Sıcak havalar uzun geceler ve kalabalık sofralarda keyfinizi kaçırmadan sağlıklı beslenmek ve doğru seçimler yapmak hiç zor değil. Alışveriş seçimleri ve pişirme yöntemlerinizi gözden geçirmez zamanı.
Eğer doğru malzemelerle doğru tekniği birleştirirseniz hafta sonu piknikleri, yaz toplantıları ve barbekü partileri diyetiniz için kaçamak olmaktan çıkabilir, hatta bu buluşmalar yaz yemekleri yapmanın en kolay yolu haline gelebilir.

SEBZELERE AĞIRLIK VERİN Sebzeler tabağınızdaki en büyük yeri kaplamalılar. Tabağınızın en az yarısını çiğ/pişmiş sebzeyle doldurmayı hedefleyin. Biber, çeri domates ve mantarlardan şiş kebap yapabilirsiniz. Kabakları uzunlamasına doğrayıp iç kısmını ızgaranın üzerine gelecek şekilde pişirip üzerine kaşar peynirle servis yapabilirsiniz. Herhangi bir sebzeyi ızgarada sade bir şekilde pişirebileceğiniz gibi sirke, ezilmiş sarımsak, limon suyu ve hardaldan elde edeceğiniz bir karışımla marine ederek de deneyebilirsiniz. Ya da sadece biraz zeytinyağı ve baharatlarla da süsleyebilirsiniz.
DENGELİ PROTEİNLER ŞEÇİN Protein kaynağı olarak et, hindi, balık, peynir gibi farklı protein kaynaklarını tercih edebilirsiniz. Eğer kırmızı et seviyorsanız kendi köftelerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Az yağlı kıymayı, yulaf kepeği, çırpılmış yumurta ve doğranmış sebzelerle harmanlayabilirsiniz. Rendelenmiş soğan, ince doğranmış ıspanak ya da pırasa, sarımsak, maydanoz ve fesleğende köftenize çok yakışacaktır. Köfteleri kırmızı et yerine hindi eti ya da somon balığıyla da deneyebilirsiniz. Vejetaryen köftesi için nohut, mercimek gibi protein kaynaklarıyla sebzelerinizi birleştirebilirsiniz.

YAĞ KAYNAĞINIZI DEĞİŞTİRİN Yemek yaparken en sevdiğim şeylerden biri de değişik tatları bir arada denemektir. Siz de bitkisel kaynaklı yağları ızgarayla birleştirebilirsiniz. Izgara tavuk/köftenizin üzerine fındık serpebilir ya da salatanıza ceviz ekleyebilirsiniz. Badem/susam yağı veya avokado püresi ile de yağ tüketiminizi çeşitlendirmeyi deneyebilirsiniz.

DOĞRU KARBONHİDRATI SEÇİN Genellikle pikniklerde karbonhidrat abartılabiliyor Eğer çok fazla hareket etmeyi de sevmiyorsanız onları yakacak kadar enerji harcayamadığınız için hepsi birer potansiyel yağ hücresine dönüşebilirler. Karbonhidrat hakkınızı taze meyve seçecekseniz tahıl alımını dengelemenizi öneririm.

İÇECEKLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN Maden suyu ayran kefir ve su yaz için ideal içecekler taze meyveler ile maden suyu karıştırmak veya ayrana taze otlar eklemek iyi seçimler olacaktır. Eğe su içmekte zorlanıyorsanız sürahinizin içine çilek, şeftali, salatalık, böğürtlen gibi doğranmış taze meyve veya sebze, taze nane yaprakları, fesleğen, rendelenmiş zencefil ve dilimlenmiş limon ekleyerek kendinize hem ferahlatıcı hem de sağlıklı bir içecek yapabilirsiniz.