Bir şeyi yapmamak için birçok bahaneniz olabilir ancak yapmak için sadece bir ‘amaç’ yeterlidir. İyi Yaşam’a adım atmak doğru amaç ve adımlarla çok kolay.

 

Değişime nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız size iyi bir haberim var. İster kilo vermek için diyet yapsın, isterse sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmeye çalışsın ya da spor yapmaya yeni başlasın, her insan zorlanır işte en kolay 5 adım

  1. Karar verin ve gerçek amacınızı bulun

Bir şeyi başarmanın ilk adımı önce karar vermek ve inanmaktır. Kısa süreli hedefler veya amaçlarınız varsa muhtemelen başarınız da kısa süreli olabilir. Bu yaz rahatlıkla bikini giyebilmek için ya da kardeşinizin veya arkadaşınızın düğününde istediğiniz elbiseyi giyebilmek için kilo vermek istiyorsanız o aşamadan sonra tekrar kilo alabilirsiniz. Bu küçük hedefleri neden istediğinizi düşünün. Gerçek amacınız sağlıklı olmak ideal kilonuzda mutlu olmak ya da sizi uzun süre motive edebilecek her neyse onu bulmaya çalışın ve ona odaklanın.

  1. Bir Uzmana Görünün

Kilo vermek ya da ideal kiloyu korumak sadece güzel görünmek için değil. Sağlıklı beslenme, birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterdiği gibi tedavisine de destek oluyor.  Kilo vermenize veya almanıza engel olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz olup olmadığından emin olmak için ilk adım mutlaka bir doktora görünüp tahlillerinizi kontrol ettirmenizdir. Çünkü ancak kan değerlerinize, fiziksel aktivite durumunuza uygun sadece size özel bir beslenme programıyla sağlıklı bir şekilde kilo verebilir ve verdiğiniz kiloları koruyabilirsiniz.

  1. ‘Diyetteyim’ Bakış Açısından Uzaklaşın

Diyet kelimesi ilk bakışta kısıtlama, yasaklar ve sınırlı beslenme gibi terimlerini anımsatsa da aslında Latinceden Eski Yunancaya alınan ‘dieata’ yani yaşam tarzı kelimesinden gelir. Aslında diyet kelimesi yaşam tarzı değişikliği olarak düşünüldüğünde kilo alma, kilo verme, kiloyu koruma da aynı çatı altında toplanabiliyor. Sınırlı beslenme ve ‘diyetteyim’ bakış açısı bir süre sonra motivasyonun azalmasına ve yasaklı besinleri daha çok tüketme isteğine yol açıyor. Oysa diyette yasak yok, denge var. Battı balık yan gider diye düşünmek yerine ‘evet onu yedim peki şimdi neyi daha iyi yapabilirim’ demek sizi başarıya götürebilir. Unutmayın diyette başarısız yoktur, vazgeçen vardır.

  1. Sağlıklı Beslenme Çevresi

Diyet yapmak ya da sağlıklı beslenmeye çalışmak çevresel koşullar uygun olmadığında çok fazla zorlaşabiliyor ve azalan motivasyonla vazgeçmeler de artabiliyor. Bu yüzden kendinizle beraber çevresel faktörleri de gözden geçirmeniz gerekebilir. Sağlıksız atıştırmalıklarla dolu bir evde diyet yapmak elbette kolay değildir. Çünkü beyniniz orada onu caydıracak bir şeyler olduğunu bilir ve en ufak bir açıkta sizi ona yönlendirir. Sağlıklı beslenmek için önce sağlıklı bir buzdolabı, kiler ve eve sahip olmanız gerekir.

  1. Doğru Kişilerle Ortaklık Yapın

Bazı kişilerde kilo verme programının süresi motivasyon konusunda zorluk yaratıyor. Bu grup için kendilerini motive edecek bir diyet ve egzersiz arkadaşı olması başarılarını artırabiliyor.
Eş, kardeş veya iş arkadaşı ortak bir kilo verme program için çok yararlı olabiliyor. Bu konuda eşinizden, arkadaşınızdan hatta çocuklarınızdan bile yardım isteyebilirsiniz.