“Karbon ayakizi” terimi, bir madde veya faaliyet tarafından üretilen sera gazı miktarını tanımlamak için kullanılır. Karbon dioksit eşdeğeri (iklim değişikliği üzerinde aynı etkiye sahip olacak karbondioksit miktarı) cinsinden ifade edilir.

Bir ürünün veya hizmetin kullanım ömrünün her aşamasından (malzeme üretimi, üretim, kullanım aşaması ve kullanım ömrünün sona ermesi) kaynaklanan emisyonları toplayarak hesaplanır.

Şuanda aklınıza gelen bir çok şey aslında karbon ayak izine sahip ve sera gazı emisyonuna sebep oluyor. Örneğin taşıtlar ve ulaşım, elektrik, doğal gaz, plastikler, yiyecek ve içecekler, kıyafetler, ambalajlar….

BİR KG SERA GAZI EMİSYONUNU ORTALAMA OLARAK NE SATIN ALIR?

• 5,8 kg soğan – yaklaşık 50 orta soğan

• 3,5 kg elma – yaklaşık 20 orta boy elma

• 2.6 kg yulaf

• 1 kg mercimek

• 1,2 kg fıstık

• 0.8 litre süt

• 290 gr somon balığı

• 290 g yumurta – yaklaşık 5 küçük yumurta

• 270 g tavuk

• 160 g domuz

• 40 g sığır veya kuzu eti

Vejetaryen beslenme

Et ürünlerinin bitki enerjisinin hayvan enerjisine verimsiz dönüşümü nedeniyle aynı kaloride tahıl veya sebze ürünlerinden daha büyük karbon ayak izleri vardır. Vejetaryen diyeti, bir bireyin karbon ayak izini büyük ölçüde azaltır, ancak daha az karbon yoğun etlere geçmenin de önemli bir etkisi olabilir. Sığır, koyun ve keçi gibi geviş getiren hayvanların daha büyük etkisi olduğunu söylemek mümkün. Bunun yanı sıra tamamen yerel yiyecekleri bir yıl boyunca yemek, haftada bir gün vejetaryen yemek ile benzer oranda çevreyi koruyor

Organik gıdalar masum mu?

Organik gıda üretimi  % 30-50 daha az enerji gerektirir, ancak endüstriyel tarım uygulamalarına kıyasla, insan işçiliğinin üçte birinden daha fazlasını gerektirir ve bu da onu daha pahalı hale getirir. Burada dengeyi sağlamak önemlidir. Bu noktada ben, olabildiğince iyi tarım, aile çiftçiliği ve geleneksel yöntemlerle doğal beslenmeyi savunuyorum. Katkı maddesi ve yoğun koruyucu içeren, paketli ürünleri mümkün olduğunca hayatımızdan uzaklaştırmamız gerekiyor.

Pestisitler (tarım zehirleri) tarımsal üretimde kullanılan toksik etkili kimyasal maddelerdir. Dolayısıyla gıdalarda da kalıntı bırakabilir. Kalıntılı ürünlerin yenmesi, alınan zehrin dozuna bağlı olarak, akut ya da kronik, çeşitli sağlık zararlarına neden olabiliyor. Kısırlık, üreme sağlığı bozukluları, hormonal sistemde ve sinir sisteminde bozulmalar ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu kapsamda Buğday Derneği’nin Avrupa Birliği iş birliğinde gerçekleştirdiği Zehirsiz Sofralar Projesi’ni beğeniyor ve destekliyorum.