Dünya Bankası raporlarına göre yılda 1,3 milyar ton olan evsel atık miktarının 2025’te, 2,2 milyar tona ulaşması bekleniyor. Ülkemizde de durum pek iç açıcı değil. 1995 yılında oluşan evsel atık miktarı 17 milyon ton iken 2015 yılına gelindiğinde evsel atık miktarının 31 milyon tona ulaştığı görülmektedir. 2023 yılında ise bu rakamın yaklaşık 38 milyon tona çıkacağı öngörülüyor. Peki evsel atığı azaltmanın yolları neler? Bu konuda sık sık sosyal medya paylaşımı yapıyor ve önerilerimi sizlerle paylaşıyorum. Aşağıda yazdıklarım ise takipçilerim yani sizlerin katkılarıyla oluşturduğum koca bir liste. Eminim hepimizin mutfağında israfı azaltmak için alacağı küçük de olsa önlemler vardır.

  • Ispanak yapraklarını kıymalı veya yumurtalı pişirirken köklerini ertesi gün mercimek ile pişirin
  • Patlıcan dolması yaptığınızda kalan içi tavada zeytinyağı ile kavurabilirsiniz
  • Artan türlü veya sebze yemeklerini çatalla ezip pizza hamuru yapıp, üzerine pizza malzemeleriyle fırına verebilirsiniz.
  • Kerevizi portakal ile zeytinyağlı yaptığınızda saplarını nohut ile pişirin
  • Kabak dolması yaptığınızda iç kabakları zeytinyağlı pişirebilir, mücver veya cacık yapabilirsiniz
  • Kabak dolması yaptığınızda kabak içleriyle mercimek çorbası yapın
  • Pilavınız varsa ertesi güne sebzeli soğuk salata veya çorba olarak kalanını değerlendirin
  • Salata için haşladığınız pancarın suyunu dökmeyip içebilirsiniz.
  • Sararan nane ve maydanozları kaynatıp ödem atan bir su yapabilirsiniz
  • Ispanak veya kereviz yemeğinde saplarını da yemeğe ekleyebilirsiniz.
  • Bayat ekmeklerin üzerine yumurta ve sebzelerle fırına verebilirsiniz.
  • Elma fazlaysa rendeleyip pişirebilirsiniz daha sonra tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
  • Lahana yapraklarının artanıyla turşu yapabilir veya bol soğan ve biberle kavurarak tüketebilirsiniz
  • Bayat ekmekleri kurutup un haline getirip sonrasında gözleme veya bazlama hamuru için kullanabilirsiniz.
  • Bayat ekmekleri küp küp kesip fırınlayıp, çorbaların içine kıtır ekmek olarak ekleyebilirsiniz.
  • Dünden kalan bulgur pilavıyla ezogelin çorba yapabilirsiniz