Yaz sofralarının vazgeçilmez meyvelerinden olan karpuz ve kavunu anlatmak istedim bugün size. Her ne kadar kavun ve karpuz kardeş gibi görünse de içerik olarak farklı özellikleri var. Bu sebeple ikisini farklı başlıklar altında inceleyelim:

KARPUZ

  • Özellikle karpuzun kırmızı renkli iç kısmının likopen içeriği yüksektir. Likopen çok güçlü bir antioksidandır; hücrelerin korunmasında ve toksinlerin atılmasına yardımcıdır. Bunun yanında antioksidanların hasar veren ve erken yaşlanmaya yol açan zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, diyabet, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etkileri vardır. Ayrıca daha genç görünümlü bir cilt elde etmeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirirler.
  • Tıpkı kavunda olduğu gibi karpuzda da yüksek miktarda C vitamini ve beta – karoten (A vitamini) vardır. Yapılan araştırmalarla karpuzun içindeki aminoasitlerin vücutta oluşan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğu ve bazı astım ve romatoid artrid semptomlarını hafiflettiği bildirilmiştir.
  • Karpuzun içeriğindeki potasyum kan basıncını düzenlemeye ve vücudun doğal sıvı dengesini dengelemeye yardımcı olur.
  • Yaz meyveleri arasında bütün kavun türleri gibi karpuz da doğal bir diüretiktir. Yaz mevsiminde sürekli ödemi olduğundan şikayetçi kişiler için karpuz tüketmek ilaç gibi etki gösterebilir.
  • Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “Cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

KAVUN

  • Kavun iyi bir potasyum kaynağıdır, bu sayede kan basıncını düzenleyici etkiye sahiptir.
  • Kavun C vitamini için de iyi bir kaynaktır, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
  • Kavun’un içerdiği folat kalp krizi riskini düşürür, C vitamini sayesinde damar sertleşmesini önleyici etkiye sahiptir.
  • Kavun içerdiği A vitamini sayesinde, A vitamini eksikliği olanlar için tercih edilmesi gereken bir meyvedir.
  • Kavun yüksek lif oranı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık sorununu gidermeye yardımcıdır.
  • Lif içeriği sayesinde tok tutucu etkiye sahip olan kavun, sahurda da tercih edilebilecek bir meyvedir.

NOT: Kavun ve karpuz peynirle birlikte tüketildiğinde daha uzun süre tok tutucu etkiye sahiptir.

 

1 İNCE DİLİM KAVUN YAKLAŞIK 50 – 60 KALORİ

1 İNCE DİLİM KARPUZ ORTALAMA 50 – 60 KALORİ

 

BÖĞÜRTLENLİ KAVUN SORBE( 200 kalori)

500 g kavun

50 g böğürtlen

1 limon suyu

1 yemek kaşığı bal

Kavunlar doğranıp böğürtlenlerle beraber 1-2 saat kadar buzlukta bekletilir. Buzluktan çıkarılan kavun ve böğürtlenler, limon suyu ve bal ile beraber blenderdan geçirilir, bardaklara paylaştırılarak 1-2 saat daha buzlukta bekletilir. Dilerseniz üzerine böğürtlen ve taze nane yapraklarıyla servis edebilirsiniz. Afiyet ve sevgiyle…