Eliminasyon  Nedir?

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz ‘’eliminasyon’’ yani kelime anlamıyla elemeyi, metabolizmamızda oluşan atıkların idrar veya dışkı yoluyla vücuttan uzaklaştırmak olarak tanımlayabiliriz. Eliminasyon diyeti için , genellikle gastrointestinal problemlerin nedenlerini bulmak için bazı besinlerin beslenme planından çıkarıldığı bir diyet planı demek mümkün.  Gıda alerji ve intoleranslarını da tespit etmek için iyi bir standart.

Eliminasyon Diyeti Nasıl Yapılır?

Huzursuz bağırsak sendromu, egzama ve cilt problemleri, migren, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi bir çok hastalıkta uygulanabilen ve bu hastalıklara iyi gelen eliminasyon diyeti, 2 aşamadan oluşuyor ve yaklaşık 4-6 hafta kadar uygulanması planlanıyor. İlk aşamaya, belirli yiyecekleri beslenme planınızdan çıkarmak ile başlıyorsunuz. Bu aşamada vücudun olumsuz reaksiyon gösterebileceği, sindiremediği ve intolerans riski yüksek bütün besinler beslenme programından tamamen çıkarılıyor. Bu süre ortalama 2-4 hafta sürebiliyor. Diyete başlamaya sebep olan bütün semptomların bu sürede geçmesi bekleniyor. 2. Aşamada ise  hangilerinin semptom yarattığını görmek için onları yavaşça yeniden beslenme planınıza dahil ederek ilerliyorsunuz. Semptomlara neden olan yiyecekleri belirledikten sonra, bu besinlerden beslenme planınızdan tamamen çıkarabilir veya sınırlandırabilirsiniz.

Eliminasyon Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Eliminasyon diyetinin 1. Gününden itibaren tüketmemeniz gereken bazı besin grupları bulunuyor. İlk olarak yapmamız gereken beslenme planımızdan tamamen şeker ve tatlandırıcı içeren besinleri çıkarmak. Gluten içeren tahıllar, süt ve süt ürünleri , yumurta, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler, mısır, kabuklu deniz mahsülleri ve alkol de beslenme planımızda yer almaması gereken besinlerden. Hep yasaklı besinlerden bahsedince akıllara peki biz şimdi ne yiyebileceğiz sorusu gelmesi çok normal. Elbette eliminasyon diyetinde yasak olan besinler kadar serbest olan besinler de var. Bu beslenme planında semptomlarınızı arttırmadığını düşündüğünüz tüm meyve ve sebzeler, baklagilleri tüketebilirsiniz. Bunun yanında balık, çiğ sert kabuklu meyveler, zeytinyağı, sade yağ gibi sağlıklı yağlar, baharatlara da beslenme planınızda yer verebilirsiniz. Eliminasyon diyeti uygulayan çay severler yeşil çaya şans verebilir. Siyah çayı ise az miktarlarda çok açık olacak şekilde tüketebilir.

Eliminasyon Diyetinin Kilo Vermek Dışında Faydaları Nelerdir?

Eliminasyon diyetini birçok kişi kilo verme süreci için uygulasa da bu diyetin amacı aslında tek başına kilo kaybı değil. Eliminasyon diyetinin, irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını azaltması, egzama gibi cilt sorunlarını iyileştirmesi ve kronik migren sorunlarını azaltması gibi çeşitli faydaları bulunuyor. Özellikle kişilerin bağırsak sağlığını olumlu yönde etkileyerek IBS, SIBO gibi hastalıkların iyileşmesine katkıda bulunuyor dememiz mümkün.

Eliminasyon Diyeti İle Ne Kadar Kilo Verilir?

Eliminasyon diyetinin kilo verme amaçlı yapılmaması gerektiğinden bahsetmiştim. Ancak bu diyeti kilo verme sürecinde uygulayan birçok kişi var. Amacı kilo verdirmek olmasa da eliminasyon diyetinde beyaz un, gluten ve yüksek yağlı yiyecekler beslenmeden çıkarıldığı için uygulayan kişilerde kilo kaybı görülebiliyor. Herkesin metabolik hızı farklı olduğu için eliminasyon diyetinin uygulandığı süreç içerisinde verilen kilo miktarı da kişiden kişiye göre değişebiliyor.

Eliminasyon Diyetinin Zararlı Olduğu Durumlar Var mıdır?

Bu diyetin bilinen spesifik bir yan etkisi bulunmuyor fakat kişilerin fazla miktarlarda tükettiği besinleri beslenmeden elimine etmesi kilo kaybına neden olabilir. Eğer bu besinler yüksek enerjili ve yağlı besinlerse bu besinlerin elimine olması kişilerde halsizlik ve yorgunluk gibi durumlara neden olabilir. Bu durumların oluşmaması için de diyetten elimine edilen gıdaların yerine enerji alımını sağlayacak besin grupları eklenmeli ve bu mutlaka beslenme programı bir beslenme uzmanı tarafından hazırlanmalı

Örnek 1 Günlük Eliminasyon Diyeti Programı

SABAH

-1 bardak yeşil çay veya çok açık siyah çay

-Glutensiz 1 dilim ekmek (@dkdukkan glutensiz ekmeği deneyebilirsiniz) veya 2 adet DK Dükkan glutensiz keten tohumlu çubuk

-1 adet meyve veya bol yeşillikli salata

ÖĞLE

– 1 kase sebze çorbası ( sizi rahatsız eden sebzeler varsa elimine edebilirsiniz)

-3-4 adet ızgara köfte

-3 yemek kaşığı karabuğday (sade yağ veya zeytinyağı ile yapılmış)

ARA

1 porsiyon meyve

Çiğ kuru yemiş

AKŞAM

-1 kase et suyu çorba

-Izgara veya fırın tavuk/ balık / et

-Fırın sebze (tatlı patates, pancar , kabak vb.)

– 3 yemek kaşığı kinoa veya karabuğday

Eliminasyon Diyetine Uygun 5 DK Dükkan  Ürünü

Tuzlu tat arayanlara glutensiz keten tohumlu çubuk ve glutensiz unsuz ekmek..

Tatlı severler glutensiz portakallı badem ezmesine şans verebilir.

Öğün olarak glutensiz vicdan çorbalarımıza sofranızda yer açabilirsiniz.

Üstelik isteyene vegan isteyene ilikli kemik sulu seçenekleri ile J