Sizce doğaya zarar vermeden beslenmek mümkün mü?  Bugün son yıllarda adından sıklıkla söz ettiren beslenme modeli klimataryen beslenmeden bahsetmek istiyorum.

New York Times dergisinde yayınlanan tanımlamaya göre klimataryen beslenme, iklim krizini durdurmak ve hatta geri almak için uygulanan bir beslenme modeli. Bu beslenme programında her zaman desteklediğim yerel ürünlerin, karbon ve su ayak izi düşük olan besinlerin tüketimi anahtar noktalardan.

İklim Dostu Beslenme Nedir?

İklim dostu beslenme sera gazı salımını, hayvansal gıdaların tüketimini minimum seviyeye indirmeyi hedefleyen tavuk eti ve balık etini de sınırlı tüketimi öneren bir beslenme biçimidir. Yerel besinleri tüketmeyi teşvik eder. Sera gazı salınımı sadece üretimde değil nakliye paketlenme ve atık yolunda da karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla yerel besinleri tercih etmek, mevsiminde beslenmek, atık oluşturmamaya özen göstermek de iklim dostu beslenme düzeninin içinde.

Klimataryen Nasıl Olunur?

Yediklerinizi iklim değişikliğine göre seçiyor mevsiminde olan meyve ve sebzeleri tüketmeyi tercih ediyor, nakliye gibi nedenlerden dolayı oluşan sera gazı salımını önemsiyor, azalması için yerel gıdaları tercih ediyor ve sıfır atığı destekleyip bir ürünün her parçasını mutfağınızda kullanmaya özen gösteriyorsanız  bir klimataryensiniz diyebiliriz.

Örnek Klimataryen Diyeti

Klimataryen beslenme için en iyi model bitki bazlı diyet modelleri olarak görünüyor. Bu noktada hayvansal kaynaklı besinlerin tamamen tüketilmediği veya sınırlı tüketildiği birçok farklı beslenme düzeni oluşturulabilir. Ben bugün minimum hayvansal kaynaklı besin ile örnek bir menü paylaşmak istedim.

Örnek Menü

SABAH

1 haşlanmış yumurta veya 1 yumurtalı omlet       

Mevsim yeşillikleri

8-10 zeytin

1 dilim tam buğday ekmeği veya 2 adet DK Dükkan keten tohumlu çubuk

ARA

1 porsiyon meyve

1 fincan bitkisel sütlü kahve

ÖĞLE

1 kase çorba VEYA DK Dükkan  glutensiz vegan vicdan çorbası No.1

Fırın falafel

Salata

ARA

1 pors Kuru meyve + 2 tüm ceviz veya 10-12 badem

AKŞAM

6-8 yemek kaşığı baklagil yemeği  (zeytinyağlı)

3-4 yemek kaşığı bulgur pilavı

Pancarlı yoğurt

İklim Dostu Beslenmenin 9 Yolu

  1. Hayvansal gıda tüketiminizi gözden geçirin, olabildiğince azaltın.
  2. Gıda taşımacılığının yükünü azaltmak için yerel besinleri tercih etmeye özen gösterin
  3. Mevsiminde beslenin.
  4. Gıda israfının önüne geçmeye mutfağınızdan başlayın.
  5. Atıksız mutfak tariflerini uygulayın, çevrenizi de bu yönde bilinçlendirin.
  6. Mümkün olduğunca doğal ortamda yetişen gıdaları tercih etmeye çalışın.
  7. Balık tüketiminin kırmızı ete göre doğaya maliyetinin daha düşük olduğunu unutmayın.
  8. Varsa bahçenizde kendi besinlerinizi yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.
  9. Paketlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca kaçının.

Klimataryen Diyeti ile Kilo Verilir mi?

Her diyette olduğu gibi asıl önemli olan aldığımız enerjinin yaktığımız enerjiden daha düşük olması. Klimataryen diyette kırmızı et tüketimi sınırlandığı için hem doymuş yağ alımı ve buradan gelen kaloriler azalıyor. Hayvansal kaynaklı besinlerin yerini sebze, bakliyat ve tahıl gruplarının alıyor olması enerji dengesi anlamında pozitif bir etki yaratabilir. Ama her zaman olduğu gibi neyi yediğinizin değil, ne kadar yediğinizin kilo verme sürecinde önemli bir parametre olduğunu unutmamak gerekiyor.

Özetle, klimataryen beslenme modeli besin gruplarının dengeli kullanılması ile kilo verme programlarına yardımcı olabilir.