KIRILMASI GEREKEN DİYET KURALLARI

Gitsin eskiler gelsin yeni kurallar. Televizyonlarda, dergilerde, gazetelerde sürekli yeni kilo kaybı kuralları ve diyet programları bombardımanına uğruyoruz. Kulaktan kulağa yayılan bazı yanlış bilgiler, diyet yapanlara yarardan çok zarar veriyor. Peki, bu kadar iddia varken neye inanmalıyız. Haklısınız bazen bizim bile kafamız karışıyor. Biz yıllardır çeşitli diyet kurallarına maruz kaldık, doğru ya da değil ki çoğumuz hala aynı yanlışları duymakta. O zaman duyduğumuz ve yararı olmayan kuralları kırmanın vakti geldi.

Eski Kural: Akşam 7’de sonra hiçbir şey yemeyin.

Akşam 19.00’dan sonra yemek yenmemesi gerektiğiyle ilgili herkesin bir fikri var. Eğer bu gerçek olsaydı, günümüz şartlarında hiç kimse akşam yemeği yiyemezdi. Birçok kişi saat 18.00’de işten çıkıyor, ortalama 19.00’da evde oluyor, yemek hazırlamak derken 20.00 buluyor.

Yeni kural: saat değişmiyorsa seçimi,değiştirin

Saat 21.00’e kadar yemek yemeyi beklerseniz çok acıkırsınız ve açlığınızı kontrol edemezsiniz. Günün bütün stresini atmak ve can sıkıntısını gidermek için sık sık kendinizi buzdolabının kapısında bulabilirsiniz. Bu durumda saat 19.00 gibi, peynir ve salata veya bir taze meyve ile 15 fındık/badem veya ayran ile grisini ya da 1 dilim  ekmek-peynirden oluşan küçük bir öğün yapabilirsiniz. Saat 21.00’de ise salatayı ve sadece ana yemeği yiyerek, aşırı kalori alımından kaçınabilirsiniz.

Eski Kural: Yağı hayatınızdan çıkarın

Düşük yağ tüketerek tek başına kilo vermek hem sağlıklı değil hem de gerçekçi değildir. Deri altı yağ tabakası, vücut ısısının kaybını önler, yağ, organları çevreleyerek dış etkenlerden korur. Yağda eriyen vitaminlerin emilimi için ortamda yağ olması gerekir. İçinde yağ bulunan fosfolipitler beyin ve sinir dokuları için elzemdir. Bu sebeple yağsız bir diyet uygulamak sağlık açısından doğru değildir. Vücudumuzun yağa da ihtiyacı vardır.

Yeni kural: kalbe sağlıklı yağları ılımlı miktarda kullanın.

Yağ uzun süre midede kalarak midenin boşalmasını geciktirir ve tokluk hissi verir. Bu nedenle hem sağlıklı olmak hem de kilo vermek için beslenmenizde doymuş yağı azaltıp doymamış yağı artırın. Diyetinizi fındık, badem, ceviz, keten tohumu,  zeytinyağı,  balık yağı, avakado gibi sağlıklı yağlar içeren besinleri eklemeyi deneyin süt, peynir ve et gibi gıdaların içindeki yağlar dışarıdan bakıldığında görünmez. Eğer az yağlı beslenmek istiyorsanız hayvansal ürünlerin az yağlı olanlarını tercih edin.

Eski kural: Daha hızlı kilo vermek için öğün atla daha az ye

Teorik olarak daha az kalori alımı ilk başlangıçtı mantıklı görünüyor olabilir, ancak kalori atlamak aslında kilo verme programda bizi geriye götürür. Çünkü uzun enerji almayan vücudumuza kıtlık mesajı gider ve harcadığı enerjiyi minimuma düşürür. Daha sonra ilk aldığı enerjiyi kıtlık olur korkusuyla depo olarak kullanmaya meyillidir. Kahvaltı etmek veya atlamak, vücutta iştah metabolizmasını etkiliyor ve gün boyu artıp azalarak kan şekeri değerini belirliyor. Ve böylece bir sonraki öğünde atladığımız öğünün acısını çıkartabiliyoruz.

Yeni kural: Gün boyu düzenli aralıklar ve kontrollü porsiyonlarla öğünlerinizi yapın.

Kahvaltı, öğle, akşam yemeği ve öğünlerin arasında da atıştırmalık olarak, üç ana, üç ara öğün planlayın ve bunlara bağlı kalın. Son atıştırmalık, yatmadan bir-iki saat önce yenmeli. Bu kadar çok yemek, diyet yaparken çok fazla gibi görünse de, daha küçük porsiyonlar yiyeceğiniz için, daha sık yiyeceksiniz. Bu metabolizmanızı hızlandıracak ve fazla yağı eritmeye yardımcı olacaktır.

Eski kural: Düşük karbonhidrat yemek kilo vermede en önemli yoldur.

Son birkaç yıl içinde düşük karbonhidratlı diyetler oldukça moda oldu. Diyet yapan kişilerin düştüğü en önemli hatalardan biri; vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri tamamen keserler. Oysaki  yağ yakmak için bile karbonhidrata ihtiyaç vardır. Karbonhidrat içermeyen protein ağırlıklı diyetlerle hızlı kilo veriliyor fakat verdiğiniz genellikle kas ve su dokusu olur.

Yeni kural: İşlenmiş karbonhidratları azalt ve tam tahılları tercih et.

Beslenmenin yüzde 55 ya da 60’ı karbonhidrattan sağlanmalı. Karbonhidratlar vücudumuzda pek çok görevi bulunuyor yeterince glikoz bulamayan beyin otomatik olarak kas dokusunu kullanmaya başlıyor. Doğru tahılları tüketmek konusunda dikkatli olun. Tahıllar, rafine edilirse besin değeri kaybı olur. Yulaf ezmesi, tam tahıl ekmeği, bulgur, kinoa ve  kabuklu pirinç gibi kompleks karbonhidratlara evet demeli.

Eski kural: Sevdiğin kalorilerden vazgeç

Kilo vermek, tekrar kilo almamak ve sağlıklı bir ömür için yeme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekiyor. Bu değişiklikler diyet programının birinci haftasında zor gelmeyebilir. Ancak, bir süre sonra, yeni yeme alışkanlığı her zamanki yaşam tarzıyla çatışmaya başlıyor ve diyette yasaklar programın başarısız olmasına sebep oluyor

Yeni kural: Ölçülü beslen sağlıklı yaşa

Kilo vermeye çalışırken bazı gıdaların yasaklanması, ‘ya hep ya hiç’ tutumunu beraberinde getirebilir. Tatlıları ve atıştırmalıkları yasaklamak yerine aşırıya kaçmadan diyette tüketmeli. Büyük bir pasta yerine yazın yaklaştığı bu dönemde dondurma veya sütlü tatlı seçebilirsiniz. Bu gibi değişiklikler yaparak hem sevdiğiniz besinlerle mutlu olursunuz hem de zayıflamanız için bir engel kalmaz.

 

İlgili Yazılar

Keyif ve Afiyetle Beslenin

Araştırmalar, bazı besinlerin duygu durumunu iyileştirdiğinı ortaya koyuyor. Ancak hiçbir besinin tek başına tıbbi tedavi yerine geçmediğini unutmayın. Tedaviyle birlikte diyetinize de dikkat etmek, kendinizi daha iyi hissettirir. Omega-3 alımını

Sağlıklı Ara Öğün Seçenekleri

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin altın kuralıdır 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmek. Ana öğünlerimi düzenli tüketiyorum fakat ara öğünlerimi hep atlıyorum veya ara öğünlerde hangi tür besinleri seçeceğimi ve

Karaciğer Yağlanması Olan Bireylere 10 Önemli Öneri

  Alkol tüketimini sınırlayın Fazla kilonuz varsa bir beslenme ve diyet uzmanıyla görüşün Aşırı karbonhidrat ve şeker tüketimini sınırlayın Olabildiğince doğal besinler tercih edin, katkı maddelerinden kaçının. Tereyağı, içyağı gibi

0 Yorum

Yorum yapılmamış!

Yorum yapan ilk kişi olmak için yorum yapın!

Yorum Yap