Obez (Obese)

Şişman.

Ödem (Edema)

Sıvı dengesini sağlayan mekanizmalardaki bozulma sonucu vücutta aşırı miktarda  sıvı toplanması. Plazmada ozmotik basıncın artması, kapiller kan basıncının artması, kapiller geçirgenliğin artması ve lenf kanallarının tıkanması gibi etmenler ödeme neden olurlar. Ödem çoğunlukla bacaklarda ve göz kapaklarında belirginleşir. Ödemin varlığı, berberi hastalığı, kuvaşiorkor, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı veya alerji gibi durumların olabileceğini düşündürür. Ödemi olan kişinin bu yönlerden değerlendirilmesi gerekir. Siroz ve nefrotik sendromlu hastalarda ödemin en önemli nedeni hipoalbuminemidir. Yanıkta plazma proteinlerinin kaybı ve kapiller geçirgenliğin artması sonucu ödem oluşur.

Öğün (Meal)

Yemeklerin servis edilip tüketildiği zaman. Çoğunlukla bir günde kahvaltı, öğle, akşam olmak üzere 3 öğün yemek yenir. Küçük yaştaki çocuklar ve bazı kronik hastalığı olan hastalar günde 4-5 öğün tüketebilirler. Sabah ile öğle arası yenilen öğün kuşluk, öğle ile akşam arasında yenen öğün ise ikinde öğünü olarak adlandırılır. Akşam yemeğinden sonra yenilen öğüne gece öğünü adı verilir. Öğün aralarının 5-6 saatten fazla olması doğru değildir. Öğün arasının uzun olması durumunda kan şekeri düşeceği için vücut çalışma temposu düşer. Ayrıca uzun aralıklarla beslenme, vücutta yağlanmaya neden olur.

Öğün (Meal)

Yemeklerin servis edilip tüketildiği zaman. Çoğunlukla bir günde kahvaltı, öğle, akşam olmak üzere 3 öğün yemek yenir. Küçük yaştaki çocuklar ve bazı kronik hastalığı olan hastalar günde 4-5 öğün tüketebilirler. Sabah ile öğle arası yenilen öğün kuşluk, öğle ile akşam arasında yenen öğün ise ikinde öğünü olarak adlandırılır. Akşam yemeğinden sonra yenilen öğüne gece öğünü adı verilir. Öğün aralarının 5-6 saatten fazla olması doğru değildir. Öğün arasının uzun olması durumunda kan şekeri düşeceği için vücut çalışma temposu düşer. Ayrıca uzun aralıklarla beslenme, vücutta yağlanmaya neden olur.

Oksalat (Oxalate)

Oksalik asidin tuzu. Kalsiyumla birleşerek emilemiyen kalsiyum tuzları oluşturru. Oksalatlar idrarla atılırlar. Bazen idrar yolunda taş oluşturabilirler. Oksalat C vitamini metabolitlerindendir. Bu nedenle fazla miktarda C vitamini alınması sakıncalıdır. Oksalatlar pek çok yeşil yapraklı sebzede, özellikle ıspanak, kakao ve çikolatada, fındık fıstık gibi kuru yemişlerde bulunur.

Oksidasyon (Oxidation)

Oksijen eklenmesini, hidrojen çıkarılmasını içeren kimyasal reaksiyon. Kimyasal olarak oksitlenen bir maddenin pozitif yükü artar veya negatif yükü azalır. Biyolojik sistemde oksidasyon için enerjiye gereksinim vardır.

Oleik asit (Oleic acid)

Omega 9 serisinden 18 karbon atomlu monoansatüre  (tekli doymamış) yağ asidi. Tabiatta hayvan ve bitkilerde en fazla bulunan yağ asidi çeşididir. En çok zeytinyağında bulunur.

Olestra (orj.)

1996 yılında FDA tarafından cips, kraker ve benzeri ara öğün (snack) besini içinde kullanılmasına izin verilen kalorisiz yapay yağ. Sükroz poliesteridir. Yağ asitlerinin  bir katalizör aracılığı ile sükrozun hidroksil grupları ile bağlanması ile oluşur. Normal yağlarda bir gliserol molekülüne 3 yağ asidi bağlanır. Olestrada ise gliserolün yerini sükroz aldığından 6,7 hatta 8 amino asit bağlanabilmektedir. Sindirim enzimleri böyle bir yağı sindirim kanalından geçme süresi içinde parçalayamamaktadırlar. Bu nedenle vücutta sindirilmeden dışarı atıldığından kalori vermez. Bu özelliği  sayesinde düşük kalorili besin üretiminde kullanılmaya başlanmıştır. Piyasaya “Olean” adı ile sürülmüştür. Ancak olestra kendisi ile birlikte yağda eriyen vitaminleri de sürüklemektedir. Diyetinde fazla miktarda olestra kullananlarda bu vitaminlerin yetmezliği görülebilir. Ayrıca olestra dışkının yumuşamasına da neden olmaktadır.

Oligüri (Oliguria)

İdrara çıkış sayı veya hacminin azalması.

Omnivor (Omnivorous)

Hem hayvansal hem bitkisel besinlerle beslenen.