olmuş şekilde gitmek… Cevizin faydalarını öğrendikçe onu daha çok sevdim. Ceviz en lezzetli kuru yemişlerden birisi ama lezzetli olduğu kadar da insan sağlığını destekleyici, hadi gelin cevizin neden bu kadar önemli olduğunu birlikte inceleyelim, dilerseniz “CEVİZLİ ELMA TOPLARI” tarifime buradan ulaşabilirsiniz.

Birlikte İnceleyelim:

  •  Omega 3 (alfa-linolenik asit) açısından en zengin ağaç yemişidir. Yüksek Omega 3 alımının, kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir.  Omega – 3 yazıma ulaşmak için tıklayın.
  • Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan ceviz, kalp hastalıkları riskinin %30, inme riskinin ise %49 azaltıldığı Predimed çalışmasında da kilit bir gıda olarak öne çıkmıştır
  • Batının tipik beslenme şekline eklenen cevizin, sperm canlılığı, hareketliliği ve morfolojisinde iyileşme sağladığı belirlenmiştir.
  • Yaygın olarak tüketilen yemişler ve yer fıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır ve kalp hastalıkları ve kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir.
  • Günde 56 gram tüketmenin, organ yağlanması görülen aşırı kilolu bireylerde endotelyal işlevi geliştirdiği görülmüştür. Beslenme düzenine eklenen ceviz, bireylerin kilo almasına neden olmamıştır.
  • Günde 42 gram tüketmenin, kalp-damar hastalıklarının iki risk faktörlerini anlamlı düzeyde azalttığı tespit edilmiştir.
  • Yüksek miktarda tüketimi, kadınlarda tip 2 diyabet riskinde anlamlı bir azalmayla ilişkilendirilmiştir.
  • Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin, ileri yaşlarda alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu; genel bilişsel kabiliyette iyileşme sağlayabildiği ve halk sağılığı açısından kolaylıkla kullanılabilecek bir ürün olduğu ifade edilmiştir.
  • Kalp-damar hastalıklarında iki önemli risk faktörü olan halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü (yaklaşık %9-16) ve kan basıncını (diyastolik kan basıncını yaklaşık 2-3 mm hg) azalttığı ortaya koyulmuştur.
  • Sağlıklı bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir seçenek olarak yer almalıdır.