Probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayarak bağırsağın doğal dengesini sağlayan, vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, bağışıklığı güçlendiren  ‘dost bakteriler’dir.

 

Probiyotikler, bağırsağa dost bakteriler olarak bilinseler de etkileri sadece bağırsaklarla sınırlı değildir ve genel sağlık içinde çok faydalıdır. Probiyotik destekli bir beslenme her yaş grubu için önemlidir ve birçok hastalığa karşıda koruyucudur.

Diyabet Riskini Azaltıyor

Probiyotikler hem Tip 1 hem de Tip 2 diyabet için önemli taşıyor. Yapılan çalışmalar bağırsaktaki faydalı bakterileri artırarak diyabet gelişme riskinin azaltılabileceğini söylüyor. Florida Üniversitesi’ndeki araştırmacılar probiyotiklerin Tip 1 diyabetin başlamasını önleyebileceğini veya erteleyebileceğini bildirdi. Henüz daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulsa da düzenli probiyotik alımı bağırsaktaki bağışıklık sistemini destekleyen hücrelerin sayısının artmasına yardımcı oluyor ve insülin duyarlılığını artırıyor.

Eğer diyabete yatkınlığınız varsa veya diyabet hastasıysanız beslenmenize daha çok özen göstermeniz ve kendinize iyi bakmanız gerekiyor. Kişiye özel programlar hem diyabet riski taşıyanlar hem de diyabet hastaları için çok önemlidir. Her diyabetli için ortak bir beslenme programı mümkün değildir.

Duygusal Durumu Etkiliyor

Psikiyatri Araştırma dergisinde yayınlanan çalışmaya göre bu “dost” bakteriler sosyal anksiyetenin azaltılmasına da yardım ediyor. William and Mary Koleji psikoloji sınıfına kayıtlı çoğunluğu kız öğrencilerden oluşan 700’den katılımcıyla yapılan araştırmanın sonunda probiyotikten zengin fermente ürün tüketenlerin sosyal anksiyete ve diğer duygu durumu bozukluğu olasılıklarının daha düşük olduğu bulundu.

Ontario’daki McMaster Üniversitesi’ndeki bir çalışmada farklı kişilik özelliklerine sahip farelerin bağırsak bakterileri yer değiştirildi. Korkusuz fareler endişeli farelerden bağırsak bakterilerini aldıktan sonra daha ürkek oldular. Agresif fareler diyetle beraber barsak florası düzeltilince daha sakin bir yapıya sahip oldular.

UCLA’da insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada probiyotikden zengin yoğurt tüketen kadınların korkmuş veya sinirli suratlara karşı duygusal tepkilerinin azaldığı görülmüş. Bilim adamları bu etkilerin “ bağırsak ve beyin arasında bir otoyol” sonucu oluştuğunu ve probiyotiklerin beyini etkileyen güçlü bakteriler olduğunu savunuyorlar.

Alerjik Semptomları Azaltabiliyor

Bahar alerjisi tek besinle eşleştirilemez elbette ama bazı besinler alerjik semptomların hafiflemesine yardımcı olurken bazıları da durumu kötüye götürebiliyor. Araştırmalar, henüz daha çok veriye ihtiyaç olsa da bağırsaktaki probiyotik bakterilerin alerjik semptomları azaltamaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Yoğurt, kefir, lahana turşu probiyotik besinler arasında.