photo_01012012231533_156”Daha önce de aynı şeyleri yiyordum ve kilo almıyordum, ama şimdi vücuduma bir şeyler oldu sanki… kalınlaştım yağlanmaya başladım” ifadeleri genelde 35 yaşlarında kullanılmaya başlanır. Çünkü 30 yaşından sonra vücut her 10 yılda bir metabolik hızını yavaşlatır. Bunun ilk hissedildiği yaşlar ise 30 lu yaşlardan 40’a geçişe doğru olur.

Okul, üniversite, master, ilk çalışma heyecanı ve hareketinin ardından genelde bu yaşlarda kişiler iş ve özel haytalarını düzene sokarlar , evlilik eğer varsa gebelik dönemi ve ertesinde kalan kilolar . Bununla birlikte asansör kullanma , otobüs, araba vb taşıtları sürekli kullanma, ile  hareketsiz yaşam başlar. Öğrenciliğin ardından satın alma gücünün artması dışarıda yenen yemekler, davetler, ev toplantıları  ve sosyal çevreye bağımlı yaşama kişilerin sağlıklarına göstermeleri gereken özeni gölgeleyebilir. Evde yapılan güzel pasta ve kurabiyeler, çocuklar için eve alınan gofret ve şekerlemeler, annler içinde tehlikeli olabilir. Oysa 30 lu ve 40’lı  yaşlar hala vücudunuza yatırım yapmanız için fırsatların kaçırılmadığı dönemdir. Hatta son dönemece girdiğiniz kemiklerden kalsium yıkımı için en kritik dönemdir. Kemikler aşısından 30-35 yaş dönemi çok iyi değerlendirilmelidir.

Osteoporoza karşı önlem almak için 35 yaşına kadar diyetle kalsiyum alımı çok önemlidir. Anne olmak içinde genelde çalışan bayanların tercihi 30 lu yaşlar bu sebeple , sağlıklı  bir bebek dünyaya getirmek için hem vücuttaki depoları dolu tutmak hem de formunu koruyarak bebek sahibi olmak için yine dengeli beslenme ve egzersiz bu yaşlardan itibaren hayatın ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Kanser görülme yaşının iyice düşmesine paralel jinekolojik muayenelerde mutlaka her yıl düzenli yaptırılmalıdır.

Dış görünüşün iyi olması ve kişilerin belirgin bir şikayetlerinin olmayışı onların gerçekten sağlıklı olduğunu göstermez. Ailesinde şeker hastalığı ,kalp, yüksek tansiyon, kanser öyküsü olanlar 30 lu yaşlardan itibaren düzenli sağlık muayenesi yaptırmalılar. Düzensiz yaşam ve iyi beslenemeyip çok sık seyahat edenler bu dönemde multivitamin kullanabilirler, gebeliğe hazırlık döneminde ise B grubu vitaminler, özellikle folik asit ve demir seviyelerine bakılarak destek alınmalıdır

40’lı yaşlar En güzel yaşlar, ilerleyen yaş ve yavaşlayan metabolizmaya dur demek için en iyi arkadaşınız egzersiz olmalı. Çünkü bu yaşlarda vücut kas dokusundan kayıplar başlar, kas dokusunun kaybı metabolizma hızını düşürür cilt elastikiyetini kaybeder kırışma ve sarkmalar başlar oysa düzenli yapılan egzersiz, yeterli ve dengeli beslenme ile bu şikayetler engellenebilir. 40 yaşına geldim ben artık antiaging programı yapayım bu sorunun çözümü gibi düşünülmemelidir. Çünkü ilerleyen yaşlarda genç kalmak istiyorsanız siz bunun için doğumdan itibaren doğru beslenme ve hareketli yaşamı tercih etmelisiniz. 40’ lı yaşlar menopoz için erkendir ancak bu yaşlarda menopoz dönemine girenler için bu erken menapoz dur. Erken menapoz dönemine girenler osteoporoz ve bazı kanser türlerine karşı daha fazla risk altındadır. Bu kişiler sağlık muayenesi konusunda ve kendi kişisel bakımları doğrultusunda çok dikkatli olmalıdırlar.
Kırk yaş civarında kemik kütlesi yavaş yavaş azalmaya başlar. Sigara alkol ve kafein her yaş için tedbirli olunması gereken maddelerdir ancak bu yaşlarda yaklaşan kanser ,damar içi basıncın artması (yüksek tansiyon) gibi sebeplerle sigara bırakma kararının alınması gerekir.
Sigara tamamen bırakılmalıdır kafein sınırlı ölçüde tüketilebilir 30 lu yaşlar gibi 40 lı yaşlarda de meme muayenesi çok önemlidir bu dönemde kolon kanseri riski açısından da tedbirli olunmalıdır. 40 lı yaşlarda kandaki ölçümler ve beslenme alışkanlıklarının detaylı incelenmesinden sonra sıklıkla ihtiyaç duyulan takviyeler C vitamini, Aspirin, E vitamini, Selenyum, Koenzim Q 10, omega- 3 olabilmektedir.