Ülser; mide veya duedenumun (onikiparmak barsağı) mide asidi ve sindirim sıvıları (pepsin gibi) tarafından hasara uğraması sonucunda meydana gelen doku kaybı olarak adlandırılır.
Sinir sistemi bozukluğu, midede asit birikimi, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, karaciğerin yetersiz çalışması veya safra asidi azlığı, koroner arter hastalıkları, sindirilmesi zor olan yiyeceklerin aşırı derecede tüketilmesi, sigara, gereğinden fazla çay, kahve veya asitli içeceklerden içmek, alkol kullanmak veya birtakım ilaçların uzun süre kullanılması sonucunda mide ülseri oluşabilir.
Ülseri olan bir bireyin dikkat etmesi gerekenler:
- Ülserli bireylerin dinlenmeleri ve düzenli olarak uyumaları gerekmektedir.
- Alkol kullanmaları kesinlikle tavsiye edilmez
- Sigara içilmesi mide hareketlerini arttıracağından içilmemesi gerekir.
- Beslenme programı kesinlikle yeterli ve dengeli olmalı, yemek saatlerinde iki öğün arasındaki zaman farkı 2- 3 saati geçmemeli sık ama az yemek yeme bilinci kazanılmalıdır.
- Posa yönünden uygun tüketim mutlaka sağlanmalıdır. Çünkü ülser tedavisi için kullanılan ilaçlar kabızlığa neden olabilmektedir. 20- 30 gram posa alımı uygun tüketim miktarıdır.
- Antioksidan ve posa yönünden zengin olan sebze ve meyvelere diyette yer verilmesi gerekir.
- Acılı ve çok baharatlı besinlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir.
- Tuzlanmış, salamura besinler gastrik mukozayı olumsuz etkileyebileceğinden normal oranlarda tüketilmeli, yemeklere ekstra tuz ilave etmekten kaçınılmalıdır.
- Asitli içecekler dikkatli tüketilmelidir.
- Kahve ve çay tüketimi normal sınırlarda tutulmalı. Kahve günde 1- 2 fincan, çay ise 3- 4 fincandan fazla tüketilmemelidir.
- Yağda kızartılmış etler, sucuk, pastırma, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini yemeniz kesinlikle tavsiye edilmez.
- Yemekleri çok sıcak veya çok soğuk yemeyiniz.
- Yemekleri yavaş yiyiniz ve çok iyi çiğneyiniz.