photo_01012012224454_418Okullar yakında açılıyor ve heyecan yeniden başlıyor. Bu dönemde anne babaların en büyük problemi kahvaltı etmeyi reddeden çocuk. Sabah kahvaltısının, çocukların gelişiminde ÇOK ÖNEMLİ rolü var çünkü akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 8-12 saatlik bir aralık bulunmaktadır. Açlık sonrası vücudun gereksinimi olan enerjiyi sağlayan ilk öğün ise sabah kahvaltısıdır. Araştırmalara göre güne farklı gruplardan besinler içeren kahvaltıyla başlayan çocukların okul başarısı artmaktadır. Kahvaltı, öğrenmeyi olumlu yönde etkiler, çocuklar daha başarılı olurlar, problemleri daha kolay çözer, derse daha iyi konsantre olurlar,  daha geç yorgunluk hissi oluşur ve kas işlevleri daha iyidir. Aynı zamanda kahvaltı eden çocuklarda şişmanlık görülme oranı daha azdır. Kahvaltı yapılmadığı durumlarda derse devam azalabilir. Kahvaltı yapmamanın sonucu oluşan karın ağrıları veya şiddetli açlık ağrıları ise şikayetlerin başında gelmektedir. Üniversite döneminde çocuklar üzerine yaptığımız çalışmalarda gözüme çarpan en önemli nokta; çocukların henüz daha sıralarla tanışmaya başladıkları dönemden itibaren kahvaltı öğününü atladıkları ve diğer öğünlerde de dengesiz beslendikleri idi. Bu nedenle sizde çocuklarınıza yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazandırmak istiyorsanız aşağıdaki stratejileri uygulayabilirsiniz.

  • Beslenme bilgisini kazanabilmeleri için onlara yol gösterebilir hatta bu konuda okul yönetiminden ek ders için talepte de bulunabilirsiniz. Okullarda, beslenme eğitimi ve rehberliğinin verilmesi,  besinlerin öneminin anlatılması, beslenme ile büyüme ve sağlık arasındaki ilişkilerin örneklerle işlenmesi öğrenmesinde kolaylık sağlayacaktır.
  • Aile, her çocuğun hayatında çok önemli bir unsurdur. Çocuklar her zaman için anne ve babalarını örnek alırlar. Bu nedenle çocuğunuza sağlıklı ve dengeli beslenmeyi öğretmek istiyorsanız işe ilk önce kendinizden başlamanız gerektiğini de unutmayın.
  • Eğer çocuğunuza okulda kahvaltı veriliyor ise  öğretmenlerin denetiminde bu önemli öğün düzenli tüketmesi sağlanmalı, zorlama ve cezalandırma yapılmamalıdır.
  • Çocuğunuza ara öğün alışkanlığı kazandırın. Bu öğünlerde hazır kek, kurabiye, börek, meyve suyu gibi besinler yerine sağlıklı sandviç, süt, ayran, taze/kuru meyve, sebze çubukları gibi alternatifler sunabilirsiniz.
  • Okulda yemek veriliyorsa okul yönetiminden menüleri isteyip, düzenli olarak takip ederek, çocuğunuzu seçimler konusunda bilgilendirin. Çocukların eksik besin alımını engellemek için menülerin bir diyetisyen tarafından düzenlenip düzenlenmediğini sorgulayın. Ayrıca evdeki akşam yemeğini okulda tüketmediği grupları tamamlayacak şekilde hazırlayabilirsiniz.
  • Eğitim-öğretim süresi uzun ve okulda öğlen yemeği verilemiyor ise, ara öğününün miktarını arttırarak öğle yemeği şeklinde tüketmesini sağlayabilirsiniz.
  • Okul yönetimi, kantinleri ve çevrede yiyecek ve içecek satışı yapan yerleri denetlemelidir. Kantinlerde yeterli ve dengeli beslenmeye yönelik meyve, ayran, sağlıklı sandviçler gibi yiyecek ve içeceklerin satılmasını sağlanmalıdır.
  • Sevmediği ve tüketmeyi reddettiği bir besin grubu varsa farklı şekillerde sunup tekrar deneyin.  Gerektiği durumda diyetisyene danışıp, yerine alternatif olarak ne verebileceğinizle ilgili yardım alabilirsiniz.
  • Sağlıklı beslenmeyi öğrenme konusunda onunla aranızda eğlenceli ‘5 parmak oyunu’nu geliştirin. Her bir parmağı farklı bir besin grubu olarak adlandırın ve çocuğunuza gün içinde tükettiği besin gruplarını saymasını sağlayın böylece eksik olan grupları tamamlamanız kolaylaşacaktır.
  • Evde cips, çikolata, bisküvi, gazlı içecekler, hazır meyve suları bulundurmayın ancak baskıcı davranmamaya çalışın yoksa uyarınız bu yiyeceklerin çekicilikleri arttırmaktan başka bir işe yaramaz bu besinleri sağlıklı alternatifler ile dengelemeyi önerin
  • Çocuklar mutfağa girip yardım etmekten hoşlanır. Çocuklarınızdan ara ve ana öğünleri hazırlamak için yardım isteyin, onları yüreklendirin. Böylece yemekleri daha kolay ve severek yediklerini göreceksiniz.
  • Dışarıda yemeyi seviyorsa  hamburgerin yanında patates kızartması ve kola yerine ayran ve salata isteyerek daha sağlıklı bir öğün oluşturmayı teklif edin veya hamburger-patates yediği günün diğer öğünlerinde sebze ve meyveyi arttırması gerektiğin anlatın
  • Planlı ve programlı yaşamanın önemini mutlaka öğretin. Çocuklarınıza çalışma, uyuma, yemek yeme, oyun oynama gibi işler için zamanını dengeli kullanma alışkanlığını bu dönemde kazandırabilirsiniz.
  • Çocuklarınızın düzenli, yeterli ve dengeli öğünler tüketmesini sağlayarak, sağlıklı nesillerin gelişimi için katkıda bulunabileceğinizi lütfen unutmayın…

 

Çocuklarınızın düzenli, yeterli ve dengeli öğünler tüketmesini sağlayarak, sağlıklı nesillerin gelişimi için katkıda bulunabileceğinizi lütfen unutmayın…