‘Hayatımda her şey aynı olmasına rağmen kilo almaya başladım’ mı diyorsunuz? İşte kilo almanızın altında yatan olası sebepler…

 

Eğer son günlerde her zamankinden daha fazla yemek yiyorsanız veya egzersizi ihmal ettiyseniz kilo almak çok da şaşırtıcı olmayacaktır. Ama her şey aynı olmasına rağmen kilo aldığınızı düşünüyorsanız belki de bazı küçük ayrıntıları atlıyor olabilirsiniz. İşte kilo almanızın altında yatan, gözden kaçırabileceğiniz şaşırtıcı ve olası sebepler…

 

 

  1. Uyku düzeninize dikkat edin

Uyku düzeni ve kilo almak arasında aslında düşünülmesi gereken 2 konu vardır. Gün içinde bütün yeme ve egzersiz düzeniniz aynı olmasına rağmen uyku saatleriniz gecikmeye başladıysa, gece atıştırmalıklarının azizliğine uğruyor olabilirsiniz. Uyumadan önce yediklerinizi gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Aynı zamanda kaç saat uyuduğunuz da kilo almanızın nedenlerinden biri olabilir. Uykusuz kaldığımızda vücudumuzda bazı hormonal değişiklikler meydana gelir. Yapılan araştırmalar günde 6-8 saatten daha az uyuyanların gün içinde açlık hissini daha zor kontrol ettiğini söylüyor.

 

  1. Stres…

Hayat şartları zorlaştığında vücudumuz kendini koruma moduna alır ve kortizol adını verdiğimiz stres hormonu daha fazla salgılar. Buda iştahımızı kontrol etmeyi zorlaştırır. Aslında stresli zamanlarda elimizin daha yüksek kalori ve şeker içeren besinlere gitmesi de bu durumu açıklayabilir. Eğer kilo almaya başladıysanız stres seviyenizi ve bu bağlı olarak tükettiğiniz besinleri kontrol etmekte fayda var.

 

  1. Kadınlar, menopoz dönemine dikkat!

Birçok kadın menopoz döneminde kilo almak ile karşı karşıya gelebiliyor. Bu sadece menopoz dönemindeki hormonal değişikliklerle ilgili değil. Artan yaşla birlikte metabolizma hızı da yavaşlıyor ve gün içinde yaktığınız kaloriler azalıyor. Aslında yaşla birlikte azalan metabolizma hızı sadece kadınlarla değil, erkeklerle de yakından ilgilidir. Burada farkındalık ve yaşam tarzı değişikliği çok önemli rol oynuyor. Hareketi artırmak ve beslenme düzeninde küçük değişiklikler bu dönemde önemli farklar yaratmanızı sağlayabilir.

  1. Sadece yediklerinizi değil, içtiklerinizi de gözden geçirin

Yediklerim hiç değişmedi ama ona rağmen kilo alıyorum diyorsanız belki de asıl sorun yediğiniz değil, içtiğiniz kalorilerdedir. Üstelik sıvı kaloriler midede yemekler kadar uzun süre kalmıyor ve kısa süre sonra tekrar yeme isteği oluşturuyor. Bazen çok masum görünen içecekler kalori anlamında acımasız davranabiliyor. Örneğin çay ve kahve şekersiz tüketildiğinde kalorisiz içeceklerdir. Fakat krema ve şeker eklenmiş bir kahve siz hiç fark etmeden 500 kaloriye kadar çıkabilir. Geriye dönüp gün içinde içtiklerinizi gözden geçirin.

 

 

  1. Tahlillerinizi yenileyin

Yukarıda saydığımız bütün koşullar aynı olmasına rağmen tartıda yukarıya doğru çıkan bir eğiminiz varsa mutlaka tahlillerinizi yenileyin. Kilo almanın sebepleri çevresel olmanın yanı sıra biyolojik sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir. Tirod hormonları ve kan şekerindeki dengesizlikler, vitamin ve mineral durumdaki yetersizler kilo almanızı tetikliyor olabilir. Tartıdaki bu değişiklik vücudunuzun size küçük uyarısı olabilir, ona kulak verin ve mutlaka bir hekimle görüşün.